Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Είναι ένα απ’ τα ωραιότερα σημεία της Ξάνθης. Οι παλαιότεροι το θυμούνται ως “Νησάκι”.
Εδώ λειτουργούσε στο παρελθόν συμπαθέστατο ταβερνάκι. Τα ρυάκια με νερό περνούσαν ανάμεσα απ’ τα τραπέζια. Τα καλοκαιρινά βράδια ήταν υπέροχα. Παραδίπλα κι ο παλιός νερόμυλος. Έπαιρνε ζωή απ’ τον μυλαύλακα, δίπλα απ’ τον π. Κόσυνθο. Παρακάτω είχε κι άλλους μύλους, μέχρι το Λιμνίο.
Τα χρόνια πέρασαν και το μέρος άλλαξε. Η ταβέρνα έκλεισε κι ο μυλαύλακας μετατράπηκε σε “Μονοπάτι Ζωής”. Παρότι παρουσιάζει σήμερα έντονα σημάδια εγκατάλειψης, δεν έχασε διόλου την ομορφιά του. Το μαρτυρούν οι παρέες που έρχονται ακόμη ως εδώ. Να θαυμάσουν το ποτάμι, να περάσουν απέναντι στο Σαμακώβ απ’ την νέα πεζογέφυρα.
Με χαρά λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι εταιρία μηχανικών (Stavros Zouridis) ανέλαβε το έργο αποκατάστασης του νερόμυλου, διαμορφώνοντας κι ευρύτερα τον χώρο.
Σκοπός να γίνει επισκέψιμος και πολύ όμορφος. Να έρχονται Ξανθιώτες, κι επισκέπτες από παντού. Να αναβιώσει και να γίνει τουριστικο-λειτουργικός ο νερόμυλος.
Να δουν οι νεώτεροι την τέχνη του χθες. Θα περιμένουμε με χαρά να ολοκληρωθεί…..