xanthipost.gr
ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ

Ο Ξανθιώτικος “τάφος της Νύφης”….. στο Σούνιο

Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Ο τάφος της νύφης είναι ένα μικρό κτίσμα-τεκές. Μέσα υπάρχει τάφος, ο οποίος καλύπτεται με στρώμα. Οι ντόπιοι τον λένε Τεκέ Γκελίν Μεζάρ. Ανάβουν εκεί μέσα κεριά, κάνουν μια ευχή.

Λένε ότι παλιά υπήρχε μια κοπέλα στο χωριό Καράογλαν. Ένα αγόρι την αγαπούσε πολύ. Κι αυτός απ’ το ίδιο χωριό.

Όμως την έδωσαν νύφη σε κάποιον άλλον. Απ’ το μέρος ΚαράΤσιουκουρ. Το κορίτσι δεν τον αγαπούσε. Την ημέρα του γάμου συγγενείς και χωρικοί πήραν τη νύφη κι έφτασαν στη περιοχή όπου είναι σήμερα ο τάφος. Λένε ότι ξαφνικά βγήκε αέρας σαν σίφουνας και πήρε τη νύφη που ήταν καβάλα στο μουλάρι. Όταν πέρασε η μπόρα όλοι ψάξανε τη νύφη, όμως δε τη βρήκαν. Είχε χαθεί. Στο σημείο που χάθηκε είδαν τρεις σταγόνες αίμα….

Αργότερα μαθεύτηκε ότι στο ίδιο σημείο που βρήκαν αίμα, είχε προσευχηθεί το ζευγάρι να είναι για πάντα μαζί.

Όλοι πίστεψαν πως η νύφη είχε βρεθεί πλέον με το αγόρι που αγαπούσε. Έτσι φτιάχτηκε εκεί το σημερινό κτίσμα. Μέσα του έκαναν τον τάφο της νύφης κι έστρωσαν ένα στρώμα πάνω του.

Από εκείνη την ημέρα, κάθε χρόνο, στο Καράογλαν γίνεται μαγιά (κουρμπάνι). Θυσιάζουν ζώα, μαγειρεύουν ρύζι κι όλα τα γύρω χωριά έρχονται στο πανηγύρι. Όλοι μαζεύονται….στον “τάφο της νύφης” !!

Related posts

Ο οικισμός Σταμάτιο στην ορεινή Ξάνθη πριν 29 χρόνια (1996)

xanthipost

Οι κυριακάτικες πάνω  κάτω βόλτες στην Ξάνθη   – Η “βόλτα” μίας άλλης  εποχής !

xanthipost

Το λιμάνι του Πόρτο Λάγος το 1930…ευγνωμοσύνη στο βλογημένο Πόρτο Λάγος, που μας μεγάλωσε!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ