Η Ανθή Κουρτίδου συνεχίζει να καταγράφει σημαντικά και ιστορικά κτίρια της περιοχής μας και στη συνέχειατα αποτυπώνει κεντώντας τα, μέσω της δικής της μοναδικής τεχνοτροπίας, σε καμβά ζωγραφικής.
Τα Άβδηρα Ξάνθης αποτελούν ένα κέντρο πολιτισμού με μακραίωνη και πλούσια ιστορία!
Όμορφες γειτονιές με κλασικά ελληνικά σπίτια, αλλά και αρχοντικά που φανερώνουν την παλιά του αίγλη. Εξ’ άλλου, τα Άβδηρα ήταν μια πλούσια περιοχή, γιατί είχαν μεγάλη και σημαντική παραγωγή καπνών και από τότε έγιναν αυτά τα εντυπωσιακά αρχοντικά που στολίζουν ακόμα και σήμερα τον οικισμό. Περπατώντας στα όμορφα σοκάκια ανοίγονται μπροστά μας υπέροχες διαδρομές για μελέτη της αρχιτεκτονικής των κτιρίων αλλά και του τρόπου ζωής των κατοίκων της περιοχής .
Ο Μύλος των Αβδήρων – Ας μάθουμε για την ιστορία του κτιρίου
Ο παλιός Μύλος δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε, αλλά ξέρουμε ότι ανήκε στο Γούδα, Αβδηρίτη μυλωνά, ο οποίος είχε φύγει μαζί με άλλους Αβδηρίτες από το χωριό το 1913, κατά την περίοδο της βουλγαρικής Κατοχής και πήγε στη Χρυσούπολη. Έπειτα ο Μύλος αγοράζεται από τον Μαθιουδάκη, που κατάγονταν από την Κρήτη, αλλά κατοικούσε στη Χρυσούπολη. Το 1924 ο Μύλος αλλαζει πάλι χέρια και τώρα αγοράζεται από τον Παύλο Μαρόπουλο( από την Καστοριά)και τους Αβδηρίτες αδελφούς Κώστα, Σταύρο και Λουκά Μακρή. Επειδή ο Μύλος του Μαθιουδάκη είχε δύο ζεύγη πετρών και η μηχανή του, που ήταν μικρής ισχύος, δεν μπορούσε να κινήσει παράλληλα τις δύο πέτρες, παραγγέλνουν μια νέα ντιζελομηχανή από την Γερμανία το 1925. Έτσι στη θέση του παλιού Μύλου χτίζεται το 1928 το σημερινό πέτρινο κτίριο.
Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής το 1941-44 σταματά η λειτουργία του. Το 1957 μετατρέπεται σε κυλινδρόμυλο. Ο Μαρόπουλος παντρεύεται τη Θεανώ Μακρή και ο γιος τους Κυριαζής ( Τζίκος) συνεχίζει τη λειτουργία του Μύλου μέχρι και το 1990.
Το 1999 αγοράζεται από το Δήμο Αβδήρων και ανακαινίζεται και το 2013 εγκαινιάζεται. Το 2016 παραχωρείται στον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών και αποτελεί την έδρα του. Εκεί λαμβάνουν χώρα πλήθος εκδηλώσεων του Συλλόγου και στεγάζεται βιβλιοθήκη, ιματιοθήκη και η κινηματογραφική λέσχη του. Η επισκεψιμότητα του Μύλου είναι μεγάλη από τα σχολεία και τον κόσμο.
Με βελόνα και κλωστή σε καμβά ζωγραφικής !
Κείμενο για τον Μύλο των Αβδήρων : Χρύσα Ραξιώνη
(οι πληροφορίες προέρχονται από την καταγραφή του Γαβριήλ Κιοσσέ Γαβριήλ Κιοσσές για την ιστορία του Μύλου)