xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εργατικό ατύχημα στο Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης – Εργαζόμενος έχασε το δάχτυλό του την Παρασκευή 2 Ιουνίου  στη λήξη της βάρδιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης την Παρασκευή 2 Ιουνίου στη λήξη της βάρδιας στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης, ένας εργαζόμενος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο χέρι του με αποτέλεσμα να  ακρωτηριαστεί το δάχτυλό του.

Να διαλευκανθούν οι συνθήκες το τραυματισμού του εργαζόμενος στην καθαριότητα που ακρωτηριάστηκε στο δάχτυλο και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης»

Αναφέρει η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν σωρεία εργατικών ατυχημάτων σε όλη την Ελλάδα, άλλα θανατηφόρα και άλλα με σοβαρούς τραυματισμών εργαζομένων. Όπως στο Πέραμα, στην Σαντορίνη, στην Στυλίδα, ενώ ο κλάδος των ΟΤΑ είναι από αυτούς με το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων, με τελευταία το ατύχημα στον Δήμο Ηλιούπολης, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης με το ακρωτηριασμό δακτύλου εργαζόμενου την Παρασκευή 2 Ιουνίου στην λήξη της βάρδιας. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική.

Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα και οχήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων, και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά των εργαζομένων, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων.

Μπορεί σε ένα πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης να εγκρίθηκε αγορά νέων απορριμματοφόρων και καλαθοφόρου οχήματος, αλλά τι γίνεται με τα παλιά οχήματα, όπως αυτό που έγινε η αιτία να γίνει το νέο ατύχημα;

Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το συμβάν εάν παρενέβει ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου Ξάνθης, εάν ενημερώθηκε και πως παρενέβει ο γιατρός Εργασίας, όπως επίσης εάν είναι επαρκής η εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Είναι αρνητικό που η νομοθεσία προβλέπει ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες το μήνα  σε κάθε δήμο.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον εργαζόμενο και ευχόμαστε την γρήγορη ανάρρωσή του.

Παράλληλα απαιτούμε:

1. Την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

2. Να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ελλείψεις των μέτρων ασφάλειας.

3. Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την Δημοτική αρχή όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των φορτηγών και του εξοπλισμού στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης. Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

4. Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και δυνάμεις τους. Ταυτόχρονα απαιτείται  συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και αντιμετώπιση ατυχημάτων.

5. Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.

6. Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.

7. Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.

8. Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Related posts

Ξάνθη: Διακοπή υδροδότησης την Πέμπτη 25-04-2024 λόγω προγραμματισμένων εργασιών αντικατάστασης δικτύου ύδρευση!

xanthipost

(video) – Ξάνθη: Ολυμπιακό ιδεώδες …και συμπεριφορές που δεν το τιμούν – Συνοδός της Φλόγας από την Ολυμπιακή Επιτροπή έσπρωξε και έριξε στο έδαφος δημοσιογράφο!

xanthipost

Ο Δήμαρχος Αβδήρων  συγχαίρει τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Αβδήρων για την κατάκτηση του 1ου Πανελλήνιου Βραβείου Κοινωνικής Καινοτομίας 2024

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ