xanthipost.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπλώνεται το «Κίνημα της Πετσέτας»: Πρώτη νίκη στην Πάρο, «ξηλώθηκαν» ξαπλώστρες και ομπρέλες

Σωματοφύλακες στις παραλίες και ξαπλώστρες στο κύμα με 120€ – Παρέμβαση Χατζηδάκη

Διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας» σε πολλά ελληνικά νησιά. Πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην παράνομη κατάληψη παραλιών και διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές. Το «Κίνημα της Πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο και προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση, εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά.

Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν για τις παραλίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τις καταγγελίες του «Κινήματος της Πετσέτας».

«Κίνημα της Πετσέτας» – Πώς ξεκίνησε

Το εν λόγω κίνημα που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media ξεκίνησε από την Πάρο, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς δεν βρίσκουν παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες και εμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα. Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches» ενώ ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι κομμάτι της ψυχής μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας: ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει!», καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, «φωνάζοντας» για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε από την πλευρά του ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες στην ΕΡΤ.

«Το ευχάριστο είναι ότι προχθές (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν», σημείωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».

ertnews.gr

Related posts

Αγρίνιο: Χτύπησε με ένα ξύλο την 19χρονη κόρη του και της έσπασε δύο δάχτυλα

xanthipost

ΚΕΔΕ: Ζητά την αναστολή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων

xanthipost

Δημοσιοποιήθηκε ο νέος δικαστικός χάρτης: Διατηρείται το Πρωτοδικείο Ξάνθης – Καταργείται το Ειρηνοδικείο

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ