xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video)-Οι Sats N’ Roses του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης  συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece

Η ομάδα ανέλαβε να  κατασκευάσει  έναν δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού –  Ο δορυφόρος θα πρέπει να μετράει υποχρεωτικά την θέση του με GPS, την θερμοκρασία , την ατμοσφαιρική πίεση και να εκτελεί μία ειδική αποστολή

Το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης  επισκέφθηκε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης και συνάντησε τους μαθητές που απαρτίζουν την ομάδα «Sats N’ Roses» και συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece που διοργανώνεται από την εταιρία SPIN-SpaceInnovation σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαστήματος (ESA).

Οι μαθητές, Δέσποινα Καλογιάννη, Κωνσταντίνος Σιούτας, Χριστίνα Ψωμαδοπούλου, Σταμάτης Θεοφιλόπουλος, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος και Ωρίων Ελαφρός, που συμμετέχουν στο εγχείρημα, προετοιμασμένοι κατάλληλα, ενημέρωσαν  για το έργο τους και την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Ο Διαγωνισμός

Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιείται  κάθε χρόνο, παίρνουν μέρος μαθητές και φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Οι ομάδες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν έναν δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού (εξού και το can– κουτάκι,  sat-δορυφόρος).

Ο δορυφόρος θα πρέπει να μετράει υποχρεωτικά την θέση του με GPS, την θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πίεση. Επιπλέον θα πρέπει να εκτελεί μία αποστολή την οποία επινοούν και σχεδιάζουν τα μέλη της ομάδας.

Κατόπιν, οι μαθητές συγκεντρώνονται σε πεδίο βολής στην Αθήνα, όπου οι δορυφόροι τους εκτοξεύονται με έναν πύραυλο στα 1000 μέτρα από το έδαφος, κι έπειτα αφήνονται να πέσουν με την βοήθεια αλεξιπτώτου ώστε να μην καταστραφούν.

Κατά την διάρκεια της καθόδου ο δορυφόρος στέλνει τα δεδομένα που συλλέγει (τηλεμετρία), μέσω κεραίας και ο Σταθμός Βάσης της ομάδας τα λαμβάνει.

Ταυτόχρονα, η τηλεμετρία αποθηκεύεται και σε μια κάρτα SD επάνω στον δορυφόρο ώστε αν η επικοινωνία δεν επιτευχθεί να είναι διαθέσιμα μετά την ανάκτησή του.

Όλες οι δραστηριότητες που αφορούν την κατασκευή, προγραμματισμό, προώθηση, εκτέλεση αποστολής, ανάκτηση, παρουσίαση αποτελεσμάτων κλπ βαθμολογούνται και ο νικητής του διαγωνισμού περνάει στην επόμενη πανευρωπαϊκή φάση.

Η αποστολή των «Sats N’ Roses»:

Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί τριγύρω μας, τον πλανήτη μας να καταστρέφεται με ολοένα και γρηγορότερους ρυθμούς και τις λύσεις που υπάρχουν να μην υλοποιούνται, έγινε κατανοητό στην ομάδα,  πως η αποίκιση σε έναν άλλον πλανήτη, αν και φαντάζει αρκετά μακρινό ενδεχόμενο, μπορεί να είναι η ύστατη λύση και κάποτε ίσως αξιοποιηθεί.

 Έτσι λοιπόν, η αποστολή του CanSat,  θα είναι να επισκεφθεί έναν ανεξερεύνητο πλανήτη και να μελετήσει αν αυτός πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να αποικηθεί από τους ανθρώπους. Η ομάδα θεώρησε  ότι μια τέτοια βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί γήινη χλωρίδα στον πλανήτη.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε την ποσότητα οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα, υγρασίας, στην ατμόσφαιρα και υγρασίας, στο έδαφος που έχει ο πλανήτης. Σημαντικές παράμετροι είναι επίσης η φωτεινότητα και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του. Όλες αυτές τις ποσότητες τις μετράει ο δορυφόρος του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης με ειδικούς αισθητήρες

Η μελέτη της μεθόδου της Αδρανειακής Πλοήγησης είναι μια επιπλέον παράμετρος της αποστολής. Σκοπός, της είναι αδρανειακής πλοήγησης είναι να γνωρίζει ο δορυφόρος την θέση του, βασισμένος μόνο στις δυνάμεις που δέχεται επάνω του, καθώς κινείται. Αυτό γίνεται εφικτό με έναν αισθητήρα επιταχυνσιόμετρο – γυροσκόπιο. Μια τέτοια ικανότητα είναι χρήσιμη, μιας και ένας άγνωστος πλανήτης δεν θα διαθέτει δορυφορικό σύστημα πλοήγησης όπως η Γη.

Μια καινοτομία του δορυφόρου του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης είναι ότι, θα διαθέτει έναν απλό αισθητήρα, που κατασκευάστηκε  για να μετρήσει την υγρασία του εδάφους. Γύρω από το κέλυφος του θα υπάρχουν δύο μεταλλικά δαχτυλίδια τα οποία είναι συνδεδεμένα σε διάταξη διαιρέτη τάσης και κατά την προσεδάφιση θα ακουμπήσουν στο έδαφος.

Ο σκελετός του δορυφόρου κατασκευάστηκε σε 3D εκτυπωτή από πλαστικό PETG. Αποτελείται από ορόφους και άλλα βοηθητικά τμήματα, επάνω στα οποία βιδώνονται οι αισθητήρες και τα υπόλοιπα μέρη.

Το αλεξίπτωτο είναι κατασκευασμένο από ύφασμα πολυεστέρα και τα σκοινιά τα οποία θα το συνδέουν με τον δορυφόρο είναι ανθεκτικός μουλινές  για ψαροντούφεκο.

Επιλέχθηκε ύφασμα έντονου χρώματος ( κίτρινο ) ώστε να είναι ορατό από μακριά για να το σημαδεύουν ευκολότερα οι μαθητές  με την κατευθυντική κεραία του Σταθμού Βάσης και για να βρεθεί εύκολα μετά την προσεδάφιση.

Ο Σταθμός Βάσης έχει σκοπό να συλλέξει τα δεδομένα που στέλνει ασύρματα ο δορυφόρος και να φτιάξει διαγράμματα με αυτά. Αποτελείται από έναν υπολογιστή, έναν δέκτη και μια κεραία Yagi. Η κεραία είναι κατευθυντική με σκοπό να προσδίδει μεγαλύτερο κέρδος (gain) προς την κατεύθυνση του δορυφόρου.

Σημαντική συμβολή είχε η Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης που σαν συνδιοργανωτές, στήριξαν οικονομικά και ηθικά την προσπάθεια

Το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης είναι  το μόνο σχολείο από την Περιφέρεια που συμμετέχει στο φετινό διαγωνισμό και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στην Αθήνα θα ήταν απαγορευτικά χωρίς αυτή την πολύτιμη βοήθεια.

Πολλές ευχαριστίες απευθύνονται  στον συμμαθητή  Κωνσταντίνο Κοπτόπουλο για την δημιουργία του λογότυπου της ομάδας.

Η προώθηση της ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα και μέσα από παρουσιάσεις, είναι επίσης κομμάτι του διαγωνισμού. Έτσι, παρουσιάστηκε η  δουλειά της ομάδας σε τμήματα του σχολείου, στο 6ο Γυμνάσιο και στο 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης.

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης κατά την ενασχόλησή τους  με το πρόγραμμα έρχονται  σε επαφή με τα ηλεκτρονικά, τον προγραμματισμό, την τρισδιάστατη σχεδίαση, τις κατασκευές, την αναζήτηση χορηγών, τον σχεδιασμό και την  κατασκευή κεραιοσυστήματος,  την προώθηση των ενεργειών και της τελικής τους δουλειάς, αποκτώντας γνώση, δεξιότητες, εμπειρίες, τεχνογνωσία, πρακτικές και στρατηγικές προώθησης και επικοινωνίας.

Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα αναπτύσσουν ταυτόχρονα  το συνεργατικό τους πνεύμα, εξειδικεύουν πρακτικές και κινούνται σε άξονα επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, σε ένα πλαίσιο ένταξης στην κοινωνία και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους στη μαθητική κοινότητα. 

Τους  «sats_n_roses μπορείτε να τους  βρείτε  και να τους  ακολουθήσετε  στα κοινωνικά δίκτυα:

  • Instagram: sats_n_roses
  • Fecebook: CansatSatsnroses
  • Twiter: Sats N’ Roses

Radio899.gr

Related posts

Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ: Αδιέξοδο για τους πληττόμενους κτηνοτρόφους από τις ζωονόσους

xanthipost

Κλειστά τα σχολεία στη Μύκη και την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου λόγω των καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή

xanthipost

Ξάνθη: Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στην Εγνατία οδό εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων – Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στο οδικό δίκτυο

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ