XanthiPost
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(video)-Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Το κλίμα, οι συζητήσεις και ο ενισχυμένος ρόλος της Ελλάδας

Ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον φαίνεται πως ικανοποιεί το Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν διεξήχθη σε καλό κλίμα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έχει και έντονα θετικά αισθήματα για ελληνομερικανική κοινότητα… Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από την οικονομική κρίση αλλά και την περιπέτεια του κορωνοϊού.

Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι δύο ηγέτες έθεσαν στο «τραπέζι» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.

Κατά πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί άντρες αναφέρθηκαν – λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του Τζο Μπάιντεν- και στην αντιπαράθεση μεταξύ των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων.

«Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή τη συζήτηση λόγω ιστορίας της αλλά και ανθεκτικότητας που φάνηκε στην οικονομική κρίση, είμαστε μια ισχυρή Δημοκρατία, βγαίνουμε πιο ισχυροί οικονομικά, αλλά και θεσμικά, θεσμικά θωρακισμένοι» έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν, επίσης, πως υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούν να δουλέψουν στενά Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ως πρόεδρος.

Για την Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Κύπρο και την τουρκική προκλητικότητα.

Μάλιστα, οι δύο άντρες συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση στο νέο παγκόσμιο τοπίο.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον πρόεδρο Μπάιντεν την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στο πρόγραμμα F-35.

«Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε όλες τις παραμέτρους θα έχουμε αεροσκάφη από το 2028 και μετά» ανέφεραν σχετικά κυβερνητικές πηγές, και συνεχίζουν:

«Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά».

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.

cnn.gr

Related posts

(video)–Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αριστούχο μαθητή από το Ιράν Kourosh Baygi Nourmohammadi

xanthipost

Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ & Δήμαρχος Ξάνθης παρευρέθη στην 14η Σύνοδο ΦΟΔΣΑ

xanthipost

Επαφές  Σπύρου Τσιλιγγίρη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον  Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα για την εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου Ξάνθης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ