Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Λένε ότι προστατεύει τα παιδιά. Γιατί ο Άγιος μαρτύρησε σε μικρή ηλικία, καθώς τον έκαψαν σε καμίνι. Είναι επίσης και για όλους τους άλλους…κινδύνους.
Γιορτάζει στις 2 Νοεμβρίου. Στην παλιά Ξάνθη υπάρχει ένα μικρό, ιερό και πανέμορφο προσκυνητάρι. Βρίσκεται στην λιλιπούτεια αυλή του cafe bar “Ερμής”, στην οδό Ορφέως. Ακριβώς στη μέση της αυλή. Είναι πάντα ανοιχτό σε όποιον θέλει να το δει. Στη γιορτή πραγματοποιείται και μικρή τελετή.
Το προσκυνητάρι έχει τη δική του ιστορία: Εδώ -λένε- ευλογήθηκαν τα όπλα του Θρακο-Μακεδονικού αγώνα. Εδώ συγκέντρωναν πολεμοφόδια που έφερναν τα πλοία και ξεφόρτωναν κρυφά στο λιμανάκι Μαρώνειας.
Λένε επίσης ότι το εκκλησάκι έγινε πάνω σε παλιά λουτρό του αρχοντικού (χαμάμ), όπου στη βάση του έκαιγαν ξύλα για να ζεσταθεί το νερό. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα απ’ τα πιο αθέατα και παράλληλα αξιοπερίεργα αξιοθέατα της παλιάς Ξάνθης..