xanthipost.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(video) – Γενικώς… ομοφωνία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με 14 θέματα στην ημερήσια ατζέντα και ένα εκτός, συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

Τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης: οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος -πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης») απουσίαζαν, σημειώθηκε «νέα είσοδος» στο Σώμα, καθώς η Σοφία Ψωμά κατέλαβε τη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Ζερενίδη και βεβαίως, όλοι ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στον Αφεντούλη Τσακιρίδη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ομόφωνα «πέρασε» το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, για την κάλυψη εποχικών αναγκών του Δήμου με σύμβαση διμήνου. Οι σύμβουλοι συμφώνησαν για την πρόσληψη τεσσάρων οδηγών που θα στελεχώσουν την Καθαριότητα.

Η ομοφωνία χαρακτήρισε και τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Συγκεκριμένα, το Σώμα ενέκρινε το 1ο ΑΠΕ & το 1ο ΠΚΤΜΝΕ του έργου: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, σε σχολικές μονάδες τού Δήμου Ξάνθης», όπως και το 3ο ΑΠΕ του έργου: «Αποκατάσταση οδοστρωμάτων οδικού δικτύου Δήμου Ξάνθης» εργολαβία: «Αποκατάσταση βατότητας οδοστρωμάτων ΔΕ Σταυρούπολης» που αφορά σε ασφαλτοστρώσεις σε Κιμμέρια, Χρύσα, Δροσερό, Μορσίνη, ύψους 1.800.000 ευρώ.

Επίσης, την προμήθεια (ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής) με τίτλο: «Εργασίες συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του Δήμου Ξάνθης», τον Συμπληρωματικό Προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2023 στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα ΠΝΙΔ αυτών – αιτήματα ανταποδοτικού χαρακτήρα, την άρση επιβολής τέλους χρήσης και ακύρωση προγενέστερης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, τη λύση μίσθωσης καταστημάτων στο Κέντρο Χονδρεμπορίου Δήμου Ξάνθης, την παραχώρηση χρήσης τμήματος κοινόχρηστου χώρου στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων των «Γιορτών Παλιάς Πόλης», όπως και την παραχώρηση χρήσης τμημάτων κοινόχρηστων χώρων στις πλατείες Κομνηνών, Δαφνώνα και Άνω Καρυοφύτου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τον κανονισμό λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ξάνθης με Παράρτημα Ρομά κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της νέας Κ.Υ.Α.Δ14.49744/16.05.2023 (ΦΕΚ Β΄3322/19.05.2023) «Καθορισμός προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας», την τροποποίηση προγενέστερης απόφασης τού δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τον ορισμό μελών επιτροπής διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών για το έτος 2023, όπου και η κα Ψωμά αντικατέστησε τον παρατηθέντα Ζερενίδη, αλλά με το «λευκό» του Κώστα Βογιατζή -κίνηση, που όπως αποδείχθηκε… διέρρηξε το «κλίμα».

Τα επόμενα τρία από τα τέσσερα θέματα «πέρασαν» κατά πλειοψηφία, καθώς, τόσο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όσο και οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Δήμος Πρότυπο» διαφώνησαν σε επιμέρους ζητήματα.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Βογιατζής ψήφισε «κατά» στο θέμα της τροποποίησης προγενέστερης απόφασης τού Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ξάνθης και Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Αν. Μακεδονίας Θράκης (∆Ι.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.), ορισμού εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του και εξουσιοδότηση Δημάρχου Ξάνθης, θέτοντας την πάγια ιδεολογική αντίδραση «στη διαχείριση απορριμμάτων από ανώνυμες εταιρείες, και μάλιστα, μιας εταιρείας που κοστίζει στον ξανθιώτικο λαό εκατομμύρια».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κατέρριψε την ουσία του επιχειρήματος περί «ανώνυμης εταιρείας», επισημαίνοντας ότι την αποτελούν 22 ΟΤΑ της ΠΑΜΘ, επισήμανε την αναγκαία «συμμετοχή» ιδιωτικής εταιρείας για τη διαχείριση της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, καθώς όπως είπε το κράτος δεν είναι δυνατό να σηκώσει τέτοιο βάρος και αναφέρθηκε στα οφέλη που οι τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειάς μας που προσπορίζονται από την ίδρυση και λειτουργία της ΔΙΑΑΜΑΘ με τηλεγραφικό τρόπο: Δεν υπάρχουν χωματερές, μείωση του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά 60%, αξιοποίηση της ενέργειας με ανταποδοτικά οφέλη.

Στο επόμενο θέμα επανήλθε η ομοφωνία αλλά με το «Λευκό» Βογιατζή. Πρόκειται για την παράταση και τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε. με τίτλο: «Μελέτες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του κλειστού διώροφου υπόγειου δημοτικού πάρκινγκ οδού Κ. Μπένη του Δ. Ξάνθης». «Δεν πρόκειται να κάνουμε… πασαλείμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης. Έχουμε αποφασίσει -και αυτό πράττουμε- μετά και την «περιπέτεια» με το πάρκινγκ να πάρουμε στα χέρια μας μια καθ’ όλα νόμιμη άδεια. Και αυτό συνεπάγεται χρόνο ώστε να κάνουμε όλες τις διαδικασίες, για να είναι απολύτως νόμιμο».

Επισήμανε ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι περισσότερο «απαιτητικό» ενώ υπενθύμισε ότι με τη νέα συνθήκη χάνουμε περί τις 40 θέσεις (από 160 που προβλέπονταν, μένουν τελικά, περί τις 120).

«Γιοφύρι της Άρτας» χαρακτήρισε το έργο ο Κώστας Βογιατζής, προτάσσοντας τα προβλήματα περί στατικότητας και άλλων τινών. «Πρόκειται για παραφιλολογία», σημείωσε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ούτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Στο σημείο αυτό, η δημοτική αρχή βρήκε όψιμο συμπαραστάτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως το έργο έχει μελέτη στατικότητας, η οποία ισχύει για 40 χρόνια. Τέλος, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι το οικόπεδο ανήκει στον Δήμο…

Κατά πλειοψηφία πέρασε το επόμενο θέμα, σχετικά με την έγκριση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» σχετικά με την 2η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2023, με το «κατά» του Βογιατζή και τα «λευκά» των Παπαδόπουλου, Χατζηαντωνίου και Παυλίδου, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι επέδειξαν συνέπεια στην πάγια τακτική της αντιπολίτευσης να μην εγκρίνει τους προϋπολογισμούς και τις τροποποιήσεις τους που συντάσσει η (όποια) δημοτική αρχή.

Το τελευταίο ζήτημα αφορούσε στην έγκριση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» σχετικά με αίτημα έκτακτης επιχορήγησης για τη διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2023, ύψους 100.000 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, ως εισηγητής του θέματος τόνισε ότι λόγω της πανδημίας, η δημοτική αρχή διοργάνωσε μόνον τις ΘΛΕ – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023, ο προϋπολογισμός των οποίων βασίστηκε ουσιαστικά σε αυτούς των προηγούμενων (και «νεκρών») ετών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε «κατά» με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί τα έξοδα.

Related posts

Hotpost – Δεν απαντούν τα τηλέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη;;  – Ανακοίνωση Τσίπρα για νέο φορέα και … η ουρά αναμονής !

xanthipost

(video) – Ανασχηματισμός: Αυτοί είναι οι νέοι υπουργοί στην κυβέρνηση

xanthipost

(video) – Χουσεΐν Ζεϊμπέκ : Όταν υπάρχει επιτυχία όλοι διεκδικούν ένα μερίδιο… την αποτυχία όμως δεν τη μοιράζονται!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ