xanthipost.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video-Φωτο)-Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης «Μέσα από τις σκιές της πολιτισμικής μας κληρονομιάς» παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού

Άψογη η διοργάνωση της εκδήλωσης  από την Πρόεδρο κ. Σταυρούλα Μούρκα  και τα μέλη της ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ξάνθης

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις Καπναποθήκες, η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης πραγματοποίησε  εκδήλωση με τίτλο «Μέσα από τις σκιές της πολιτισμικής μας κληρονομιάς» το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:30 σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλας  Γιατρομανωλάκης,  ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κουρτίδης , ο Δήμαρχος Ξάνθης, ο Δήμαρχος Αβδήρων, ο Δήμαρχος Τοπείρου, οι αντιδήμαρχοι  του Δήμου Ξάνθης κ.  Μανώλης Φανουράκης και κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης, ο υπεύθυνος του οργανωτικού της ΝΔ  στην ΑΜΘ κ.  Αντώνης Πασχάλης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Ταμπουρατζής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης καθώς και πολιτευτές και στελέχη της ΝΔ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ και Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Δημήτριος Πολυχρονόπουλος, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πολεοδομικού και Αστικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ Μαρία Γρηγοριάδου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης Δρ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, η Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυριακή Χατζηπροκοπίου και ο Αρχιτέκτων Μηχανικός ΔΠΘ και Υπ. Διδάκτορας ΑΠΘ Iορδάνης Σιναμίδης.

Εισήγηση Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού  κ. Νικόλα  Γιατρομανωλάκη :  «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης»

Όπως υποστήριξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού  στόχος της εισήγησής του είναι να εξηγήσει το γιατί και πώς ο πολιτισμός μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για μία τοπική κοινωνία, να αλλάξει ίσως λίγο τον τρόπο που σκέφτεται κανείς τον πολιτισμό  και να περιγράψει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για το κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός χρήσιμου εργαλείου, όπως επεσήμανε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική”

Η εξεύρεση λύσεων που θα είναι αμοιβαία επωφελείς, θεωρώ ότι  μόνο καλό μπορεί να μας κάνει

“…Η μεγαλύτερη τιμή που μπορείς να κάνεις σε ένα χώρο είναι να τον ξαναζωντανέψεις και να του δώσεις τη δυνατότητα να υποδεχθεί και  πάλι κόσμο. Με άλλον ρόλο, με αλλά χαρακτηριστικά, με άλλο σκοπό αλλά ο ζωντανός χώρος είναι αυτός που θα επιβιώσει. Είναι καθήκον μας να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα το πετύχουμε αυτό και στην περίπτωση των καπναποθηκών..” σημείωσε στα πλαίσια της εισήγησής του ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Πρόεδρος ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, κ. Σταυρούλα Μούρκα : Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μία τέτοια δράση προκειμένου να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία  

Όπως δήλωσε η κ. Μούρκα με αφορμή το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις καπναποθήκες την 18η  Ιανουαρίου και  στενοχώρησε πολύ όλους  τους πολίτες της Ξάνθης αλλά και της Ελλάδας,  η ΝΕ της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης προχώρησε στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης εκπροσωπώντας τη νεολαία που αγαπάει τον πολιτισμό της και θεωρεί ότι τα κτίρια κρύβουν μνήμες και αυτές τις μνήμες οφείλουμε να τις διατηρούμε και να πορευόμαστε με αυτές

Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα ορόσημο – Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας κάτι που μας χαροποιεί πάρα πολύ  – Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μία τέτοια δράση προκειμένου να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία   

Δεν θέλουμε αν μείνουμε μόνο στην αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων αλλά να δοθεί μία ιδιαίτερη βαρύτητα  και στους ευρύτερους αρχαιολογικούς χώρους  και για αυτό η εκδήλωση χωρίστηκε σε  δυο τμήματα , πρόσθεσε η κ. Μούρκα και εξήγησε πως «…Προσπαθούμε να καλύψουμε όλη την οπτική του πολιτισμού  χωρίς περιορισμούς γιατί αν δεν υπάρχει συλλογικότητα και συνεκτικότητα σε όλο αυτό, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. ..»

Την εκδήλωσε προλόγισε  η Πρόεδρος της ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ξάνθης κ. Σταυρούλα Μούρκα  και  αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης

Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης : Είμαι περήφανος που οι νέοι άνθρωποι οραματίζονται και θέλουν να προσφέρουν  και να αναδείξουν την περιοχή σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα του πανεπιστημίου

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους επισήμους , τους εισηγητές και όλους στους παριστάμενους ενώ απευθυνόμενος στην πρόεδρο και στα μέλη της  ΝΕ ΟΝΝΕΔ Ξάνθης  δήλωσε περήφανος που οι νέοι άνθρωποι οραματίζονται και θέλουν να προσφέρουν  και να αναδείξουν την περιοχή σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα του πανεπιστημίου. Τέλος δήλωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρόταση που μπορεί να ωφελήσει τον τόπο.

Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος : Ως Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτουμε έναν τεράστιο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε

Ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, αφού καλωσόρισε τους επισήμους και τους παρευρισκόμενους δήλωσε πως πολύ σωστά αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης ότι «.. η πολιτιστική κληρονομιά είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ των γενεών αλλά και μοχλός ανάπτυξης. ..»  

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ στα πλαίσια τους χαιρετισμού της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη διαδρομή πολιτισμού της Εγνατίας Οδού και τόνισε «…Ως διοίκηση σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο στον τομέα του πολιτισμού, όπου δημιουργούμε μία πολιτιστική διαδρομή , τη διαδρομή πολιτισμού της Εγνατίας Οδού. Με συγκεκριμένα πολιτιστικά μνημεία που αναδεικνύουμε, συντηρούμε, κάνουμε ευκολότερη την πρόσβαση και διαθέτουμε πάνω από 50.000.000€ από τους πόρους του ΕΣΠΑ για αυτό…».  

Τέλος ο κ. Μέτιος συνεχάρη την κ. Μούρκα για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της να διοργανώσει την συγκεκριμένη εκδήλωση  και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «…πιστεύω πως θα υπάρχει και συνέχεια..».  

Related posts

Κλείνει για τις γιορτές των Χριστουγέννων το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης

xanthipost

(video) – Χωρίς φιλάθλους οι αγώνες της Super League για δύο μήνες – Όλα τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

xanthipost

Εχίνος Ξάνθης : Πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε θανάσιμα έναν ποιμενικό σκύλο

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ