xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Επικείμενες απολύσεις Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης -Επιστολή Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ και ερώτηση του ΚΚΕ

«Αβέβαιο μέλλον για Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης» διαμηνύει η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) δημοσιοποίησε επιστολή, προς γνώσιν και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ) αναφορικά με Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την συνέχεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Περιήλθε προσφάτως στα Γραφεία της Ένωσής μας η κάτωθι επιστολή, άγνωστου σε εμάς αποστολέα, ο οποίος/ η οποία μεταφέρει την αγωνία και αβεβαιότητα των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), οι οποίοι απολύονται σε δύο μήνες από τις τάξεις των ΕΔ, χωρίς να τους δίδεται προοπτική συνέχισης της προσφοράς τους σε αυτές, παρόλο που οι ίδιες και ίδιοι επιθυμούν.

Η επιστολή

«Αγαπητοί συνάδελφοι. Σας συγχαίρουμε για την ευαισθησία που δείχνετε για τα θέματα του προσωπικού και μετά τις τελευταίες συνεντεύξεις του προέδρου σας, με τις οποίες συμφωνούμε απόλυτα, επιτρέψτε μας να σας γνωρίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αποτελεί για εμάς πρόβλημα ζωής. Είμαστε πρώτη σειρά ΟΒΑ του 2017, δηλαδή οι μοναδικοί που έχουμε συμπληρώσει 3 έτη και πάνω. Ταυτόχρονα συμπληρώνουμε σε 2 μήνες, 6 έτη.

Συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου 2023, με τα τελευταία γεγονότα, απολυόμαστε από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Έχουμε στείλει παντού, ότι τελειώνει η σύμβαση μας, δίχως να έχουμε νέα για ανανέωση ή κάτι αντίστοιχο. Νιώθουμε αδικημένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι που δεν έχουμε κανένα νέο για το τι μέλλει γενέσθαι, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα με όλα αυτά.

Σχεδόν 6 χρόνια υπηρετούμε κάθε μέρα την Ελληνική σημαία, έχοντας την εμπειρία και εκπληρώνοντας καθήκοντα ακόμα και μόνιμων στελεχών, παρά τον θεσμό μας. Ελπίζουμε ακόμα και την ύστατη στιγμή για μια ανανέωση ή και ακόμα να μπορέσουμε να μπούμε πίσω από μια σειρά ΕΠΟΠ με τα χρόνια υπηρεσίας που έχουμε.

Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε για να εισακουστούμε, καθώς η κυβέρνηση κωφεύει διαρκώς! Απευθυνθήκαμε ακόμη και σε κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι μας υποσχέθηκαν λύση, αλλά μέχρι και σήμερα, παρά τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τίποτα δεν έχει προβλεφθεί γιαεμάς.  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων».

Ερώτηση, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τις Επικείμενες απολύσεις Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρουν στα πλαίσια της ερώτησης : “Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) με έγγραφό της αναδεικνύει την αγωνία, καθώς και την ανησυχία των διακοσίων πενήντα (250) Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), που συμπληρώνουν ήδη έξι (6) χρόνια θητείας στις 29 του Μάη 2023 και θα απολυθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και των περίπου τέσσερις χιλιάδων (4000) που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και θα ενταχθούν στην ανεργία, χωρίς δικαιώματα και επιδόματα από το ταμείο ανεργίας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι μεγάλες, διότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ανάλογα με την προέλευσή τους και τον χρόνο πρόσληψής τους. Στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, με τον τίτλο μάλιστα «μέριμνα προσωπικού», ουδεμία μέριμνα έλαβε για τα ανωτέρω στελέχη που θα οδηγηθούν στην ανεργία σύντομα. Αν και οι ΟΒΑ είναι στελέχη που προσφέρουν τις εργασίες τους, όπως και τα λοιπά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να τους απαξιώνει και να τους εκμεταλλεύεται, όπως για παράδειγμα στο θέμα της εκτέλεσης των υπηρεσιών, όπου ορίζονται να εκτελούν υπηρεσίες ακόμη και διπλάσιες από τα λοιπά στελέχη, χωρίς καμία αποζημίωση και ειδικότερα χωρίς αποζημίωση για τη νυκτερινή τους εργασία. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παραμονή των ΟΒΑ στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της εργασίας τους με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας”.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση:

  • Για την παραμονή στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης που την 29η Μάη 2023 θα απολυθούν, αλλά και των ΟΒΑ που θα απολυθούν τα επόμενα χρόνια.
  • Για την ονομασία των ως άνω ΟΒΑ, που συμπληρώνουν τα έξι (6) χρόνια παραμονής στις ένοπλες δυνάμεις, ανεξαρτήτου ειδικότητας, Όπλου ή Σώματος, σε Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασιακή τους συνέχεια με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Related posts

Ξάνθη : Πλήρωμα του ΕΚΑΒ δέχθηκε επίθεση από μία γυναίκα και έναν άνδρα  Ρομά !

xanthipost

Η Ξάνθη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα!

xanthipost

(video) – Ξάνθη : Άσκηση ετοιμότητας πυρκαγιάς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ