Στις 17 Απρίλη του 1961 ο Μάνος Χατζιδάκης παίρνει το βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι σε ταινία. Ήταν τα “παιδιά του Πειραιά” που τραγούδησε η Μελίνα Μερκούρη στο έργο του Ζιλ Ντασέν “Ποτέ την Κυριακή”
Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Γεννήθηκε στην Ξάνθη έναν Οκτώβρη του 1925. Σ’ ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα των τότε οδών Χρύσας και Ερμού (σήμερα Βενιζέλου – Κονίτσης). Στο επιβλητικό και πανέμορφο αρχοντικό του Εβραίου ιδιοκτήτη Ισαάκ Δανιέλ. Από κει και πέρα η μοίρα είχε τα δικά της σχέδια: μεγάλωσε, πρόκοψε, μεγαλούργησε. Έγινε διάσημος συνθέτης, μουσικός κι άφησε τη δική του παρακαταθήκη πίσω. “And the Oscar goes to Xanthi”, καθώς στις 17 Απρίλη του 1961 ο Μάνος Χατζιδάκης παίρνει το βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι σε ταινία. Ήταν τα “παιδιά του Πειραιά” που τραγούδησε η Μελίνα Μερκούρη στο έργο του Ζιλ Ντασέν “Ποτέ την Κυριακή”.
Αν κι έμεινε μόνο 6 χρόνια στην παλιά Ξάνθη, ήρθαν έτσι τα πράγματα και “συνδέθηκε” αρμονικά, ποιοτικά και διακριτικά με την ακριτική πόλη. Μια ποικιλότροπη σύνδεση που ξεκίνησε απ’ την μουσική και επεκτάθηκε στον ευρύτερο πολιτισμό της Ξάνθης. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε το αρχοντικό όπου γεννήθηκε, μετεξελίχθηκε, αναπαλαιώθηκε, αναδείχθηκε κι αποτέλεσε (κι εξακολουθεί) μοναδικό “κόσμημα αρχιτεκτονικής” . Επιπρόσθετα έπαψαν να ακούγονται κι οι επικριτές, αρνητές και πικρόχολοι σχολιαστές (πανταχού-παρόν), που εστιάζουν κατά συνήθεια μόνο στα κακώς κείμενα, ανακαλύπτοντας και παραβλέποντας τα υπόλοιπα.
Προς τιμή τους οι Ξανθιώτες δεν ευτέλισαν κι ούτε εκμεταλλεύτηκαν φθηνά κι εμπορικά το παρελθοντικό πέρασμα του μουσικοσυνθέτη.
Απεναντίας δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν το “Φεστιβάλ Μ. Χατζιδάκη”, το “Πόλις Ονείρων” και μια σειρά από προσεγμένα και ιδιαίτερα ποιοτικά μουσικο-πολιτιστικά δρώμενα, φέρνοντας την Ξάνθη σε κορυφαίες θέσεις της κλασικής και έντεχνης μουσικής (για τα δεδομένα επαρχιακής-ακριτικής πόλης).
Σήμερα ντόπιοι, τουρίστες και επισκέπτες γνωρίζουν από κοντά την “οικία γέννησης Μάνου Χατζιδάκη”, το Grand maison της παλιάς Ξάνθης, ένα σπίτι-μουσείο αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκη, που εξυμνεί και δείχνει απτά σ’ όλους την “χρυσή εποχή” και το πλούσιο παρελθόν της Ξάνθης. Και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό……