XanthiPost
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Κομνηνά Ξάνθης : Μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη γιορτή ..γεμάτη με  ποντιακή παράδοση και  γεύσεις!

“Ας κάφτομε το Χριστοκούρ” – Μία συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνών  – Συμμετείχε  ο Μορφωτικός  Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «ΟΡΦΕΑΣ»

Τα Κομνηνά είναι ένας υπέροχος οικισμός στα ορεινά της Ξάνθης,  φημισμένος  για την παράδοσή του , τη φιλοξενία  του και τις ομορφιές του. Μόλις δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα,  σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με κέφι, χορό και άρωμα Πόντου,  μικροί και μεγάλοι έζησαν την μαγεία των εορτών, σε μία εκδήλωση  γεμάτη με παράδοση και εκπλήξεις για τα μικρά παιδιά. Παρουσιάστηκαν χριστουγεννιάτικά μαγικά, facepaiting και μουσικοκινητικό παιχνίδι για τα παιδιά του οικισμού.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή υπό τους ήχους ποντιακής λύρας !

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Κομνηνών  έχοντας πάντα ως οδηγό την αγάπη για την παράδοση , μεταφέρει στις νέες γενιές τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες του τόπου.Η εκδήλωση περιλάμβανε ποντιακά κάλαντα, αναβίωση του  εθίμου από τον Πόντο που αφορά στο κάψιμο του Χριστοκούρ,  παραδοσιακό γλέντι με λύρα και νταούλι και πολλά εκλεκτά εδέσματα,  φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τις γυναίκες  του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών.

Μανώλης Τσέπελης : Στόχος της δημοτικής αρχής είναι  σε κάθε μικρό οικισμό του Δήμου να πραγματοποιούνται  τέτοιες  όμορφες εκδηλώσεις για να ενωθούν οι οικογένειες και να γιορτάσουν όλοι μαζί!

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης αφού ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Κομνηνών για τη δράση τους,  τόνισε πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι  σε κάθε μικρό οικισμό του Δήμου να πραγματοποιούνται  τέτοιες  όμορφες εκδηλώσεις για να ενωθούν οι οικογένειες και να γιορτάσουν όλοι μαζί.  «…Μετά από τις δύσκολες στιγμές που  όλοι  ζήσαμε εξαιτίας της πανδημίας και της κρίσης , το σημαντικότερο είναι η αγάπη και οι οικογενειακές σχέσεις..», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Ξάνθης. 

Ηλίας Ασκαρίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου  Ξάνθης  : Από του χρόνου θα διοργανωθούν  πιο πολλές εκδηλώσεις στους οικισμούς της ΔΕ Σταυρούπολης

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου  Ξάνθης δεσμεύτηκε ότι από του χρόνου θα γίνουν ακόμη πιο πολλές εκδηλώσεις στους οικισμούς της ΔΕ Σταυρούπολης. Φέτος ξεκινήσαμε από τα Κομνηνά, σημείωσε ο κ. Ασκαρίδης , αλλά από του χρόνου  θα ακολουθήσουν παρόμοιες διοργανώσεις και στα υπόλοιπα χωριά. Δεν παρέλειψε να δώσει τις ευχές του για υγεία, αγάπη,  ευτυχία και ειρήνη.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομνηνών κ. Γεύση Τουλουμίδου σε μία σύντομη τοποθέτησή  της ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές, τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού  για τη στήριξη καθώς και όλους όσοι βοήθησαν για να  πραγματοποιηθεί η όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή.  Ενημέρωσε επίσης για  το έθιμο του Πόντου  «Το κάψιμο του Χριστοκούρ»  και σημείωσε  τέλος πως τα Χριστούγεννα είναι πάνω απ’ όλα αγάπη, αισιοδοξία και μαγεία.

Το κάψιμο του Χριστοκούρ

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές έβαζαν στο τζάκι ένα κούτσουρο, το λεγόμενο «Χριστοκούρ’», το οποίο ήταν από μηλιά ή αχλαδιά ή από κάποιο άλλο δέντρο που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή. Με αυτό, λοιπόν, το κούτσουρο άναβαν την φωτιά μόλις χτυπούσε η καμπάνα και την κρατούσαν αναμμένη για τις τρεις μέρες των Χριστουγέννων, τα «Χριστουήμερα». Από αυτό το κούτσουρο κρατούσαν φωτιά και για τις δώδεκα ημέρες των εορτασμών, το λεγόμενο Δωδεκαήμερο, αντικαθιστώντας το με άλλο πριν σβήσει. Για να τους φέρει γούρι, πίστευαν πως πρέπει να καίγεται όρθιο.

Related posts

Παρελθόν πλέον αποτελεί η μεταλλική κατασκευή πάνω από το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης

xanthipost

Με μία αγκαλιά υποδέχθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το Βουκουρέστι στο Greek Tourism Workshop

xanthipost

(video) – Σύσκεψη φορέων για το νοσοκομείο ..χωρίς να κληθεί η Διοίκηση του ΓΝΞ

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ