xanthipost.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η περιοχή της Σταυρούπολης σας έχει ανάγκη …. θα έρθετε;

Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Τετάρτη μεσημέρι. Αρχές Αυγούστου, κατακαλόκαιρο. Το ταβερνάκι “ο παλιός Σταθμός” βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ’ τον μαραζωμένο Σιδηροδρομικό Σταθμό Σταυρούπολης. Κάτω απ’ τα σκιερά πλατανόφυλλα και τις δόξες του παρελθόντος.

Το ζευγάρι των ιδιοκτητών κάθεται στο τραπεζάκι της αυλής. Περιμένει. Τους περαστικούς που θα πεινάσουν. Αυτούς που θα ξαποστάσουν. Τους επισκέπτες της Κοιλάδας Νέστου. Τους μετανάστες που γύρισαν. Τους τουρίστες. Τους Ξανθιώτες που θα πεταχτούν ως το βουνό, για μια μικρή εκδρομή. Το ίδιο συμβαίνει και παραπάνω στην ειδυλλιακή πλατεία του χωριού.

Μαγική η εικόνα, λείπουν όμως….οι συντελεστές για να παιχτεί και να πετύχει το έργο.

Λοιπόν, η περιοχή Σταυρούπολης σας έχει, μας έχει ανάγκη. Και μην αρχίσετε τα πολιτικά παράπονα, συγκρίσεις και αρνητικά σχόλια. Αυτά είναι για να ειπωθούν άλλου. Σήμερα θα μιλήσουμε συγκεκριμένα. Μεταξύ μας. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Πάμε να βοηθήσουμε στην πράξη ; Τι μπορούμε; Διαλέξτε λοιπόν απ’ τις παρακάτω προτάσεις και πάμε να βρεθούμε εκεί. Από κοντά. Σε ανθρώπους και χωριά. Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς.

Σταυρούπολη

Μπορείτε να φάτε στις ταβέρνες, να αγοράσετε απ’ τα μπακάλικα του χωριού οτιδήποτε (μέχρι και τα τσιγάρα σας), να βάλετε καύσιμα στο όχημα, να τιμήσετε τοπικά προϊόντα, κρεατικά, να πιείτε καφεδάκια και αναψυκτικά στην πλατεία, να φάτε πρωινό το Σ/Κ με είδη αρτοποιίας, να πάρετε γλυκά για το σπίτι.

Κομνηνά

Το χωριό έχει σπουδαίες οικογενειακές επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στην παραγωγή μελιού απ’ τα Νεστοχώρια. Αγοράστε ως και ποσότητες (αποθηκεύεται). Καθίστε στο καφενείο της πλατείας (το βραδάκι έχει ψησταριά). Μέχρι και ντόπια αβγά μπορείτε να βρείτε, ρωτήστε.

Δαφνώνας

Πηγαίνετε κατευθείαν στο κέντρο του χωριού. Καφενείο, ψησταριά, μέχρι και πίτσα έχει. Σπουδαία θα αποδειχτεί η επίσκεψη σας στα διάφορα μικρομάγαζα στους ντόπιους επαγγελματίες.

Νεοχώρι

Το χωριό έχει μεγάλο συνεταιριστικό (νομίζω) σούπερ μάρκετ. Μια φορά τον χρόνο να αγόραζαν κάποιοι Ξανθιώτες από εκεί….οι ντόπιοι θα έπαιρναν βαθιά οικονομική ανάσα ! Το βράδυ το καφενείο βγάζει τραπεζάκια απέναντι και γίνεται ψησταριά (φοβερά παϊδάκια).

Πασχαλιά – Δρυμιά

Έχουν καλές, χωριάτικες ψησταριές με “σπιτικό”, νόστιμο, φθηνό και με αγνά υλικά φαγητό (πχ “Εν Δρυμιά”). Περάστε κι απ’ τις Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, να πείτε ένα καλό λόγο κι ένα μπράβο στην εθελοντική αφιλοκερδή προσπάθεια όλων. Αν δείτε σε εξώπορτες σπιτιών να πουλούν οι ντόπιοι ζαρζαβατικά ή κάτι άλλο…αγοράστε άφοβα.

Related posts

Έρχεται η ροζ πανσέληνος ..το ανοιξιάτικο ολόγιομο φεγγάρι

xanthipost

Σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 «Απάτητες παραλίες»

xanthipost

Πετιμέζι όπως παλιά στην Ξάνθη, με τον σπόρο που διαφύλαξε μια 90χρονη από τα Κομνηνά

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ