xanthipost.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ

(video) – Ο Ξανθιώτης Ιορδάνης  Καραγιαννίδης διαπρέπει στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας στις ΗΠΑ  και  μας κάνει περήφανους !

O καταξιωμένος και κορυφαίος επιστήμονας Ιορδάνης Καραγιαννίδης μαζί με την επιστημονική του ομάδα ανέπτυξε σκεύασμα για αυτοάνοσα νοσήματα μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης – Με τη βοήθεια των αλγορίθμων ο τεράστιος όγκος δεδομένων από ιστολογικά δείγματα ασθενών με ερυθηματώδη λύκο, ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn «μετουσιώθηκε» σε ελπιδοφόρο σκεύασμα

Η επιστημονική ομάδα της Athos Therapeutics με διευθυντή ερευνών  τον Δρ  Ιορδάνη Καραγιαννίδη ανέπτυξαν ένα νέο πρωτοποριακό φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η νόσος του Crohn. Το νέο φάρμακο  έλαβε πρόσφατα έγκριση από τις αρμόδιες αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές.

Τιμή μας που μεγαλώσαμε μαζί με αυτόν τον εξαιρετικό αρχικά άνθρωπο και φυσικά κορυφαίο επιστήμονα – Λιγομίλητος, με φοβερό χιούμορ , φωτεινή προσωπικότητα  – Αθόρυβος και πολυπράγμων!

Ο Ιορδάνης Καραγιαννίδης είναι πάνω απ’ όλα ένας εξαιρετικός άνθρωπος, σύζυγος , πατέρας και φυσικά κορυφαίος επιστήμονας που διέπρεψε και συνεχίζει να διαπρέπει στις ΗΠΑ και να προσφέρει στην ανθρωπότητα . Οι συμμαθητές του και φίλοι του αισθανόμαστε  μεγάλη  χαρά και τιμή που τον γνωρίσαμε και ζήσαμε μαζί του όμορφες στιγμές στα παιδικά και μαθητικά μας χρόνια.

Σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα Science αναφέρει τα εξής για το νέο πρωτοποριακό φάρμακο:

Με τη βοήθεια των αλγορίθμων ο τεράστιος όγκος δεδομένων από ιστολογικά δείγματα ασθενών με ερυθηματώδη λύκο, ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn «μετουσιώθηκε» σε ελπιδοφόρο σκεύασμα, όπως εξηγεί ο δρ Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Αν έπρεπε περιληπτικά να δώσουμε την είδηση του σημερινού άρθρου θα λέγαμε τα εξής: ένα νέο πρωτοποριακό φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η νόσος του Crohn έλαβε πρόσφατα έγκριση από τις αρμόδιες αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές.

Για την ανακάλυψη του φαρμάκου, το οποίο φέρει την κωδική ονομασία ATH-063 και το οποίο εμφανίζει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, αξιοποιήθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI). Το φάρμακο είναι προϊόν της εταιρείας Athos Therapeutics, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο διακεκριμένος έλληνας ερευνητής Δημήτρης Ηλιόπουλος. Οι επικείμενες κλινικές δοκιμές θα λάβουν χώρα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Το σκεύασμα ATH-063 είναι πρωτοποριακό όχι επειδή η χημική σύστασή του είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, αλλά επειδή αυτή «υπαγορεύθηκε» από την ΑΙ.

Αν και ακριβή, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποκαλύπτουν πλήρως την πραγματική ουσία του θέματος η οποία κρύβεται στην λέξη «πρωτοποριακό». Και το σκεύασμα ATH-063 είναι πρωτοποριακό όχι επειδή η χημική σύστασή του είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, αλλά επειδή αυτή «υπαγορεύθηκε» από την ΑΙ που επέτρεψε τον συνυπολογισμό ασύλληπτα μεγάλου αριθμού παραμέτρων στην αναζήτηση του γονιδίου-στόχου του φαρμάκου, προδικάζοντας έτσι εν πολλοίς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ATH-063 σηματοδοτεί στην πραγματικότητα την έναρξη μιας νέας εποχής για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για τα αυτοάνοσα νοσήματα. Πρόκειται δηλαδή για ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος της ιατρικής ακριβείας που θέλει ο κάθε ασθενής να λαμβάνει μόνο το φάρμακο που θα είναι αποτελεσματικό για αυτόν.

Η σημασία της μοναδικότητας

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και ζει μια μοναδική ζωή. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ο καθένας μας εκτίθεται σε μια πληθώρα εξωγενών παραγόντων (από τον αέρα που αναπνέουμε και τις τροφές που καταναλώνουμε μέχρι τους παθογόνους μικροοργανισμούς με τους οποίους ερχόμαστε σε στενή επαφή αλλά και τις στρεσογόνες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε) οι οποίοι ασκούν διάφορες επιδράσεις στον οργανισμό του.

Ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας αντιδρά στην έκθεση στους εξωγενείς παράγοντες είναι σε άμεση συνάρτηση με τη μοναδικότητά μας η οποία έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτουμε ο καθένας το δικό του γονιδίωμα, το δικό του μικροβίωμα και το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαθέτουμε λοιπόν ο καθένας το δικό του γονιδίωμα, το σύνολο των γονιδίων που υπάρχουν σε κάθε κύτταρό μας και στα οποία είναι κωδικοποιημένες οι πληροφορίες που καθορίζουν τις ιδιαιτερότητές μας: το αν θα γεννηθούμε υγιείς, το αν θα γίνουμε ψηλοί ή κοντοί, το αν θα έχουμε μπλε ή μαύρα μάτια, το αν θα έχουμε γενετική προδιάθεση να αναπτύξουμε την τάδε ή τη δείνα ασθένεια.

Έχουμε επίσης ο καθένας το δικό του μικροβίωμα, ένα τεράστιο σύνολο μικροοργανισμών οι οποίοι εποικίζουν το σώμα μας και οι οποίοι συμβιώνουν μαζί μας από τη στιγμή της γέννησής μας μέχρι το τέλος της ζωής μας, βοηθώντας μας να προσλαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αλλά και να αναπτύσσουμε ένα υγιές (ή μη) ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαθέτουμε τέλος ο καθένας το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι η άμυνά μας απέναντι στους εξωγενείς εισβολείς και τα στοιχεία του οποίου είναι προϊόντα τόσο του γονιδιώματός μας και του μικροβιώματός μας, όσο και των εισβολέων που κληθήκαμε ή/και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Πολυπαραγοντική εξίσωση

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η βιολογική περιγραφή ενός ζωντανού οργανισμού μοιάζει (και είναι!) πολυπαραγοντική εξίσωση. Και μάλιστα, μια εξίσωση της οποίας αφενός οι μεταβλητές δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα, αφετέρου η βαρύτητα της μιας μπορεί να επιδρά ποικιλοτρόπως στη βαρύτητα των άλλων, ενώ παράλληλα η βαρύτητα κάποιας μεταβλητής μπορεί να μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η επιστημονική ομάδα της Athos Therapeutics, με διευθυντή ερευνών τον δρα Ιορδάνη Καραγιαννίδη και υπεύθυνη υπολογιστικής βιολογίας τη δρα Δήμητρα Χαλκιά, κατέφυγε στην τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα. Δηλαδή, για πολυπαραγοντικές νοσολογικές οντότητες οι οποίες προκύπτουν από μια στρέβλωση, μια ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο επιτίθεται σε στοιχεία του ίδιου του τού οργανισμού (καθώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι ο εαυτός του και τι είναι ξένο προς αυτόν).

Αξίζει τέλος να τονιστεί ότι ο Δρ Ιορδάνης Καραγιαννίδης έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, όπου μελέτησε τα αποτελέσματα της ρύθμισης των μεταγραφικών παραγόντων στις διαδικασίες γήρανσης σε πληθυσμούς βλαστικών κυττάρων λιπώδους ιστού. Ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στο Beth Israel Deaconess Medical Center στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ στο εργαστήριο Δρ Χαράλαμπος Ποθουλάκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καθηγητής στο UCLA David Geffen School of Medicine, οδήγησε πολλά έργα υπό την ιδιότητά του ως Διευθυντής του Immune Assays Core και Associate Director του Center for Systems Biomedicine, συμμετέχοντας στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων που στοχεύουν επιγενετικούς μηχανισμούς στο IBD.

Έχει περισσότερες από 40 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαία βιοϊατρικά περιοδικά και είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Γαστρεντερολογίας.

Related posts

Άλσος Ευμοίρου : Πρωτομαγιά όπως παλιά …. στον Τεκέ !!!

xanthipost

Γυμνάσιο – Λύκειο Αβδήρων : Κατέκτησαν το 1ο  Πανελλήνιο Βραβείο στα πλαίσια του διαγωνισμού κοινωνικής καινοτομίας #SocialInnovationRelay 2024!

xanthipost

Δωρεάν rapid test από τις 22 έως τις 26  Απριλίου  2024  στον Δήμο Ξάνθης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ