Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και η Φιλοπρόοδος ‘Ένωση Ξάνθης διοργανώνουν την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 8.30μ.μ. στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης- αυλή με τα χαμάμ, εκδήλωση με θέμα : 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης
Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και η ΦΕΞ καλούν ντόπιους και επισκέπτες των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, η οποία αφενός θα αναδείξει τις κοινές διαδρομές των Αρμενίων με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς το 1922 και, αφετέρου, θα τιμήσει τα 100 χρόνια ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης.
Την ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας θα παρουσιάσει η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Δρ λαογραφίας-Διδάσκουσα στο Δ.Π.Θράκης.
Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με την Asmik Beglaryan και την Ripsime Danielyan.
Συμμετέχουν ο Μιχάλης Χατζόπουλος και ο Τάσος Αβραμίδης’.
Ο κοινός δρόμος της προσφυγιάς Αρμενίων-Ελλήνων από τη Μ.Ασία
Ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης κ. Τακβόρ Καραογλανιάν, απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλες και όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση με ομιλήτρια την κ. Γ. Θεοδωρίδου αλλά και να επισκεφθούν, από αύριο μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, την ομότιτλη με την εκδήλωση έκθεση που θα φιλοξενείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης :’δεν ξεχνάμε αυτά τα 100 χρόνια.
Οι Αρμένιοι υπήρξαν θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πήραν τον ίδιο δρόμο προσφυγιάς μαζί με τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας. Ήταν τότε, το 1922, που έφτασαν στην Ξάνθη 1.300 Αρμένιοι πρόσφυγες από 378 οικογένειες. Από τις ίδιες πόλεις με τους Έλληνες πρόσφυγες. Έφτασαν εδώ με πενιχρά υπάρχοντα. Ανάμεσα τους τρεις ιερείς. Ένας Αρμένιος καπνέμπορος τους διέθεσε ένα χώρο για να τελούν τη Θεία Λειτουργία. Κάποιοι έφυγαν για Γαλλία, Αμερική, Αργεντινή… Έμεινε εδώ ένας κορμός παλεύοντας να επιβιώσει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οργανώθηκαν γρήγορα.
Η πρώτη σφραγίδα της κοινότητας που εντοπίσαμε αναγράφει πάνω το έτος 1923. Του χρόνου, εμείς η τρίτη γενιά, θα εορτάσουμε 100 χρόνια ζωής της κοινότητας που ίδρυσαν οι πρόσφυγες πρόγονοι μας στην Ξάνθη… Ήταν και για την Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολο εκείνη την περίοδο να συντηρήσει 1,5 εκ. πρόσφυγες.
Σιγά-σιγά κατάφεραν να φτιάξουν ένα ταμείο, όπου συνεισέφερε ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση, και να αγοράσουν το οικόπεδο που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία μας και τα γραφεία μας. Το πρώτο που ανέγειραν εκεί ήταν η εκκλησία και το δημοτικό σχολείο. Ένα σχολείο πρότυπο για την εποχή, με μαθήματα γαλλικών και μουσικής. Εκεί δίδασκε η δασκάλα πιάνου του Χατζηδάκι, η Αλτανιάν…Ανάμεσα στους Αρμένιους πρόσφυγες ήταν και πολλοί μορφωμένοι. Δάσκαλοι, καθηγητές που δίδασκαν σε υψηλού επιπέδου σχολεία της Μικράς Ασίας. Μετέφεραν αυτή τη γνώση στα παιδιά μέχρι και τον πόλεμο του 1940… Η Αρμενική Κοινότητα τίμησε την καταγωγή της, διέσωσε την ιστορία και τον πολιτισμό της… Τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας ήταν κυρίως έμποροι και τεχνίτες.
Στο πέρασμα αυτό, των 100 χρόνων , δεν ξεχνάμε την αρμονική συνύπαρξη με τους Έλληνες και στη Μικρά Ασία και εδώ στην Ξάνθη… 100 χρόνια καταφέραμε να διασώσουμε και ν’ αναδείξουμε την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα σε πείσμα όσων είχαν υπογράψει την καταδίκη μας με γενοκτονίες, εξοντώσεις, προσφυγιά…Συνεχίζουμε…’ , επεσήμανε.
Ο κ. Καραογλανιάν ευχαρίστησε από καρδιάς την κ. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου για την εξαιρετική επιστημονική της εργασία σε ότι αφορά τα Αρχεία της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης τα οποία επιμελήθηκε , όπως και το διευθυντή της ΦΕΞ, σκηνοθέτη κ. Πασχάλη Ξανθόπουλο.
radio899.gr