XanthiPost
ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά η συνταγογράφηση γενετικών εξετάσεων για καρκίνο μαστού και ωοθηκών από τον ΕΟΠΥΥ

Με καθυστέρηση που ξεπερνά τα 4 χρόνια, ο ΕΟΠΥΥ εντάσσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τον γονιδιακό έλεγχο των μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2.

Σύμφωνα με το News4health, oι εν λόγω βιοδείκτες αποτελούν την «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού και άλλων νεοπλασιών. Περίπου στα 79 ευρώ η συμμετοχή των δικαιούχων.

Το Σεπτέμβριο 2018 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία κοστολογούνταν οι βιοδείκτες για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1 / 2 (ΦΕΚ 3969), που σχετίζονται με διάφορες καρκίνου, με χαρακτηριστικότερο τον καρκίνο του μαστού. Επόμενο, βήμα, προκειμένου να διαθέτουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στον εν λόγω γονιδιακό έλεγχο ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα ήταν η ένταξη της στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να αποζημιώνονται αυτόματα.

Έως τότε, προκειμένου να αποζημιωθεί το κόστος της σωτήριας, ιδίως για γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, εξέτασης θα έπρεπε, να καταθέσει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στο γραφείο πρωτοκόλλου την γνωμάτευση του γιατρού της μαζί με την απόδειξη πληρωμής της εξέτασης. Το αίτημα αξιολογείτο από την αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού και αποζημιωνόταν εφόσον το ενέκρινε.

Πάνω από 4 χρόνια μετά και αλλεπάλληλες επιστολές, ανακοινώσεις και ερωτήματα από φορείς όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», ο ΕΟΠΥΥ μόλις χθες έλαβε την απόφαση να άρει και το τελευταίο εμπόδιο, ενσωματώνοντας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον εν λόγω γονιδιακό έλεγχο. Η απόφαση αναρτήθηκε σήμερα.

Μάλιστα, σημειώνεται πως επετεύχθη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων, χάρη στη διαπραγμάτευση που έγινε μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, η συμμετοχή των δικαιούχων του Οργανισμού για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75 € έναντι του ποσού των 105 € που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ.

Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5€.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, «υλοποιήθηκε η ενσωμάτωση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2», στην Κατηγορία: «Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου».

Για τη διαδικασία συνταγογράφησης ισχύουν τα εξής:

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των συγκεκριμένων εξετάσεων γίνεται με χρήση των ακόλουθων κωδικών διάγνωσης κατά ICD10, σύμφωνα με τις ενδείξεις στην ΚΥΑ :

  • C56 – Κακοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών,
  • C50 – Κακοήθη νεοπλάσματα του μαστού,
  • Z80 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος,
  • Ζ80.3 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος μαστού,
  • Ζ80.4 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος γεννητικών οργάνων, Z80.8 – Οικογενειακό ιστορικό κακοήθους νεοπλάσματος άλλων οργάνων ή συστημάτων,

Στα Σχόλια για αυτά τα ICD10 απαιτείται να διευκρινίζεται από τον ιατρό ο λόγος που συνιστά την εξέταση, με βάση τις ενδείξεις στην ΚΥΑ (π.χ. Ca μαστού με διάγνωση πριν από την ηλικία των 45 ετών).

Εφιστούμε την προσοχή σας, ώστε να μην αναγράφονται στα Σχόλια προσωπικά δεδομένα συγγενών.

Ζ83 – Οικογενειακό ιστορικό άλλων ειδικών διαταραχών. Στο συγκεκριμένο κωδικό διάγνωσης απαιτείται να διευκρινίζει ο ιατρός με Σχόλιο: «Γυναίκα που στην οικογένειά της υπάρχει γνωστή μετάλλαξη των γονιδίων BRCA 1,2». Στο Σχόλιο αυτό θα αναφέρεται ποια/ό μέλη/μέλος της οικογένειας αφορά (π.χ. αδερφή, μητέρα κτλ), χωρίς την αναγραφή προσωπικών δεδομένων.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνεται υποχρεωτικά με την αναγραφή και των δύο κωδικών στο ίδιο παραπεμπτικό:

  • 610000001 Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2 (με τη μέθοδο NGS)
  • 610000002 Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2 (με τη συμπληρωματική μέθοδο MLPA)

εφόσον ο ιατρός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα απαιτηθεί και η συμπληρωματική μέθοδος MLPA. Κατά την εκτέλεση και υποβολή του παραπεμπτικού από τον συμβεβλημένο πάροχο στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (eΔΑΠΥ), θα γίνεται ο διαχωρισμός (υποβολή μόνο του ενός κωδικού ή υποβολή και των δύο κωδικών).

Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

dikaiologitika.gr

Related posts

Δωρεάν rapid test από 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου στον Δήμο Ξάνθης

xanthipost

Δωρεάν rapid test από 21 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στο Κέντρο Υγείας – ISO BOX (πρώην ΙΚΑ)

xanthipost

Εμβόλιο γρίπης: Τέλος η συνταγογράφηση

xanthipost

Απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Αρέσει σε %d bloggers: