Θα φιλοξενηθούν και θα παρακολουθήσουν την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής αεροδιαστημικής SpaceX
Ο δορυφόρος Hellas Sat 2 παραμένει ακόμα σε λειτουργία σε τροχιά γύρω από τη Γη μας μια ολόκληρη εικοσαετία μετά την εκτόξευσή του και σε μια συμβολική, εορταστική κίνηση, η Hellas Sat δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε νεαρούς και νεαρές να έχουν μια σπάνια εμπειρία. Δύο φοιτητές/τριες, ένας/μία από την Ελλάδα και μία/ένας από την Κύπρο θα φιλοξενηθούν στις ΗΠΑ τον προσεχή Μάιο, όπου θα παρακολουθήσουν την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής αεροδιαστημικής SpaceX, της διαστημικής εταιρείας που την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ευρύτερα γνωστή και για το επίτευγμα της εκτόξευσης και μετέπειτα προσγείωσης του πυραύλου-φορέα.
Όπως ανακοίνωσε η Hellas Sat, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα είκοσι χρόνια της διαστημικής παρουσίας της εταιρείας και του δορυφόρου Hellas Sat 2 με τη σημαία της Ελλάδας, έχει προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις για να φιλοξενηθούν οι δύο νέοι στην εκτόξευση ενός πυραύλου της SpaceX που θα μεταφέρει τον δορυφόρο επικοινωνιών Badr 8 για τον Arabsat.
«Ζήτησα από τον πρόεδρο του Arabsat και με την ευκαιρία της εκτόξευσης του συγκεκριμένου δορυφόρου, μαζί με τους άλλους καλεσμένους να παρευρεθεί εκεί και ένας φοιτητής/τρια από την Ελλάδα όπως και ένας φοιτητής/τρια από την Κύπρο για την εκτόξευση. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.
«Lift off» στα μέσα Μαΐου
Στην εκτόξευση, που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Μαΐου 2023 από το ιστορικό διαστημικό κέντρο, η ιδέα της Hellas Sat είναι να μεταφερθεί, με την ευκαιρία της παρουσίας των νέων, η ιδέα της διαστημικής εξερεύνησης και της αναζήτησης νέων εξελίξεων στον χώρο της αεροδιαστημικής σε ένα ευρύτερο κοινό.
«Εμείς θα γιορτάσουμε με αυτόν τον τρόπο και τα 20 χρόνια από αυτή τη εκτόξευση αλλά και θα προσφέρουμε την πάρα πολύ σημαντική εμπειρία για έναν επισκέπτη σε αυτές τις ιστορικές εγκαταστάσεις της διαστημικής ιστορίας», σημείωσε ο κ. Πρωτοπαπάς. «Υποσχόμαστε, μάλιστα, στην επόμενή μας εκτόξευση, αυτή του νέου Hellas Sat 5, να έχουμε περισσότερους φοιτητές», δεσμεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.
Όσοι επιθυμούν να έχουν την εμπειρία αυτή της παρουσίας σε εκτόξευση ενός επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού φορέα, απαραίτητο -για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής- είναι να είναι φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής και Νομικών Σχολών, με ειδικό ενδιαφέρον για το διαστημικό δίκαιο, όπως και να φοιτούν σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η επιλογή των τυχερών φοιτητών θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με κλήρωση που θα γίνει στις 13 Μαΐου 2023, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά την εκτόξευση του Hellas Sat 2, η οποία είχε επίσης πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 13 Μαΐου του 2003.
Η Hellas Sat, που μετά την ίδρυσή της το 2001 δραστηριοποιείται στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων και επικοινωνιών και εκτοξεύει δορυφόρους στο διαστημικό «οικόπεδο», στην τροχιακή θέση δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, ανακοίνωσε πως θα κληρωθούν συνολικά τρεις φοιτητές από κάθε χώρα. Ο ένας θα είναι ο/η νικητής/νικήτρια και έτεροι δύο θα είναι οι αναπληρωματικοί φοιτητές, ούτως ώστε, στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν θα μπορεί ο νικητής/τρια να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ο πρώτος ή ο δεύτερος αναπληρωματικός νέος/α να έχει την εμπειρία.
Στις ΗΠΑ, πέρα από την ημέρα της εκτόξευσης, οι τυχεροί νέοι θα έχουν και μια ακόμη μοναδική εμπειρία αφού «θα περιηγηθούν στις μυθικές εγκαταστάσεις του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ και στην ιστορία των διαστημικών προγραμμάτων των ΗΠΑ, θα δούνε τις εγκαταστάσεις του προγράμματος Απόλο που μας πήγε στο φεγγάρι, όπως και του Διαστημικού Λεωφορείου, κάτι συγκλονιστικό», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.
Τα έξοδα της μετάβασης και φιλοξενίας θα καλυφθούν πλήρως από την Hellas Sat, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://myhellassat.net/launch.php
ΑΠΕ ΜΠΕ