Οι ειδικοί το έχουν βάλει στη λίστα με τα 50 καλύτερα τυριά της Ελλάδας (περιοδικό “Τυροκόμος”)
Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Ήταν απ’ τα ωραιότερα μηνύματα που έλαβα στο facebook:
– Καλημέρα κ. Δημήτρη Γκαγκαλίδη….έλεγε. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, απλώς μ’ αρέσει ο τρόπος που προβάλετε τα όμορφα μέρη και τις τοπικές επιχειρήσεις. Έχω κι εγώ ένα μικρό τυροκομείο στα Κιμμέρια Ξάνθης. Το ξεκίνησα απ΄ το μηδέν και κάθε μέρα χτίζω και προσθέτω. Θα μπορούσατε να γράψετε και για μένα ; να μάθουν για το τυρί μου κι άλλοι ;
Κάπως έτσι ήταν η γνωριμία μας με τον Τολγκάς Ντουραλή. Ένα ευγενέστατο παιδί, με όνειρα, που όπως έμαθα, όλοι είχαν να πουν καλά λόγια. Στην αρχή της επαγγελματικής ζωής του. Πριν γράψω λοιπόν ρώτησα, έψαξα, έμαθα.
Ο νεαρός σπούδασε στις Σέρρες και στη συνέχεια πήγε στην Θεσσαλονίκη, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Με πολύ μεράκι και ζήλο έμαθε τα πάντα για το τυρί και τη διαδικασία παρασκευής του. Δεν άργησε να γυρίσει πίσω στο χωριό, στα Κιμμέρια.
Εκεί λοιπόν -δίπλα στο σπίτι- βρισκόταν κάποτε ο δικός τους στάβλος με τα ζώα. Σιγά σιγά τον μετέτρεψε σ’ ένα σύγχρονο εργαστήριο τυροκομείο. Καθαρό, όμορφο, νοικοκυρεμένο. Κι όχι μόνο. Φτιάχνει πεντανόστιμο τυράκι. Αγνό και ποιοτικό. Με αιγοπρόβειο γάλα. Οι ειδικοί το έχουν βάλει στη λίστα με τα 50 καλύτερα τυριά της Ελλάδας (περιοδικό “Τυροκόμος”) !
Στην αρχή τις διανομές κάνει ο ίδιος ο Τολγκά Ντ, με το auto-ψυγείο της επιχείρησης. Σύντομα θα κυκλοφορήσει υπέροχο βούτυρο, γιαούρτι και παραδοσιακό αριάνι. Προσεχώς θα το βρίσκετε σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα. Προς το παρόν πάρτε τηλ (2541 770874) να έρθει στο σπίτι σας….