XanthiPost
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

(video)-Διεθνές Επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική» στη Χάλκη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α’

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρέμεινε για δύο ημέρες στο νησί της Χάλκης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη διοργάνωση και την ευχή αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές, ώστε να αναδειχτεί περισσότερο η Θεολογική Σχολή

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 2-4 Ιουνίου το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική»

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», το τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και το Ελληνικό Κλιμάκιο του International Chair in Bioethics.

Στο συνέδριο αναδείχτηκαν οι ηθικοί κανόνες που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος-ζώων- ανθρώπου, υπό το πρίσμα της Οικολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας, καθώς επίσης και η στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους.

Επιπροσθέτως, ένας εκ των κύριων στόχων του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, καθώς και η πολιτισμική προσέγγιση των ανωτέρω ζητημάτων που πραγματεύεται η διεθνής επιστημονική συνάντηση στο «πράσινο» νησί της Χάλκης.

Στις διαστάσεις του οικολογικού ζητήματος και στη μέριμνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την προστασία του συνόλου της Δημιουργίας, και ιδιαιτέρως στις σχετικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία που πραγματοποίησε την Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική”. Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Αν. Καθηγητής Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης και τόνισε το τεράστιο οικολογικό έργο που επιτελεί και την μεγάλη τιμή να παραστεί ως ομιλητής στο Συνέδριο.

Ο Παναγιώτατος επαίνεσε τους οργανωτές του Συνεδρίου για την επιλογή του θέματος, σημειώνοντας ότι:

“Δεν υπάρχει μέλλον διά τον άνθρωπον, εάν αυτό δεν εμπερικλείη και το μέλλον των ζώων. Δεν υπάρχει βιώσιμος ανθρωπιστική ηθική, εάν αυτή δεν εμπεριέχει και τον «σεβασμόν της ζωής», εάν δεν εκφράζη συγχρόνως την «άνευ όρων ευθύνην, δι’ ο,τι ζη», δι’ ο,τι είναι ζων οργανισμός, όπως θα έλεγε ο Albert Schweitzer.

Στην εκδήλωση έκανε χαιρετισμό η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, ενώ λαμπροί επιστήμονες από όλους τους χώρους συμμετείχαν στο Συνέδριο και εξέθεσαν τις απόψεις και τα ερευνητικά τους πορίσματα (βλ. Πρόγραμμα Συνεδρίου).

Τον Πατριάρχη τίμησαν με μετάλλια για τα 30 έτη προσφοράς του το Foundation και τα Διεθνή Βραβεία Sciacca – το οποία απένειμε ο Αν. Καθηγητής Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, μέλος των Sciacca- και ο Επιστημονικός Σύλλογος Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου “Ο Αριστοτέλης”, εκ μέρους του οποίου απένειμε το μετάλλιο η Αντιπρόεδρος Βίκυ Μπαφατάκη.

Σημειώνεται ότι τους ομιλητές του Συνεδρίου δεξιώθηκε στο Sait Halim Pasha Mansion o Δρ. Nihat Kandaloglou ομιλητής του Συνεδρίου, ενώ πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στα Πριγκιπόνησα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στους Κήπους της Θεολογικής Σχολής με την Κατερίνα Κακοσαίου.

Δείτε τις βασικές ομιλίες και τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη :

Υποστηρικτές – Συνεργαζόμενοι ερευνητικοί φορείς του Συνεδρίου: Πρόγραμμα ENIRISST Plus: Ευφυής Ερευνητική Υποδομή στη Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, και τις Μεταφορές, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης & η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Υπό την Αιγίδα του Foundation Sciacca, του Δήμου Αθηναίων και του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου «Ο Αριστοτέλης».

Την Οργανωτική / Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απάρτιζαν οι: Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός, Καθηγούμενος Ι. Μ. Χάλκης, ο Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, ο Αρχ. Δρ. Φιλόθεος – Φώτιος Μαρούδας,  Διδάσκων Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας, MA, η Βίκυ Μπαφατάκη, Επικοινωνιολόγος, MSc, PD Βιοηθικής– Research Fellow Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και η Βίκυ Πρωτοπαπαδάκη, MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Βασικός χορηγός του Συνεδρίου η βιομηχανία τροφίμων Pitenis στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας κυρίως στον περιβάλλον και την προστασία του. Το συνέδριο υποστήριξαν οι εταιρείες Sait Halim Paşa Yalısı, ο Ανώνυμος Δωρητής Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Kyana, Desamed, Klinikum medela, Xenagos Konstantinoupolis, Οινοποιείο Βουρβουκέλης. Θερμές ευχαριστίες στον κο Λάκη Βίγκα, τον Πατέρα Ευάγγελο Γρηγοριάδη για την ουσιαστική συμβολή τους στη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Για πληροφορίες σχετικά με το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» απευθυνθείτε στη Γραμματεία (Βίκυ Πρωτοπαπαδάκη) [email protected] και στο τηλέφωνο: 210 7277568. Site: https://animalethics.philosophy.uoa.gr

Related posts

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης : Ακύρωση παράστασης στο Ρωμαϊκό Θέατρο

xanthipost

(video) – Στη γειτονιά του Μάνου με «βελόνα και κλωστή»  – Η Έκθεση της Ανθής Κουρτίδου στο Χατζιδάκειο!

xanthipost

(video) – Αλέξανδρος Νταμπουρατζής : “Παρέλαση αστεριών”- Ολυμπιονικών στην Ξάνθη το απόγευμα του Σαββάτου-  Προσωπικότητες που έχουν τιμήσει τα ελληνικά χρώματα αλλά και την τοπική κοινωνία!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ