xanthipost.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Η ιστορία των Αβδήρων … ξαναζωντανεύει  μέσα από τις πλούσιες δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου των Αβδηριτών !

Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών : Ένας πυλώνας ανάδειξης και διατήρησης της παράδοσης – Θεματοφύλακας πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης  !

Ο Παραδοσιακός Αλευρόμυλος και το Λαογραφικό Μουσείο των Αβδήρων  

Ήταν μεγάλη η χαρά μας  να βρεθούμε στα όμορφα Άβδηρα και να γνωρίσουμε από κοντά τις δράσεις  του συλλόγου που δραστηριοποιείται  στην περιοχή και τον ξεχωριστό, θεμελιακό και αναντικατάστατο  ρόλο που διαδραματίζει  λειτουργώντας ως θεματοφύλακας πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης  και προσφέροντας  παράλληλα πολιτιστική αφύπνιση.

Η Πρόεδρος  του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών κ. Χρύσα  Ραξιώνη  μαζί με την κ. Αργυρή Βουρβουκέλη μας  έκαναν μία μοναδική περιήγηση στο παραδοσιακό τμήμα του οικισμού των Αβδήρων  για γνωριμία με επιλεγμένα παλαιά κτίρια καθώς και μία μικρή ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο των Αβδήρων και στον Αλευρόμυλο. Μάλιστα η Ξανθιώτισσα καλλιτέχνιδα Ανθή Κουρτίδου   εκδήλωσε το ενδιαφέρον να αποτυπώσει, να  ζωγραφίσει και να κεντήσει τις ομορφιές και τα κτίρια της περιοχής των Αβδήρων.

Ο Αλευρόμυλος των Αβδήρων : Ένα μικρό θεματικό μουσείο στο κέντρο του οικισμού

Το κτίριο του αλευρόμυλου λειτουργεί  ως ένα μικρό θεματικό μουσείο για την παραγωγή αλεύρου και ψωμιού, καθώς όλα τα μηχανήματα βρίσκονται μέσα στον χώρο και έχουν συντηρηθούν καταλλήλως, ώστε να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του παλιού αλευρόμυλο. Σημαντική  και αξιόλογη δράση οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων , που δίνουν την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να  γνωρίσουν από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και  να ξεναγηθούν  ανάμεσα στα μηχανήματα, μαθαίνοντας παράλληλα όλη τη διαδικασία λειτουργίας του αλευρόμυλου. 

Χρύσα Ραξιώνη, Ιστορικός – Εκπαιδευτικός – Πρόεδρος του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδηριτών:  Στόχος μας είναι  να προβάλλουμε τον παλιό τρόπο ζωής, την ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμα, ώστε να μην ξεχαστούν αλλά να τα μεταλαμπαδεύσουμε στην επόμενη γενιά  μέσω μίας βιωματικής επαφής !  

Όπως εξήγησε η κ. Ραξιώνη στην κάμερα του xanthipost.gr το στέκι του συλλόγου είναι ο παραδοσιακός αλευρόμυλος στο κέντρο του οικισμού. Εκεί πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις του συλλόγου (προβολή ταινιών, πρόβες της χορωδίας του συλλόγου, λειτουργεί τμήμα εκμάθησης τουρκικής γλώσσας και θεατρικό εργαστήρι, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (δυο χορευτικά τμήματα ενηλίκων και παιδικό) και φυσικά πολλές ξεναγήσεις σχολείων της περιοχής).  

Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων : Τη διαχείριση του Μουσείου έχει αναλάβει από το 2021 ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών σε συνεργασία με τον Δήμο Αβδήρων

Μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζουν  τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι,  τα εργαλεία τους , τα σκεύη τους , τα  νομίσματα που χρησιμοποιούσαν  καθώς επίσης και αστείρευτος πλούτος γνώσεων  από τις δημιουργίες, τα υφαντά και τις φορεσιές  από  τα προκομμένα χέρια των γυναικών του τόπου.

Με πρωτοβουλία της κ. Ραξιώνη υλοποιούνται  εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Ένα από αυτά ονομάζεται «Επίσκεψη στο Σπίτι της Γιαγιάς» και επικεντρώνεται στον παλιό τρόπο ζωής και τη σύγκρισή του με το σήμερα.

Τα Άβδηρα έχουν μία πλούσια ιστορία και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ρίζες μας και πως ζούσαν οι πρόγονοί μας

«…Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι  να προβάλλουμε τον παλιό τρόπο ζωής, την ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμα, να μην ξεχαστούν αλλά να τα μεταλαμπαδεύσουμε στην επόμενη γενιά  μέσω μίας βιωματικής επαφής  με το μουσείο και να μην είναι μία απλή βαρετή επίσκεψη χωρίς κανένα ενδιαφέρον και νόημα, σημείωσε μεταξύ άλλων  η κ. Ραξιώνη στα πλαίσια της συνέντευξης που παραχώρησε στο xanthipost.gr

Related posts

Λιμνίο Ξάνθης : Εικόνες εγκατάλειψης – Ξερά χόρτα και φύλλα παντού  – Εκτός λειτουργίας το δίκτυο ποτίσματος !

xanthipost

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους οικισμών στα Άβδηρα Ξάνθης αφού ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλλειψη νερού    –  Έκτακτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Αβδήρων

xanthipost

ΠΕ Ξάνθης : Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων στα περιαστικά δάση – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3)

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ