xanthipost.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Καβάλα: Στα χέρια των αρχών κύκλωμα που εξαπατατούσε ηλικιωμένους / 51.000 ευρώ και χρυσές λίρες η λεία του κυκλώματος

Οι δράστες, καλούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή τους ιατρούς νοσοκομείων και με πρόσχημα ότι προτίθενται να υποθάλψουν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, απαιτούσαν χρηματικά ποσά και τιμαλφή για την παροχή των υπηρεσιών τους

Εννέα υποθέσεις απατών εκ των οποίων τέσσερις τετελεσμένες και πέντε απόπειρες, που διαπράχθηκαν κατά τον Ιούλιο σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως ημεδαπών σε περιοχές της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 26-7 το μεσημέρι στην Καβάλα, συνελήφθη μία αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς της που αναζητούνται.

Ύστερα από μεθοδική έρευνα που διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι είχε συσταθεί από τους δράστες εγκληματική οργάνωση και ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαπατούσαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Οι δράστες, καλούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή τους ιατρούς νοσοκομείων και με πρόσχημα ότι προτίθενται να υποθάλψουν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης αντίστοιχα, απαιτούσαν χρηματικά ποσά και τιμαλφή για την παροχή των υπηρεσιών τους. Ακολούθως, αφού κατάφερναν να πείσουν τους παθόντες, είτε τους υποδείκνυαν συγκεκριμένο σημείο για να αφήσουν τα χρήματα/τιμαλφή, είτε μετέβαιναν στις οικίες τους, προκειμένου να τα παραλάβουν.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν στην Καβάλα την ανωτέρω αλλοδαπή, η οποία είχε μεταβεί σε προκαθορισμένο σημείο που είχαν υποδείξει οι συνεργοί της σε ημεδαπή παθούσα και παρέλαβε χρήματα και χρυσές λίρες τα οποία αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 15-7-2023 έως και την 26-7-2023, η δράστιδα ενεργώντας από κοινού με άγνωστους συνεργούς της στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο, διέπραξαν επιπλέον -4- τετελεσμένες απάτες και -4- απόπειρες απάτης, ενώ από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 51.000 ευρώ, τιμαλφή και 134 χρυσές λίρες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε στην Καβάλα από τους ανωτέρω αστυνομικούς το όχημα που χρησιμοποιούσε η δράστιδα, εντός του οποίου βρέθηκαν,  κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους οι 134 χρυσές λίρες και τα αφαιρεθέντα τιμαλφή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσής κρίνεται σκόπιμο για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου.Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.

•Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

•Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

•Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

•Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης.

•Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

•Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Related posts

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην έκθεση TRAVELEXPOCYPRUS2024

xanthipost

Έβρος : Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών – Ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα!  

xanthipost

Από τις 16 Ιουλίου η Αεροπορική σύνδεση  Αλεξανδρούπολης-Λάρνακας

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ