xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Ξάνθη

Σύλλογος Γυναικών Ν. Ξάνθης : Τιμά τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για ανθρώπινους όρους ζωής και ισοτιμία – Συγκέντρωση και πορεία, την Τρίτη  8 Μαρτίου και ώρα 18:30 στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης – Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης, την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στις 17:30

 8η Μάρτη 1857 – 8η Μάρτη 2022

Τιμάμε τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για ανθρώπινους όρους ζωής και ισοτιμία. Παίρνουμε τη σκυτάλη συνεχίζοντας το συλλογικό αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση.

 Στεκόμαστε απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που γεννούν φτώχεια και προσφυγιά, διαλέγουμε την πλευρά των θυμάτων του κάθε πολέμου, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο το λαό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε χιλιάδες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και σε όσες παραμένουν στην παγίδα του πολέμου.

Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Στην πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση, τη βία, τους πολέμους,  χτίζεται το θάρρος, η τόλμη, η αντοχή, η χειραφέτηση.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τους συλλόγους και φορείς της Ξάνθης, την κάθε γυναίκα και άνδρα του καθημερινού μόχθου, για να ενώσουμε τις φωνές μας, για να δυναμώνουμε το σύνθημα “Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία, Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών”.

ΤΙΜΟΥΜΕ την 8η ΜΑΡΤΗ

  • Με συγκέντρωση και πορεία, την Τρίτη – 8 Μαρτίου και ώρα 18:30 στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης
  • Με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης, την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στις 17:30

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

«Ανακοίνωση για τις 8 Μάρτη-Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας»

 8 Μαρτίου 1857, στη Νέα Υόρκη  εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδηλώνουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε μία από τις πρώτες κινητοποιήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων από γυναίκες,

8 Μαρτίου 2022, στην Ελλάδα οι διακρίσεις βάσει φύλου εξακολουθούν να υφίστανται. Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων. Οι  γυναίκες και σήμερα μετά από τόσους αγώνες βρίσκονται αντιμέτωπες με  διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας.

Η κρίση της πανδημίας αλλά και της οικονομίας κατέστησε ακόμη πιο δυσμενή τη θέση των γυναικών καθώς βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι ελλειμματικές κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας δυσχεραίνουν τη ζωή των γυναικών και τις δεσμεύουν στον «παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα, μες στην πανδημία η επέκταση και η σκοπούμενη εδραίωση της τηλεργασίας συμπιέζει τον προσωπικό χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο.

Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον προστέθηκε τον τελευταίο χρόνο μια χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Τα γεγονότα αυτά μας υπαγορεύουν  εγρήγορση όχι μόνο για την απόδοση δικαίου, αλλά και για τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας και αποτροπής ανάλογων συμβάντων .

Η εκπαίδευση καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο έτσι ώστε  οι νομοθετικές εξαγγελίες περί ισότητας να µην είναι κενές περιεχοµένου.

Στην παιδική ηλικία, η εκπαίδευση στην ισότητα των φύλων κρίνεται αναγκαία, καθώς το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως πηγή γνώσης όσο και ως ένας από τους βασικότερους φορείς διαμόρφωσης προσωπικότητας και στάσης ζωής. Το σχολείο χρειάζεται να λειτουργεί µε τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει και να προάγει την ισότιµη µμεταχείριση των δύο φύλων.

Ως σωματείο, επίσης, που εκπροσωπεί σε μεγάλο βαθμό γυναίκες εργαζόμενες απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παράλληλα υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματα για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των γυναικών, αλλά και όλων των εργαζομένων.

Την Τρίτη   8 του Μάρτη, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα των γυναικών και διεκδικώντας για το παρόν και το μέλλον  συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και στηρίζουμε τις πολύπλευρες δράσεις των συλλογικοτήτων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΑΔΕΔΥ  Ξάνθης, στις 13:00, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Σύλλογος  Γυναικών Ξάνθης στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, στις 6:30 μμ

 Διοργανώνεται επίσης δρώμενο από ομάδα εκπαιδευτικών στην οποία συμμετέχουν οι: Καρασιμοπούλου Σμαράγδα, Παπαδοπούλου Λένα, Χριστοδούλου Ελευθερία και Μυρισίδη Θεόφιλο, με  αφηγήσεις, ποιήματα και μουσική στο καφέ Φίλοιστρον στις 8 μ.μ.

Related posts

Λιμνίο Ξάνθης : Εικόνες εγκατάλειψης – Ξερά χόρτα και φύλλα παντού  – Εκτός λειτουργίας το δίκτυο ποτίσματος !

xanthipost

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους οικισμών στα Άβδηρα Ξάνθης αφού ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλλειψη νερού    –  Έκτακτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Αβδήρων

xanthipost

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος – Το μήνυμα της Κυριακές  «Οι Καρποί του Φωτός»

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ