xanthipost.gr
ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ

Το πιο “παλιό” δέντρο που υπάρχει…..στην Ξάνθη

Το τέμενος που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μιαούλη και Χρήστου Κοψιδά, ονομάζεται “τσινάρ τζαμί”.

Το όνομα παραπέμπει σε πλάτανο, Θα τον δείτε μπροστά, στη είσοδο. Λένε ότι είναι ο αρχαιότερος που υπάρχει στην Ξάνθη, καθώς το τζαμί έχει κτητορική επιγραφή λίγο πριν το 1800 !

Προφανώς τ’ όνομα το πήρε απ’ το δέντρο που και τότε υπήρχε. Στο πρόσφατο παρελθόν ο δρόμος ήταν πλακόστρωτος με κυβόλιθους. Είχε και περίπτερο (πάνω φώτο).

Συχνά οι ρίζες του πλάτανου κατέστρεφαν τον δρόμο και δημιουργούσαν λακκούβες. Πάντα όμως αποτελούσε όμορφο σημείο, με σκιά και χώρο για στάση και ξεκούραση.Σήμερα (κάτω φώτο) οι δρόμοι αποκαταστάθηκαν, το τοπίο άλλαξε και προστέθηκαν νέα μαγαζιά και σπίτια.

Ο πλάτανος παραμένει πάντα στη θέση του και συνεχίζει να μετρά χρόνια “επιβίωσης”……

(φωτο Γ. Ελευθεριάδης)

Related posts

Το θρυλικό Χάνι Αβέρωφ….στην οδό Δαγκλή της Ξάνθης

Xanthipost

(video) – Η ιστορία της Ξάνθης «ζωντανεύει»: Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του 1941 μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Xanthipost

Άβδηρα 1955: Η παλιά φωτογραφία του 1955 που «ζωντανεύει» μια ολόκληρη εποχή  γεμάτη  μνήμες

Xanthipost

Leave a Comment