xanthipost.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

(video) – Το όνομα του Νίκου Δαστερίδη πήρε τιμητικά η αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 13 Μαΐου η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου (3ος όροφος) προς τιμή του κ. Νικόλαου Δαστερίδη

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Ιωάννη Μασούτη, θεσμικών και φυσικά της οικογένειας του

Λίγα λόγια για τον Νικόλαο Δαστερίδη ο οποίος υπηρέτησε τον θεσμό του Επιμελητηρίου 17,5 χρόνια: 

Ο Νικόλαος Δαστερίδης είναι γέννημα θρέμμα της Αλεξανδρούπολης και τέκνο του Ιωάννη και Δέσποινας Δαστερίδη με ρίζες από το Μιστί της Καππαδοκίας.
Έχοντας πτυχίο στην ειδικότητα του ηλεκτρολόγου οχημάτων, ξεκίνησε την καριέρα του το 1964 ως ιδιοκτήτης ηλεκτρολογείου οχημάτων στην πόλη του Διδυμοτείχου όπου και γνώρισε τη γυναίκα τη ζωής του Ανθούλα Δελητζόγλου με την οποία απέκτησε δυο τέκνα, τον Γιάννη και Βασίλη.

Το 1968 μετέφερε την επιχείρηση του στην Αλεξανδρούπολη και μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών και συλλογή εμπειριών στην επισκευή και παραγωγή συσσωρευτών και περιελίξεων δυναμού οχημάτων προχώρησε το 1976 στην ένταξη της επιχείρησης «Νικ. Δαστερίδης ΑΒΕΕ» με διακριτικό τίτλο “DASTERI” η οποία δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικών μερών οχημάτων στον Αναπτυξιακού Νόμο 289/1976 περί ίδρυσης εταιρειών στην ακριτική περιοχή της Θράκης. 

Δραστήριος και με ανήσυχο πνεύμα, ο Νικόλαος Δαστερίδης πέρα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα θέλησε μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορους φορείς να συντελέσει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Θράκης και την δημογραφική συγκράτηση του Έβρου.

Το 1977 συμμετείχε μαζί με πολλούς συναδέλφους που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό νόμο στην ίδρυση του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανίων Αναπτυξιακών Νόμων, όπου διετέλεσε πρόεδρος από το 1983 έως το 1993.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Σύνδεσμο και λόγω της μη αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων την Θράκης και την υστέρηση της περιοχής από τα αναγκαία έργα υποδομής πρωτοστάτησε στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του Έβρου. Η Πανέβρια Επιτροπή «Αγώνα» στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς και σύσσωμος ο κόσμος του Έβρου, είχε ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων όπως η ίδρυση του Πανεπιστημίου μας, η υλοποίηση της Εγνατίας οδού που στα αρχικά σχέδια σταματούσε στην Καβάλα, η ψήφιση αναπτυξιακών νόμων με κίνητρα για την περιοχή, η επιδότηση του 12% επί του εργασιακού κόστους, καθώς επίσης και η μεγαλύτερη ρύθμιση δανείων που έγινε ποτέ που είχε ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση – εξυγίανση πολλών επιχειρήσεων λόγω των υπέρμετρων τόκων εκείνης της εποχής. Σε όλο αυτό η συμβολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του συμπατριώτη μας Ιωάννη Σιδηρόπουλου ήταν καθοριστική. 

Το 1993 συμμετείχε ως επικεφαλής ομάδας που εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε αποστολή 12 Περιφερειών Ευρωπαϊκών χωρών σε διεθνή έκθεση στην Taiwan και Νότια Κορέα με σκοπό την εξωστρέφεια και προώθηση των επιχειρήσεων και του τουρισμού της περιοχής.

Το 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το έτος 2010 όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διετέλεσε μέλος πολλών επιτροπών προμηθειών, οργανισμών και γνωμοδοτικών επιτροπών.

Το 1994, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, συγκάλεσε για πρώτη φορά την γενική συνέλευση όλων των Επιμελητήριων της χώρας στην Αλεξανδρούπολη, και ίδρυσε τον Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Ε.Ε.ΣΥ.Μ. εκπονήθηκε μελέτη για την εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της χώρας διαμετακομιστικών εμπορευματικών κέντρων ένα εκ των οποίων και στην Αλεξανδρούπολη συνδυάζοντας οδικούς άξονες, σιδηρόδρομο και λιμάνι με αποτέλεσμα τη βράβευση της μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το 2004 συνέβαλε ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου στη σύνταξη του νέου αναπτυξιακού νόμου. 

Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου του Επιμελητηρίου Έβρου.

Μετά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, μετά από 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι του Επιμελητηρίου Έβρου, ο Νικόλαος Δαστερίδης αποχώρησε από την θέση του, λόγω συνταξιοδότησης. 
Ως και σήμερα βέβαια παραμένει στις επάλξεις συνδράμοντας και παρακολουθώντας την ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησης που δημιούργησε πριν 59 χρόνια.

e-evros.g

Related posts

Δημοπρατείται η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης

xanthipost

(video) – Αλεξανδρούπολη – Στις φλόγες τυλίχθηκε ένα μηχανάκι που κινούταν  είσοδο της πόλης

xanthipost

50χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο στην ΕΟ Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ