Η καθιέρωση παγκοσμίως της 5ης Μαΐου ως ημέρας εορτασμού των μαιών & των μαιευτών είναι μια ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν
Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μαιών η οποία καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει σαν στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία στην ζωή της γυναίκας από την εφηβική της ηλικία με την ενημέρωση, την πρόληψη, συνεχίζει με την προετοιμασία μελλοντικών γονέων με μαθήματα γονεϊκότητας, στηρίζει βοηθάει την επίτοκο εκτελεί τοκετό καθώς συμβάλει και στην δημιουργία μιας οικογένειας.
Στην Ελληνική μυθολογία, η θεότητα του τοκετού ήταν η Ειλειθυία ή Ελευθώ. Η μητέρα της, η ΄Ηρα, μετέτρεψε το πίσω μέρος του ναού της σε πρότυπο μαιευτήριο. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε Ηραίο περιστοιχίζεται από 40 κίονες, που συμβολίζουν τις 40 εβδομάδες της κύησης, τις 40 ημέρες της λοχείας, τις 40 εβδομάδες του υποχρεωτικού μητρικού θηλασμού και τις 40 ημέρες αποχής από τα συζυγικά καθήκοντα.
Από την Αγνοδίκη που είναι η πρώτη γυναίκα που καταγράφεται να εξασκεί το επάγγελμα της μαίας στην Αρχαία Ελλάδα και τις αναφορές του Σωκράτη, που δεν παραλείπει να δηλώσει με υπερηφάνεια ότι ήταν γιος μαίας, από την τέχνη της οποίας εμπνεύστηκε τη μαιευτική μέθοδο της φιλοσοφίας του, σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, η μαία υπήρξε ο βασικός παράγοντας για την συμπαράσταση και εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού.
Σήμερα, οι μαίες εξασκούν το επάγγελμα τους έχοντας ολοκληρώσει πρόγραμμα πανεπιστημιακών σπουδών και έχοντας νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι περίπου 6.000 μαίες και μαιευτές στην Ελλάδα απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό, στην εκπαίδευση, στη διοίκηση και ένα μέρος τους ασκεί ελεύθερο επάγγελμα.
Ο ρόλος της μαίας δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Ξεκινά πολύ νωρίτερα και έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Εκτός από την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, την προετοιμασία του ζευγαριού για την γονεϊκότητα και τη διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού, είναι υπεύθυνη και για την φροντίδα της λεχωίδας και του νεογνού καθώς και για την προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Είναι αυτή που θα παροτρύνει τη γυναίκα στην εκτέλεση των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων, θα την ενημερώσει για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, θα τη συμβουλεύσει για την ατομική υγιεινή, θα ασχοληθεί με θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης και θα συμβάλλει έτσι στην αποφυγή των εκτρώσεων. Τέλος, είναι αρωγός σε ζητήματα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας και του μαστού, προωθώντας τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με Τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία.
Αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετά εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως βιώνουν τραυματισμό, λοίμωξη ή και κάποιου είδους αναπηρία που σχετίζονται με ελλιπή παροχή μαιευτικής φροντίδας και αν μελετήσουμε τους δείκτες περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας σε διεθνές επίπεδο, θα καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι πραγματικά ο ρόλος της μαίας. Η καθιέρωση παγκοσμίως της 5ης Μαΐου ως ημέρας εορτασμού της είναι μια ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει.
Κουλιανού Δέσποινα
Φουντούλη Χαρίκλεια
Μαίες