XanthiPost
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανώλης Τσέπελης στα «ΝΕΑ» – «Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να κάνει εξωτερική πολιτική»

Συνέντευξη του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας τα «ΝΕΑ»

Συμβιώνουμε με τους μουσουλμάνους ενωμένοι περισσότερο από 100 χρόνια και θα συνεχίσουμε, δεν είναι σωστή προσέγγιση να αντιμετωπίζουμε τη μειονότητα ως μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εντάσεων, τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Δήμαρχος της Ξάνθης. Η τοπική οικονομία της Ξάνθης βίωσε εξαιτίας της πανδημίας δραματικές καταστάσεις κι όπως επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης, Μανώλης Τσέπελης, ήταν χειρότερες από αυτές που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Μάλιστα, η δημοτική Αρχή μέσα από μια σειρά έργων προσανατολίζεται στην ισόρροπη ανάπτυξη.

Διανύετε τον τρίτο χρόνο στη δημαρχία, ποια έργα που έχετε δρομολογήσει πιστεύετε πως θα αλλάξουν την πόλη;

Βασικός μας προσανατολισμός είναι η ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη και τους οικισμούς, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

 Έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά έργων και δράσεων, όπως είναι μικρά έργα υποδομών στους οικισμούς, έργα αγροτικής οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων. Εχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για δύο μεγάλα έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης από το «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος των διαρροών και της κατανάλωσης στα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης με την καταμέτρηση δεδομένων, η αντικατάσταση δικτύων, η κατασκευή εξωτερικού δικτύου σε οικισμούς, η ενεργειακή αναβάθμιση γεωτρήσεων και αντλιοστασίων, ενώ έχουμε τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την έγκριση όλων των έργων που αφορούν σε δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας, δράσεις ηλεκτροκίνησης, σε ανάπλαση και διαμορφώσεις οδών και κόμβων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον πολιτισμό με ψηφιακές πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας, σε μελέτη για την ανέγερση κτιρίου Πολιτισμού, Διοίκησης και Αναψυχής, στη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία και στον αθλητισμό, πιστεύοντας ότι προτεραιότητα είναι οι νέοι άνθρωποι – το μέλλον του τόπου μας. Δρομολογούμε τη δημιουργία ενός νέου σχολείου για παιδιά Ρομά, εξασφαλίζοντας ένα εκατομμύριο ευρώ για τον σκοπό αυτό, ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για την αδειοδότηση ενός ακόμα σχολείου για τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργούμε αθλητικές υποδομές, για την άθληση, ψυχαγωγία και εκτόνωση των νέων του δήμου (γήπεδα 5×5, τένις, τοίχος αναρρίχησης). Δεκατέσσερις νέες παιδικές χαρές έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί και έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις σε υφιστάμενες. Επαναλειτουργούμε το Δημοτικό Κολυμβητήριο, το οποίο έμεινε κλειστό επί εννιά χρόνια.

Καταφέραμε και βγάλαμε επιτέλους την άδεια χρήσης, παρά τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και το παραδίδουμε στους πολίτες. Δημιουργούμε έναν χώρο διάδρασης και τεχνολογίας για παιδιά σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνουμε την εγκατάσταση έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, δίνοντας λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη. Εφαρμόζουμε την Κανονιστική Απόφαση για την κυκλοφοριακή ρύθμιση εντός του παραδοσιακού διατηρητέου οικισμού Παλιάς Πόλης, με την τοποθέτηση πινακίδων 24ωρης απαγόρευσης στάθμευσης, βυθιζόμενες μπάρες, εγκατάσταση καμερών ελέγχου. Πρώτοι στην Ελλάδα, εφαρμόσαμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αντικαθιστώντας παλιά ενεργοβόρα φωτιστικά, με «έξυπνα» φωτιστικά, με αυτοχρηματοδοτούμενη σύμβαση, την οποία και υπογράψαμε με θρακιώτικη εταιρεία. Η πρωτοβουλία αυτή βραβεύθηκε στο «Best City Awards 2022».

Η ανάδειξη «τοπόσημων» οδήγησε στην ανακαίνιση εμβληματικών κτιρίων που προσδίδουν πολιτιστική, οικονομική και τουριστική δυναμική στον τόπο. Προκηρύξαμε Σύνθετο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς, ενός οικονομικού κυττάρου της Ξάνθης, που θα λειτουργεί εύρυθμα και θα αποτελεί πόλο έλξης για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της, στις δεκαετίες που έρχονται.

Ποια είναι τα προβλήματα που παραμένουν;

Τα ζητήματα της καθημερινότητας δεν τελειώνουν ποτέ. Καθαριότητα, ασφαλτοστρώσεις, βρίσκονται στις προτεραιότητές μας. Εχει εγκριθεί η προμήθεια 20 οχημάτων και μηχανημάτων έργου, ώστε να καλυφθούν ανάγκες πολλών ετών. Στις ασφαλτοστρώσεις, μας προβληματίζουν τα επιβεβλημένα έργα φυσικού αερίου, που έχουν καθυστερήσει, έχοντας σε εκκρεμότητα 15 χιλιόμετρα.Η έλλειψη προσωπικού ιδίως στην καθαριότητα αλλά και την οικονομική υπηρεσία, παραμένει.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει την οικονομία της πόλης;

Ο Δήμος Ξάνθης δοκιμάστηκε σφοδρά. Χάσαμε ανθρώπους, προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες, ενώ ταυτόχρονα νιώθαμε ντροπή και θυμό, καθώς στοχοποιούμασταν επί μακρόν. Η τοπική οικονομία βίωσε δραματικές καταστάσεις – χειρότερες από την οικονομική κρίση. Τρεις εμβληματικοί πολιτιστικοί θεσμοί: Το Καρναβάλι της Ξάνθης, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων προς τιμήν του Μάνου Χατζιδάκι. Τρία χρόνια σταμάτησαν όλα. Αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε το Καρναβάλι το 2020, ενώ όλα ήταν έτοιμα. Ζημιά στα οικονομικά, στην ψυχολογία και στον τζίρο του τοπικού επιχειρείν… Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ χάθηκε για κάθε χρόνο αποκλεισμού, με δυσβάσταχτο ψυχικό άλγος στους πολίτες μας.

Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς από τη δημοτική Αρχή;

Υπήρξαν, παρ’ όλα αυτά, αντιδράσεις με την πρόσφατη συμμετοχή σας σε Ιφτάρ… «Λεπτοί χειρισμοί»; Τι πιστεύετε ότι απαιτείται για να συνυπάρξουν δύο σύνοικα στοιχεία; Είχαμε και τις δύσκολες στιγμές στην πορεία, «στιγμές» όμως που δεν τις δημιουργήσαμε εμείς. Γιατί εμείς, όπως πολύ σωστά λέτε: Συνυπάρχουμε. Συμβιώνουμε ενωμένοι περισσότερο από 100 χρόνια και θα συνεχίσουμε. Πιστεύω πως δεν είναι σωστή προσέγγιση να αντιμετωπίζουμε τη μειονότητα ως μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εντάσεων. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί – και δεν επιτρέπεται – να κάνει εξωτερική πολιτική. Κάνει όμως πολιτική, προσπαθεί να φτάσει στον στόχο, στην ευημερία των πολιτών. Αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους ως μία κοινωνία, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, θρησκεία, κουλτούρα. Ολοι ίσοι, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Μετά τη σοφή πολιτική πράξη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη θεσμοθέτηση της Αρχής της Ισονομίας και Ισοπολιτείας, η «διαφορετικότητα», πολύ πριν αυτή… «εφευρεθεί», είχε, ήδη, εμπεδωθεί στη Θράκη.

Η ομόνοια, η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη, η ισότητα, είναι εμπεδωμένες πλήρως στη συνείδηση των πολιτών μας και στην καθημερινή λειτουργία των κρατικών δομών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο αλληλοσεβασμός στα δόγματα των Ελλήνων πολιτών της περιοχής μας είναι κάτι αυτονόητο για όλους μας. Η συμμετοχή χριστιανών και μουσουλμάνων σε εκδηλώσεις, ιδίως όσες αναφέρονται στις θρησκείες, είναι μια καθημερινή πρακτική, που συσφίγγει τις σχέσεις των ανθρώπων. Ενώνει.

Βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με συνέπεια. Ως δήμαρχος προσκλήθηκα και πήγα σε πολλά Ιφτάρ (δείπνο, μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού) που παρατέθηκαν από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων και άλλους φορείς της περιοχής μας. Τίμησα τους οικοδεσπότες, όχι τους πιθανούς συνδαιτυμόνες. Διάβασα ότι δεν έπρεπε να πάω ή ότι δεν πήγα σε άλλα που έπρεπε. Οπου δεν πήγα, πήγαν οι συνεργάτες μου. Είναι νομίζω πολύ βολικό το συμπέρασμα: Α! είναι ομοτράπεζος, άρα… είναι «μαζί». Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η προσέγγιση είναι επιφανειακή: Ασκούμε κριτική, στοχοποιούμε κάποιον και μετά… πάμε για άλλα…

Νομίζω πως κάποιοι παίζουν ανούσια παιχνίδια… υπονομεύοντας τις επίμονες προσπάθειες που για χρόνια καταβάλλουμε.

tanea.gr Σαλτού Εύη

Related posts

Δήμος Αβδήρων : Έγκριση χρηματοδότησης 450.000€ για έργα δημοτικής οδοποιίας

xanthipost

Στη Βουλγαρία ο Δήμαρχος Ξάνθης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ – Συμμετείχαν σε άτυπη σύσκεψη

xanthipost

Σπύρος Τσιλιγγίρης: Έγκριση 450.000,00 € στον ​Δήμο Αβδήρων για την υλοποίηση του έργου Βελτίωση οδικής ασφάλειας δημοτικής οδοποιίας

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ