xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12ο Δημοτικό  Σχολείο Ξάνθης &  Δημοτικό Πολυσίτου συμμετείχαν στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό project “My Carnival, Your Carnival ”

Τα παιδιά κάθε σχολείου μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με μια τάξη στο εξωτερικό στέλνοντας ένα Καρναβαλικό μήνυμα αλλά και μια εικόνα σχετικά με τις παραδόσεις του Καρναβαλιού στην περιοχή τους

Ανάμεσα στα 45 Σχολεία που συμμετείχαν από την Ελλάδα βρίσκονται και 2 Σχολεία από την Ξάνθη,  το Δημοτικό Σχολείο Πολυσίτου και το 12ο Δημοτικό Σχολείο  Ξάνθης !

Το σχολικό project ξεκίνησε στις 11 Φλεβάρη σε όλες τις χώρες και ολοκληρώθηκε στις 7/3 με τη συμμετοχή 45 σχολείων από την Ελλάδα και 2 σχολείων από την Κύπρο. Στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικής ανταλλαγής ‘My Carnival, Your Carnival’ τα παιδιά κάθε σχολείου μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με μια τάξη στο εξωτερικό στέλνοντας ένα Καρναβαλικό μήνυμα αλλά και μια εικόνα σχετικά με τις παραδόσεις του Καρναβαλιού στην περιοχή τους. Περισσότερα από 65 σχολεία από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και την Κύπρο γιόρτασαν το Καρναβάλι συμμετέχοντας στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών “My Carnival, Your Carnival – Το Καρναβάλι μου, το Καρναβάλι σου” και πάνω από 130 Καρναβαλικά μηνύματα και εικόνες ταξίδεψαν από χώρα σε χώρα. Η σκέψη πίσω από τη συγκεκριμένη δράση του εκπαιδευτικού εκδοτικού οίκου της Twinkl ήταν να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γιορτάσουν τις Απόκριες με έναν ασφαλή τρόπο ακόμα και αν στην περιοχή τους ισχύουν ακόμα οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού.

My Carnival, Your Carnival – Το Καρναβάλι μου, Το Καρναβάλι σου”

Χρησιμοποιώντας το φύλλο εργασίας που διατέθηκε δωρεάν από την Twinkl και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, τα παιδιά  του 12ου Δημοτικού  Σχολείου Ξάνθης &  Δημοτικού  Πολυσίτου, μπόρεσαν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους μαθητές των άλλων κρατών καθώς όλα τα μηνύματα ήταν γραμμένα στα Αγγλικά!

Υπεύθυνες για την υλοποίηση της δράσης ήταν  οι καθηγήτριες Αγγλικών των δυο σχολείων,  κ. Ορφανίδου Αναστασία και  κ. Χατζηπαναγιώτου Φωτεινή.Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς που με όρεξη και περίσσιο μεράκι διδάσκουν στους μαθητές τους την αγγλική γλώσσα μέσα από δράσεις που αναβαθμίζουν την εκπαίδευση και προσφέρουν πολλές γνώσεις στα παιδιά μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και μέσω των ψηφιακών εργαλείων.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συμμετείχαν σε αυτό το διεθνές σχολικό project με μεγάλο ενθουσιασμό και πάνω από 130 Ιστορίες για το Καρναβάλι ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε 70 σχολεία. Εκτός όμως από τα κείμενα των παιδιών αρκετές τάξεις δημιούργησαν κολάζ και αφίσες που αποτέλεσαν στη συνέχεια και τον Αποκριάτικο στολισμό της αίθουσας τους!

Σε αυτό λοιπόν το πρόγραμμά για τις Απόκριες συμμετείχαν 4 σχολεία από τη Βραζιλία, 2 από την Κύπρο, 6 από τη Γερμανία, 13 από την Ισπανία και 45 από την Ελλάδα.

Από τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα έως την Ισπανία και την Κύπρο, όλες οι ιστορίες ήταν γεμάτες χρώματα και αισιοδοξία. Κάθε τάξη έδωσε έμφαση σε μια διαφορετική πτυχή του Καρναβαλιού και οι μαθητές αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα που είναι πιο διαδεδομένα στην περιοχή τους.

Τα παιδιά στην Ελλάδα και στην Κύπρο θεωρούν αυτή τη γιορτή ως μια από τις πιο αγαπημένες τους μέσα στη χρονιά. Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολικά πάρτυ στα οποία ντύνονται με πολύχρωμες στολές αλλά και για το φαγητό που συνδέεται με τις Απόκριες. Εξήγησαν στα παιδιά στο εξωτερικό τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε ομαδικούς χορούς όπως το Γαϊτανάκι αλλά και έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ‘οι Μπούλες της Νάουσας, Ημαθίας’, ‘Τα Ραγκουτσάρια’ και ‘οι Κορδελάτοι’ στη Νάξο. Οι μαθητές στην Κύπρο απολαμβάνουν τις μεγάλες παρελάσεις σε πόλεις όπως η Λεμεσός και η Λάρνακα και “τσικνίζουν” και παίζουν Αποκριάτικα παιχνίδια στο σχολείο. Στην Ελλάδα οι πόλεις που φημίζονται για το Καρναβάλι είναι φυσικά η Πάτρα, η Ξάνθη, η Νάουσα Ημαθίας, το Ρέθυμνο, η Καστοριά κ.α.

Λίγα λόγια για το φορέα διοργάνωσης “Twinkl”

H Twinkl ιδρύθηκε το 2010 στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας από τον Jonathan Seaton και τη σύζυγό του Susie και έχει από τότε ως βασική της αποστολή να “βοηθάει όσους διδάσκουν”. Η ιδέα για την Twinkl ήρθε στον Jonathan και τη Susie τα πρώτα χρόνια που εκείνη εργαζόταν ως δασκάλα και δεν μπορούσε να βρει το υλικό που χρειαζόταν στο διαδίκτυο! Έτσι, για να βοηθήσουν άλλους δασκάλους, άρχισαν να δημιουργούν και να δημοσιεύουν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο από ένα δωμάτιο του σπιτιού τους!

Στη συνέχεια, η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα και οργανικά καθώς οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν το υλικό και τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που παρέχονται ηλεκτρονικά και ο εκδοτικός οίκος της Twinkl στελεχώθηκε από καθηγητές προκειμένου όλο το υλικό που δημοσιεύεται να είναι δημιουργημένο και ελεγμένο από εκπαιδευτικούς. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των σχολείων και των δασκάλων σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, η Twinkl χρησιμοποιείται καθημερινά από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, Νηπιαγωγούς αλλά και γονείς! Στην ιστοσελίδα της Twinkl υπάρχει διαθέσιμο πολύ μεγάλο εύρος εκπαιδευτικού υλικού σε αρκετές διαφορετικές γλώσσες. Μεταξύ άλλων το υλικό αυτό περιλαμβάνει: προτάσεις για εκπαιδευτικά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας, κατασκευές, παρουσιάσεις, φύλλα αξιολόγησης, υλικό για τη διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας (EAL), καθώς και ενδιαφέροντα άρθρα για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα που έχουν δημοσιευθεί στο εκπαιδευτικό Blog της Twinkl.

Related posts

(video) – Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση κοντά στον οικισμό της Λευκόπετρας Ξάνθης

xanthipost

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Λευκόπετρα Ξάνθη – Ήχησε το 112

xanthipost

Νεκρός Ξανθιώτης σε τραγικό τροχαίο το πρωί της Κυριακής στο ύψος του κόμβου της ΒΙΠΕ Κομοτηνής

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ