XanthiPost
ΒΙΒΛΙΟ

(video) -Μ.Καμπάνταη : “Όσο πιο απλά ζούμε, τόσο πιο πολλά θαύματα κάνουμε”

Την Κυριακή στο ΚΑΠΗ η παρουσίαση του βιβλίου της ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ

Ανελκυστήρας-Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες’’, τιτλοφορείται το βιβλίο της Μαρίας Καμπάνταη, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στην Ξάνθη και με αφορμή την παρουσίαση η συγγραφέας-ψυχολόγος μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης εκφράζοντας την χαρά της που θα επισκεφθεί την πόλη μας, αφού όπως είπε, εισπράττει πολλή αγάπη από τον κόσμο και της προσφέρεται ένας άλλος πλούτος με την ανθρώπινη επικοινωνία.

Η κυρία Καμπάνταη διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο για όλους,  ψυχολογία για όλους και θεραπευτικής λογοτεχνίας, όπου αφηγείται συνολικά πενήντα μικρές αληθινές ιστορίες, διαρθρωμένες σε έντεκα θεματικές ενότητες, που πραγματεύονται τον ανθρώπινο ψυχισμό, τα προβλήματα, τους φόβους, τις δυσκολίες και όλα αυτά ξεδιπλώνονται μπροστά στον αναγνώστη σαν μία μικρή ταινία με τελικό αποτέλεσμα την εμψύχωσή του.

Ο γραπτός λόγος της κυρίας Καμπάνταη είναι απλός, χωρίς τεχνικές, γιατί όπως υποστήριξε η ίδια, την ενδιαφέρει η γνώση να περνάει μέσα από το θυμικό με κεντρικό μότο “όσο πιο απλά ζούμε, τόσο πιο πολλά θαύματα κάνουμε”, ενώ εξηγώντας τον τίτλο του βιβλίου “Ανελκυστήρας” είπε ότι ανελκυστήρας είναι η ίδια η ζωή, αφού άλλοτε σε πάει επάνω και άλλοτε κάτω, παρόμοια διαβάθμιση έχει και το βιβλίο, όπου ο αναγνώστης βλέπει σε ποιον “όροφο-κεφάλαιο” βρίσκει τον εαυτό του και όπως της έχουν αποκαλύψει αυτοί που το διάβασαν βρίσκουν τον εαυτό τους σε περισσότερα από ένα κεφάλαιο.

Το βιβλίο ‘’Ανελκυστήρας-Αληθινές ιστορίες για τις δυνάμεις που απορείς κι εσύ πού τις βρήκες ή πού τις έχασες’’ είναι το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Καμπάνταη, το οποίο μάλιστα έχει ψηφισθεί στα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 από το αναγνωστικό κοινό των Public, και όπως είπε η συγγραφέας το ξεκίνημά της ήταν ένα  διήγημα που δημοσιεύτηκε σε  συλλογικό  έργο των εκδόσεων iwrite με τίτλο «Δράμα, ιστορίες του τόπου μας», ενώ ήδη ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο “Μαμά….”, που θα είναι αφιερωμένο σε όλες τις μαμάδες του κόσμου.

Καταλήγοντας η Μαρία Καμπάνταη υπενθύμισε ότι το βιβλίο λειτουργεί ως άτυπος ψυχοθεραπευτής για τον αναγνώστη, είναι πάντα εκεί όταν το χρειάζεσαι, εξάλλου οι ιστορίες είναι το πιο ανθρώπινο συστατικό, είναι το αίμα μας και αποτελεί διέξοδο από τον ενδοπροσωπικό έλεγχο που μας εξαντλεί.

H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις  5 και μισή το απόγευμα  στο ΚΑΠΗ Ξάνθης, στην Καπνεργατών 1, διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Πυργελή και τις Εκδόσεις Αρμός, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τζαμπαζλή Αναστασία, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η Χατζηδημητρίου Κατερίνα, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειας και Εκπαιδεύτρια του Κοινωνικού Ινστιτούτου Ενεργών Πολιτών Ελλάδος και η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Καμπάνταη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Κυριακιδέλη Χαρά, Συντονίστρια στο Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος (Τομέας Ξάνθης).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Όπως κι η ζωή», σχολίασε η αδερφή της. «Με διαφορετικές γεύσεις σ´ ένα σύνολο. Πικρή σαν το espresso που έχει μέσα το τιραμισού, αλλά να σε ξυπνά από τον εφησυχασμό σου. Μαλακιά σαν τα σαβουαγιάρ στα εύκολά μας και βελούδινη στα όνειρά μας, όπως το τυρί κρέμα ενωμένο με την κρέμα γάλακτος, αν και φαινομενικά αταίριαστα υλικά μεταξύ τους. Το κακάο να περηφανεύεται στην οροφή αλλά και να σου θυμίζει ότι η ζωή θέλει κάτι πάνω απ’ τα όριά σου για να τη γευτείς ολοκληρωτικά»…

Μια μικρή συλλογή από αληθινές ιστορίες είναι το βιβλίο που κρατάς. Κάτι μεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου, σαν την καθημερινότητά σου. Με αληθινούς ανθρώπους πρωταγωνιστές σαν εσένα. Κι ο εκδότης τις έδωσε αποτύπωμα. Ιστορίες, που χαράζουν την ψυχή τόσο όσο μπορείς να αντέξεις και μιλούν ή σιωπούν για τις εσωτερικές σου δυνάμεις που δοκιμάζονται καθημερινά στους πολλαπλούς ρόλους σου. Μπερδεύουν το σύγχρονο με το νοσταλγικό, το λυπητερό με το αστείο, οδηγώντας σε μονοπάτια δύσβατα αλλά και παράδρομους που μπορεί να ξέχασες ή να υποτίμησες. Κι αν στο τέλος μένει μια θλίψη και η γλυκόπικρη αίσθηση για τον χρόνο που φεύγει και κρατά κάτι από σένα, σου αφήνουν όμως μια χαραμάδα ελπίδας για ό,τι μπορεί να έρθει…

Η συγγραφέας

Η Μαρία Καμπάνταη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Εργάζεται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια ως ψυχολόγος, έχοντας αφετηρία το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καβάλας και συνεχίζοντας ως τώρα στο Νοσοκομείο της πόλης της. Διήγημά της δημοσιεύτηκε σε συλλογικό έργο των εκδόσεων iwrite με τίτλο «Δράμα, ιστορίες του τόπου μας».

Ένα μεσημέρι γυρνώντας από την εργασία της, κατάλαβε ότι η δουλειά της είναι πολλά επαγγέλματα μαζί. Ταμίας σε τράπεζα, όταν οι άνθρωποι, που ακούει καθημερινά, της παραδίδουν το ψυχικό περίσσευμα ή υστέρημά τους να το κλειδώσει στα συρτάρια και τη μνήμη της. Σκηνοθέτης, αφού για να μπορέσει να μπει στη θέση τους, φτιάχνει θεατρικές σκηνές στο μυαλό της με όσα της περιγράφουν. Μαγείρισσα, όταν της ζητούν συνταγές επιτυχίας ή μεταμόρφωσης. Απαντά ότι έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν. Μεταφράστρια, όταν μετατρέπει τη γλώσσα του συμπτώματος σε καθομιλούμενη. Φωτογράφος, γιατί θυμάται και σκέφτεται με εικόνες κι αυτό κάνει και τη ζωή και τη δουλειά πιο όμορφη. Θα μπορούσε όμως, ίσως, να ήταν και συγγραφέας και ν’ αποτύπωνε σε γραπτό λόγο αυτό που έχει μάθει μέσα από τους ανθρώπους˙ «όσο πιο απλά ζούμε τόσο περισσότερα θαύματα κάνουμε…»

radio899.gr

Related posts

Μυρωδάτο Ξάνθης : Οι Ανάσες του χωριού μου – Βιβλιοπαρουσίαση στην πλατεία του οικισμού το απόγευμα του Σαββάτου

xanthipost

Αλή Ογλού Γκιουντές Ο Κακός Δράκος-Ο Τζουνγκαλό Τσοχανό

xanthipost

Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης: Βραδιά λογοτεχνίας – Μελετώντας το βιβλίο “ΓΚΕΡΑ “ της Ελένης Εφραιμίδου

xanthipost

Απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Αρέσει σε %d bloggers: