xanthipost.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

(video) Ξάνθη : Οι ποιητικές συλλογές της Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού  «Βουβές Κραυγές» και «Χαοτικές Πεταλούδες» παρουσιάζονται στο Ι.Θ.Τ.Π

Πρόκειται για δύο δίγλωσσες ποιητικές συλλογές, όπου τα ποιήματα παρατίθενται στην αριστερή σελίδα στην τουρκική και στην δεξιά στην ελληνική γλώσσα

Τις δύο δίγλωσσες ποιητικές συλλογές της ποιήτριας Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού με τίτλο, «Βουβές Κραυγές», Εκδόσεις Σπανίδης, 2019 και «Χαοτικές Πεταλούδες», Εκδόσεις Σπανίδης, 2022 παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜόρΦωΣη του ΤΕΦ/ΔΠΘ, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το βιβλιοπωλείο ΣΠΑΝΙΔΗ.

Η Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού είναι απόφοιτος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση γλωσσολόγου, ερευνήτρια και συγγραφέας.

Για τις ποιητικές συλλογές θα μιλήσουν η Ελένη Εφραιμίδου, Ποιήτρια, ο Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας και ο Θωμάς Βουγιουκλής, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ- Ποιητής.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια ΔΠΘ και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη, με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή την παρουσίαση των ποιητικών συλλογών φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης  η  κυρία Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και η Ξανθιώτισσα ποιήτρια Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού, όπου και μίλησαν για την πρώτη γνωριμία τους, που έγινε πριν από κάποια χρόνια στις αίθουσες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή, όταν η κυρία Καμπάκη-Βουγιουκλή δίδασκε Γλωσσολογία στους φοιτητές της και η  Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού ήταν φοιτήτρια στο τμήμα, μία γνωριμία που εξελίχθηκε σε δυνατή φιλία και όπως αποκάλυψε η κυρία Τουρσέν Ογλού, η καθηγήτρια της  η κυρία Καμπάκη -Βουγιουκλή ήταν αυτή που την ενθάρρυνε να προχωρήσει και να ασχοληθεί με την ποίηση, τονίζοντας ότι σήμερα πλέον νοιώθει ότι ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια.

Η κυρία Καμπάκη-Βουγιουκλή υπογράμμισε ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τους δημιουργούς είναι η πολυγλωσσία, η δυνατότητα να μιλούν και να γράφουν σε πολλές γλώσσες, και αυτό είναι ένα εφόδιο που ανοίγει περισσότερα παράθυρα για να βλέπουν τον κόσμο και ακριβώς αυτή η γνώση πολλών γλωσσών βοήθησε την Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού, που γνωρίζει ελληνικά, τουρκικά, πομακικά και γερμανικά, να χρησιμοποιεί πάρα πολύ καλά τις λέξεις στα ποιήματά της, επισημαίνοντας ότι για την ίδια είναι μία ποιήτρια με δυναμική, που την συγκινεί και την εντυπωσιάζει.

Από την πλευρά της η Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού φανερά συγκινημένη που βρισκόταν στο πλάι της η κυρία Καμπάκη-Βουγιουκλή, μιλώντας για την συλλογή «Βουβές Κραυγές»  είπε ότι αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών, λέγοντας ότι οι γυναίκες ξέρουν τι είναι αυτό που τις καταπιέζει, αλλά δεν μπορούν να βρουν διέξοδο, γιατί δεν υπάρχει στήριξη και κυρίως από το κράτος, τονίζοντας ότι μία δυνατή γυναίκα μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τον κόσμο ολόκληρο. Με την δεύτερη ποιητική συλλογή η ποιήτρια όπως σημείωσε, προσπαθεί να πει περισσότερα από την πρώτη, αυτή τη φορά πιο ξεκάθαρα, χωρίς εμπόδια.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση η Νιλγκιούν Τουρσέν Ογλού συγκινημένη απήγγειλε το ποίημα που έγραψε για τους νέους που αδικοχάσαμε στα Τέμπη, εκφράζοντας την ευχή ο Θεός να δώσει υπομονή στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους και κυρίως στις μανάδες, και δύναμη να αντέξουν, γιατί ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ.

radio899.gr

Related posts

Γενισέα Ξάνθης : Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων

xanthipost

(video) – Η Ξάνθη θα πλημμυρίσει από νιάτα και μουσικές  – “Η μουσική αγγελιοφόρος της Ειρήνης”   μέσω του φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων!

xanthipost

Επετειακή εκδήλωση για τη «Μάχη των Οχυρών»  από το  Δ’ Σώμα Στρατού

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ