XanthiPost
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(video) – Ο Μανώλης Φανουράκης μιλά για τον νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023

Στην εκπομπή «Ένας κι Ένας» της Παρασκευής  05 Μαΐου ,  φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης  Μανώλης Φανουράκης κι εξήγησε τις αλλαγές που έρχονται  αφού σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο ( 4804/2021)  για την Αυτοδιοίκηση, αντικαθίσταται η απλή αναλογική του νόμου “Κλεισθένη” 4555/2018, με ενισχυμένη.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φανουράκης έχει αλλάξει η σταυροδοσία με τέσσερις σταυρούς (έναν παραπάνω σταυρό από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία) και όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (μαζί με τα τοπικά συμβούλια) θα είναι ενσωματωμένοι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Εξήγησε με λεπτομέρειες  τη διαδικασία διεξαγωγής και αναφέρθηκε και στο μέγιστο αριθμό των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων ενώ πρόσθεσε πως το 85% του συνδυασμού του Μανώλη Τσέπελη έχει ήδη  καταρτιστεί.  

Αναφέρθηκε και στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση του Δήμου  επισημαίνοντας  πως το παραχθέν έργο είναι αυτό που θα αξιολογηθεί και θα κριθεί στο τέλος από τους πολίτες.

Κάποιες από τις βασικές αλλαγές, βάσει του νέου εκλογικού νόμου συνοψίζονται στα εξής:

 • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.
 • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
 • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
 • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.
 • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
 • Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
 • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
 • Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. -Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.
 • Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
 • Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
 • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
 • Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Related posts

Εκλογές 2023: Υπολογίστε μόνοι σας τις έδρες της 25ης Ιουνίου – Διαδραστικός πίνακας

xanthipost

Η νέα Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

xanthipost

Με τον Σάκη Κριτσίνη στον Δήμο Αβδήρων θα συμπορευτεί ο Γιάννης Ιατράκης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ