xanthipost.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Τα «εκτός ημερησίας» και η υποστελέχωση του νοσοκομείου πυροδότησαν το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο

Εντάσεις, διαξιφισμοί, πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και η πολιτική απόφαση του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη να υπερψηφίσει η παράταξή του την εισήγηση του Σ. Μελισσόπουλου για το νοσοκομείο -παρά το… «άγονο» ως προς την αποτελεσματικότητα, περιεχόμενό της, χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, χθες το απόγευμα.

ΘΕΛ και… νοσταλγία

Οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν… εκτός ημερησίας διατάξεως, καθώς πολλά θέματα εκτός αυτής κράτησαν το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων.

Ο απολογισμός των ΘΕΛ, ζήτημα που έφερε η αντιπολίτευση (Σάββας Μελισσόπουλος), που έκανε λόγο για ασάφεια, ιδίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, εξελίχθηκε σε μια… νοσταλγική συζήτηση για τις προηγούμενες διοικήσεις του διοργανωτή του Ξανθιώτικου Καρναβαλικού, δηλαδή, του Κέντρου Πολιτισμού. Οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου… έπαψαν να υφίστανται, καθώς τα εύσημα πήγαιναν και έρχονταν, με τον Πασχάλη Λύρατζη να έχει… την τιμητική του -ακόμα και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης τον αναγνώρισε- ενώ χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη (αλλά και άλλους λόγους) προς Σάββα Μελισσόπουλο, ο οποίος θέλοντας να ειρωνευθεί τη δήλωσή του: «Εμείς φέραμε τον θεσμό ως εδώ», εκείνος ρώτησε «ποιοι», για να πάρει την πληρωμένη απάντηση του Δημάρχου: «Όλοι μαζί με τη σειρά -κι ένας από αυτούς είναι σήμερα μαζί σας -ο κ. Λύρατζης»…

Ο Δήμαρχος ωστόσο, αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φετινού καρναβαλιού εστίασε στη ροή της μεγάλης παρέλασης, την οποία χαρακτήρισε «την καλύτερη όλων των εποχών», αλλά και στο θέμα της ασφάλειας, καθώς, όπως είπε, φέτος σημειώθηκαν τα λιγότερα περιστατικά μέθης. Τέλος, υπογράμμισε τη δύναμη του εθελοντισμού της πόλης μας «60.000 εθελοντές στον δρόμο», τόνισε με ικανοποίηση και υπογράμμισε «Αυτός είναι ο πλούτος της τοπικής κοινωνίας!»

Κλείνοντας, πρότεινε να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του «επιχειρείν», αλλά και του πολιτισμού για να συζητηθούν όλες οι προτάσεις που θα οδηγήσουν, όπως είπε, τον θεσμό στο μέλλον.

Βγήκαν τα… φλάμπουρα στα Κομνηνά για την παιδική χαρά

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στα Κομνηνά με φόντο την παιδική χαρά που δημιουργεί ο Δήμος στον οικισμό, κατέδειξε ότι τοπικοί παράγοντες έπαθαν…προεκλογική περίοδο, η οποία όμως μπορεί να αποβεί πραγματικά βλαπτική για την τοπική κοινωνία. Κι αν κάποιοι έβγαλαν τα φλάμπουρα… του αγώνα κατά της διοίκησης Τσέπελη, ο Δήμαρχος θέλησε να ενημερώσει τόσο με την επίσκεψή του την προηγούμενη μέρα στο χωριό, όσο και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο χθες, τους λόγους που το αίτημά των… επαναστατών για τοποθέτηση του παιδικού χώρου στο κέντρο του χωριού (όπως παλιά) δεν έχει αντίκρισμα.

Εξήγησε ότι τόσο η πλατεία στα Κομνηνά όσο και οι πλατείες σε Πετροχώρι και Λεύκη ανήκουν σε ελληνικά υπουργεία. «Η δημιουργία μιας παιδικής χαράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στα Κομνηνά η πλατεία ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γνωρίζω από την εμπειρία μου ότι είναι το υπουργείο που βάζει τα μεγαλύτερα εμπόδια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραχώρησης. Δεν είμαι αισιόδοξος», επισήμανε ο Δήμαρχος. Και αν στο χωριό οι παράγοντες έδειξαν να μην πτοούνται, έτοιμοι (και με… ξεσκονισμένα φλάμπουρα) να πάρουν αυτό που θέλουν -χαρακτηριστικό είναι ότι διεμήνυαν πως ή θα τοποθετηθεί ο παιδότοπος εκεί που λένε ή δε θα γίνει καθόλου(!)- στο δημοτικό συμβούλιο, οι παρατάξεις που ήταν έτοιμες να «σηκώνουν» το θέμα (Πολίτες για την Ξάνθη, Ξάνθη για όλους και Νέα Ξάνθη), τελικά, το άφησαν να… ξεκουράζεται.

Η «μάχη» για το νερό – Τοποθέτηση Τσέπελη

Κι ενώ την ερχόμενη Δευτέρα οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΞ συντασσόμενοι με τους συναδέλφους τους της χώρας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατά της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης του νερού, ο Δήμαρχος Ξάνθης έκανε μια δήλωση στο Σώμα σχετικά με το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η ενημέρωση που έχει τόσο, από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Επισήμανε όμως την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια -απ’ όπου κι αν προέρχεται- για ιδιωτικοποίηση του νερού. «Είναι ένα κοινωνικό αγαθό με ανταποδοτικότητα και φυσικά δε θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη. Η κυβέρνηση που ανήκω θα μας έβρισκε απέναντί της, εάν επιχειρούσε κάτι τέτοιο», δήλωσε και υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ είχε αντιταχθεί σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το Ψήφισμα της Εγνατίας και τα «μπλόκα»… Ζερενίδη

Η ψήφιση του Ψηφίσματος υπέρ εργαζομένων της Εγνατίας οδού και σχετικά με την παραχώρησή της σε ιδιώτη εξελίχθηκε με… εκπλήξεις. Ενώ η αντιπολίτευση περίμενε ότι θα υπερψηφίζονταν, η παρέμβαση Γιάννη Ζερενίδη ανέτρεψε το σκηνικό. «Καλό είναι να απέχουμε από τέτοιες ενέργειες, έχουμε επιστολή εργαζομένων που έχουν τα δικά τους δικαιώματα, αλλά εδώ έχουμε μια μνημονειακή υποχρέωση και υπάρχει και η δικαιοσύνη όπου λέει ότι πληρώνει ο χρήστης και όχι ο φορολογούμενος. Πρέπει, επίσης να δούμε το θέμα πολιτικά. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να απέχουμε», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών.

Η δήλωση ήταν αρκετή για να σημειωθεί «ρήγμα» μεταξύ των συμβούλων όλων των παρατάξεων. Συγκεκριμένα, την τοποθέτηση Ζερενίδη υιοθέτησαν οι επικεφαλής Δημαρχόπουλος, Λύρατζης ο πρόεδρος του ΔΣ Μπούτος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Καμαρίδης, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Χατζηαντωνίου, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης συντάχθηκε με το «κατά» -αλλά του… Λύρατζη- ο αντιδήμαρχος Μπεκήρ Ογλού Σουά επέλεξε το λευκό, ο αντιδήμαρχος Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ δήλωσε «παρών», ο γραμματέας του Προεδρείου Παπαδάκης λευκό, ενώ ο επικεφαλής Κώστας Βογιατζής ψήφισε λευκό, διαφοροποιούμενος, ωστόσο, με τα υπόλοιπα «λευκά»: «θέση μας είναι να καταργηθούν όλα τα διόδια», υπογράμμισε.

Η «ουρά» της Εγνατίας στις «απρόβλεπτες» ασφαλτοστρώσεις

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών συνέχισε τις πολιτικές τοποθετήσεις προκαλώντας αναταραχές, διευκρινήσεις και διαφοροποιήσεις, μεταξύ των συμβούλων.

Στο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, που αφορά στις ασφαλτοστρώσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην πόλη για ένταξη στην υπάρχουσα μελέτη δύο ακόμα δρόμων, ο δημοτικός σύμβουλος Ανταμπούφης σχολίασε ότι δεν τίθεται θέμα «έκτακτου», οπότε θα πρέπει να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Αυτό πυροδότησε την αντίδραση Ζερενίδη ο οποίος τον κατηγόρησε για διγλωσσία: «Ψηφίζετε “υπέρ” για την Εγνατία, προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά θεωρείτε ότι μπορεί να περιμένει η ασφάλεια των Ξανθιωτών», επισήμανε. Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να υπερψηφιστεί η πρότασή του, για να συζητηθεί το θέμα και παρά την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου, ο οποίος σημείωσε πως «επειδή δεν ψήφισα να το συζητήσουμε δε σημαίνει ότι δε θέλω ασφάλεια», προσθέτοντας ότι δε θα ανεχθεί από κανέναν να γίνει τιμητής και να δημιουργεί εντυπώσεις…

Οι δρόμοι που περιλαμβάνονται στην υπάρχουσα μελέτη είναι οι Παπανικολή και Τριαντάφυλλου Μιχαηλίδη, οι οποίες, λόγω κυρίως των εργασιών του Φυσικού Αερίου, αλλά και των επεμβάσεων της ΔΕΥΑΞ, χρήζουν παρέμβασης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών εξήγησε τη διαδικασία επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις διαδικασίες προβλέπεται το… απρόβλεπτο. Πρόκειται για κονδύλι που προϋπολογίζεται σε ποσοστό 15%, ανεξάρτητα ενός διαγωνισμού. Όπως τόνισε ο Γιάννης Ζερενίδης, ο Δήμος Ξάνθης που δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το κονδύλι αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί στην περίπτωση αυτή, επαναλαμβάνοντας πως οι δύο δρόμοι εντάσσονται στην ίδια εργολαβία, με τις ίδιες προδιαγραφές και το ίδιο μπάτζετ, γεγονός που έπεισε το Σώμα να το υπερψηφίσει.

Υποστελέχωση Νοσοκομείου: Ο Σάββας ήθελε να… υπερψηφιστεί, ο Δήμαρχος να δώσει λύση…

Με ένα αυτάρεσκο, γεμάτο ικανοποίηση χαμόγελο αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, ο επικεφαλής Σάββας Μελισσόπουλος, μόλις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το πρώτο θέμα εντός της ημερήσιας διάταξης κι ενώ έπονταν άλλα εννέα προς συζήτηση…

Λίγο πριν, ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε με την υποστήριξη των παρατάξεων «Πολίτες για την Ξάνθη», «Νέα Ξάνθη» και «Αγάπη για την Ξάνθη μας», με την επισήμανση ότι επιφυλάσσεται ως προς τη νομιμότητα της λύσης που προκρίνει η πρόταση και πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει ρεαλιστική και νόμιμη λύση στο πρόβλημα…

Το «μοντέλο της Δράμας» που είχε απορριφθεί από το 2020

Η εισήγηση Μελισσόπουλου και των συνεργαζόμενων στηρίχθηκε στο «μοντέλο της Δράμας» για την επιδότηση ενοικίου των γιατρών του δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικές τις θέσεις για τους γιατρούς που, όπως φαίνεται δεν έχουν στην κορυφή των επιλογών τους, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειάς μας.

Σε αυτήν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δράμας που πάρθηκε το 2016 στηρίζεται η επιχειρηματολογία του Μελισσόπουλου -ήδη από το 2020…

Κι ενώ ο αντιδήμαρχος Φανουράκης, με επιχειρήματα είχε εξηγήσει τότε στο Σώμα ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στον δήμο Ξάνθης, αποφεύγοντας να πει ανοιχτά ότι πρόκειται για μια μη σύννομη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του περιφερειακού δήμου, εντούτοις, τρία χρόνια μετά ο επικεφαλής επανέρχεται -και μάλιστα, μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό της παράταξης Τσέπελη από αυτήν τη διαδικασία.

Τακτική, η οποία στηλιτεύθηκε από τον Αντιδήμαρχο, που έκανε λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος για μικροπολιτικούς λόγους χωρίς να ενδιαφέρεται, ουσιαστικά, για την επίλυσή του.

Η νόμιμη και ρεαλιστική αντιπρόταση Τσέπελη

«Είναι παράνομο αυτό που προτείνετε. Έχουν αποφανθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες από το 2020. Η διαδικασία δεν ισχύει όπως το φέρνετε. Αν τυχόν μας καλούσες να μιλήσουμε τότε θα μάθαινες ότι έχω αντιπρόταση», τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης  Μανώλης Τσέπελης, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους» και ανακοίνωσε ότι ο δήμος διαθέτει ένα ετήσιο κονδύλι 20.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση των θέσεων γιατρών στο νοσοκομείο, μέσω της τοπικής Εκκλησίας. «Έχω συναντηθεί ήδη από τον Σεβασμιώτατό μας για τον λόγο αυτό κι έχουμε συμφωνήσει πως είναι η πιο σωστή λύση. Μάλιστα και η Εκκλησία θα διαθέσει 7.000 ευρώ για να υποστηρίξει την προσπάθεια του Δήμου», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Το ιστορικό μια προσπάθειας

«Η τελευταία πρωτοβουλία του δήμου είναι και η πιο σωστή καθώς με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση οι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτούν τις εκκλησίες», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης σημείωσε ότι το 2020 η διοικήτρια του νοσοκομείου ζήτησε από τον Δήμαρχο έναν τρόπο στήριξης για τις θέσεις που προκηρύσσονται με αναφορά στην επίδοση της Δράμας σχετικά με την επιδότηση ενοικίου. «Είχαμε χαρεί πολύ γιατί πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να στηρίξουμε με τον ίδιο τρόπο, το νοσοκομείο μας», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι βλέποντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και συζητώντας και με τα μέλη του Σώματος αποδείχθηκε έωλη: «Στηρίχθηκε στον νόμο για παραμεθόριες περιοχές» και πρόσθεσε πως «Οι Δήμοι απαγορεύεται να δίνουν οποιαδήποτε επιδότηση σε πρόσωπα. Για να δώσουμε βοήθημα θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι».

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για να διαθέσει χρήματα συνεχίστηκε όπως τόνισε, απευθυνόμενη στο νοσοκομείο, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς ούτε και το δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να λαμβάνει χρήματα.

Προς αναζήτηση λύσης, ακολούθησε η συνάντηση του Δημάρχου με το νέο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου, ωστόσο τα μέλη εξέφρασαν τον προβληματισμό σχετικά, με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν κάτι τέτοιο.

Γεγονός είναι ο Σάββας Μελισσόπουλος έδειξε από την αρχή ότι ήθελε να κάνει ένα… «αντιπολιτευτικό πέρασμα» με θετικό πρόσημο, χωρίς παρεμβάσεις από την πλειοψηφία. Αυτό ενισχύθηκε από το γεγονός ότι όταν ο Δήμαρχος Ξάνθης ανακοίνωσε τις δικές του ενέργειες και πρότεινε τη μόνη νόμιμη και ρεαλιστική λύση που ακούστηκε εντός της αίθουσας, ο επικεφαλής και οι συν αυτώ, παρέμειναν αμήχανα σιωπηλοί, με το υπεύθυνο εισηγητή να στηλώνει τα πόδια περί της πρότασης της αντιπολίτευσης, φοβούμενος προφανώς, το εκτόπισμα της πρότασης Τσέπελη. Η οποία, τις επόμενες ημέρες, θα λάβει σάρκα και οστά.

Related posts

(video) – Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 κατά και 141 υπέρ

xanthipost

Η εξοικείωση των μαθητών με την καθημερινή λειτουργία του Δήμου Ξάνθης, συνεχίζεται με επιτυχία

xanthipost

Ξάνθη : Στις φυλακές οδηγήθηκαν οι  τρεις Ρομά που  είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή με πολλές ληστείες και απόπειρες κλοπών – Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών χωρίς αναστολή για τον καθένα !

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ