XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακό κάλεσμα από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης και εργατικά σωματεία

Κάλεσμα απευθύνει το Εργατικό Κέντρου Ν. Ξάνθης καθώς και εργατικά σωματεία της περιοχής μας σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά και στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 10.00 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρου Νομού Ξάνθης.

Απεργιακή συγκέντρωση, Δευτέρα 1 Μαΐου, 10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης :

Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης αλλά και αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης.

                ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, νέους, συνταξιούχους και πολίτες του νομού καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

                Προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στη μάχη για ένα κόσμο δικαιότερο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, καταπίεση, εξαθλίωση, αδικία, κοινωνική διάκριση, για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

                Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχθεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επιβάλλει σε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αποτρέψουμε τις πολιτικές  που κατέστρεψαν ότι με κόπο αποκτήσαμε.

                ΤΙΜΩΝΤΑΣ τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ , την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΕΙΡΗΝΗ  οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε το παρόν την 1η ΜΑΗ 2023 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 στην αίθουσα συγκεντρώσεων του εργατικού κέντρου Ν. Ξάνθης.

Ανακοίνωση Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης – Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση, Δευτέρα 1 Μαΐου, 10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία

Εργαζόμενη, εργαζόμενε,

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωρανε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Πιο πολλοί, πιο δυνατοί βάζουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα, τις δικές μας ανάγκες και παλεύουμε ανυποχώρητα για την ικανοποίηση τους. Με τους συναδέλφους μας, τα πανό μας, τα συνθήματα μας, μαχητικά και αποφασιστικά συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση.  Δυναμώνουμε τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς μας, προγράμματα και ωράρια εργασίας που δεν θα μας εξοντώνουν, μέτρα υγείας και ασφάλειας στα καταστήματα και τις αποθήκες, κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Αυτό το δρόμο φωτίζει η 1η ΜΑΗ. Το δρόμο του αγώνα!

Αυτόν που βαδίσαμε πάνω από 2,5 εκατομμύρια λαού από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα το Μάρτιο, στις συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Αυτόν που ακολουθούν εκατομμύρια εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρες παραλύοντας την παραγωγή σε Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία. Αγώνες ελπιδοφόροι που συγκλονίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, απεργίες που γίνονται για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Μας έχουν γεμίσει ελπίδα και αισιοδοξία. Δύναμη για τη συνέχεια.

Είναι αγώνες που επιβεβαιώνουν ότι η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι ίδια και αδυσώπητη για τους λαούς που πληρώνουν με μεγάλες θυσίες την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Με μισθούς και δικαιώματα τσακισμένα, με φτώχεια, ένταση της  εκμετάλλευσης, εκατομμύρια νεκρούς από φυσικές καταστροφές, από πανδημίες αλλά και από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Δεν θα αφήσουμε να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω. Λέμε όχι στη σύγχρονη σκλαβιά.

Να πάρουν πίσω  τους νόμους  της  7ήμερης,  24ωρης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, της ευελιξίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, των σπαστών ωραρίων. Τους νόμους που μας καθιστούν όμηρους των εργοδοτών, στερώντας μας κάθε δυνατότητα προσωπικού και οικογενειακού προγραμματισμού, ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Στους γονείς  στερούν το δικαίωμα να δούμε και να φροντίσουμε τα παιδιά μας.

Δεν θα αφήσουμε την εργοδοτική ασυδοσία να μας τσακίζει με τα εξοντωτικά ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς που οδηγούν στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στον Νομό μας.

Δεν πάει άλλο!  Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουμε την οργάνωση μας σε κάθε κατάστημα, αποθήκη και γραφείο. Όλοι συσπειρωμένοι στο σωματείο μας  να διεκδικήσουμε :

•             Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού

•             7ωρο- 5ήμερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο εργασίας και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

•             Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

•             Μέτρα προστασίας  υγείας και  ασφάλειας των εργαζομένων.

•             Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. 

•             Ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες όλων των θέσεων που χρειάζονται.

•             Φτηνή ενέργεια για όλο τον λαό, ενάντια στο χρηματιστήριο ρύπων και ενέργειας.  Όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα δάση της ορεινής Ξάνθης. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού. Νερό δημόσιο αγαθό. Φτηνό και ποιοτικό. Καμία διακοπή ρεύματος και νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες

ΟΛΟΙ στην απεργιακή συγκέντρωση,

1 Μαΐου 10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ-ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Κάλεσμα Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Ξάνθης για συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά

Το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ξάνθης καλεί τον εργατικό κόσμο αλλά και όλους τους πολίτες της Ξάνθης σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις –   συγκεντρώσεις για την εργατική πρωτομαγιά την Δευτέρα 1η Μάη στις 10π.μ. στο εργατικό κέντρο Ξάνθης.

Εμπνεόμαστε από τα λόγια του ποιητή Μενέλαου Λουντέμη:

“Στον κόσμο αυτό αν ήρθες μόνο για να μετρήσεις τα χρόνια σου και να ζήσεις μια ήσυχη και φρόνιμη ζωή, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Τον φρόνιμο δεν τον πείραξε ποτέ κανείς. Μα αν κάποτε ο κόσμος χαθεί, θα χαθεί από τους φρόνιμους. Γιατί οι φρόνιμοι με τη φρονιμάδα τους βοήθησαν τους ισχυρούς να γίνουν ισχυρότεροι…”.

Ενώνουμε τη φωνή μας και δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα σήμερα με τα εκατομμύρια των εργαζομένων, που διεκδικούν στους δρόμους τα δίκαια αιτήματα τους. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και από τις τελευταίες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα το δρόμο:

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ με συλλογική μαζική οργανωμένη διεκδίκηση – δράση.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε και ο οποίος έχει διαμορφώθει από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τις συνεχείς καταπατήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, με τα εξουθενωτικά ωράρια, με μισθούς πείνας, με την ακρίβεια να τσακίζει το ελάχιστο εισόδημα μας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε όλους τους εργασιακούς χώρους με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόρτος εργασίας εξουθενώνοντας το εναπομείναν προσωπικό ενώ η ανεργία μαστίζει .

Τα κοινωνικά αγαθά δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα.

Η υγεία η παιδεία η εργασία η ασφάλεια είναι δικαιώματα που πρέπει να προασπίζονται από κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Για να διασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών μας απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλα τα παραπάνω.

Καθήκον μας, ως υγειονομικοί, είναι να διασφαλίσουμε με τους αγώνες μας την απρόσκοπτη ασφαλή λειτουργία κάθε δημόσιας δομής υγείας.

Στη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι σε όλους τους εργασιακούς χώρους δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και ιδιαίτερα στους χώρους της υγείας.

Οι υγειονομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνθήκες. Παλέψαμε με έναν άγνωστο εχθρό και χάσαμε στην μάχη αυτή συναδέρφους μας.

Το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αυτό που στήριξε την δημόσια υγεία. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που αντί αναγνώρισης βιώνει την απαξίωση και μαζί του πλήττεται κάθε πολίτης που προσφεύγει στις υπηρεσίες του. Οι ιδιωτικοποιήσεις εφιάλτης προ των πυλών με συνέπειες στο ήδη ελάχιστο εισόδημα του κάθε πολίτη.

Το ΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Είναι αιτία πολέμου η απαξίωση και η ιδιωτικοποίησή του.

Εμείς οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι που με αυτοθυσία σώσαμε χιλιάδες ζωές ασθενών στη διάρκεια της πανδημίας, δεν είμαστε ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, λαμβάνουμε μισθούς κατώτερους ή ίσους με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, 20.000 συνάδελφοι συμβασιούχοι είναι σε διαρκή ομηρία με συνεχή ανανέωση των συμβάσεων παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η δέσμευση της Κυβέρνησης για μονιμοποίηση τους δεν έχει υλοποιηθεί.

Διεκδικούμε:

  • Ισχυρή Δημόσια Υγεία
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Αύξηση μισθών
  • Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων

Related posts

(video) – Καρδίτσα: Η εκπληκτική χορευτική ομάδα του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης έκλεψε  τις εντυπώσεις  με την  συμμετοχή τους στο  6o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD

xanthipost

(Φωτο) – Μανώλης Τσέπελης : Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπεις τους νέους ανθρώπους να δημιουργούν για την πόλη και το μέλλον!

xanthipost

(video) – Εορτή Αιμοδότη από την  “ΑΓΑΠΗ” : Βράβευση  138 Ξανθιωτών Αιμοδοτών  σε μία τιμητική  εκδήλωση!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ