xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ξάνθη : Κρεμασμένα παπούτσια στα σύρματα της ΔΕΗ δίπλα σε δυο σχολεία κι ένα πάρκο!

Το shoefiti είναι μία παγκόσμια τάση των άκρων … των κάτω άκρων

Όπως το γκράφιτι έτσι και το shoefiti είναι μια τέχνη του δρόμου και εμπνέεται ως οφείλει από συμβολισμούς οικομικοκοινωνικής προσέγγισης,  «ήρωες»  της διπλανής πόρτας  και underground θεωρίες συνωμοσίας.

Πάντως το θέαμα… προβληματίζει τους διερχόμενους πεζούς που κοιτάνε τα παπούτσια να «ίπτανται»  πάνω από τα κεφάλια τους τόσο ψηλά!   .. Πώς να πετάξεις τόσο ψηλά παπούτσια και μάλιστα να κρεμαστούν και από τα καλώδια της ΔΕΗ; Θέλει και αυτό τη μαεστρία του, εκτός αν έφεραν γερανό!  

Οι επικρατέστερες εξηγήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη φορά εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο στη δεκαετία του 1970. Όμως, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά γιατί οι κάτοικοι αποφασίζουν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους από τα σύρματα. Ο καθένας το κάνει για διαφορετικό λόγο, γι’ αυτό και υπάρχει πολλές διαφορετικές θεωρίες.

Για πολλούς τα κρεμασμένα παπούτσια είναι σημάδι της αστικής αποσύνθεσης, της παρακμής και της ερήμωσης μιας περιοχής. Δείχνουν πως το σύστημα της περιοχής δεν λειτουργεί σωστά και καταρρέει. Είναι ένδειξη ότι η κανονική τάξη και η ηρεμία έχουν ανατραπεί. Τα παπούτσια που φτιάχτηκαν για να μας προστατεύσουν από το έδαφος, κρέμονται από τον ουρανό.

Στην Αμερική υπάρχει η εξήγηση ότι τα πρώτα παπούτσια κρεμάστηκαν από συμμορίες αγοριών που έκαναν μπούλινγκ σε παιδιά του σχολείου τους. Τα ανάγκαζαν δηλαδή να βγάζουν τα παπούτσια και τους τα πετούσαν πάνω στα καλώδια για να γυρίσουν στο σπίτι ξυπόλυτα. Στη Αγγλία, οι άνθρωποι που έριχναν τα παπούτσια τους στα καλώδια ήταν δύο νεόνυμφοι που αναχωρούσαν απλά για το μήνα του μέλιτος.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έθιμο των στρατιωτών. Πετούσαν τα άρβυλα μόλις ολοκλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα πετάνε παρθένοι μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μαθητές, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Και στις δυο περιπτώσεις είναι σημάδι απελευθέρωσης

Κρεμασμένα παπούτσια και έγκλημα

Σύμφωνα με τη mixanitouxronou, μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι μαφιόζοι πετούσαν παπούτσια στα καλώδια, ώστε να “μαρκάρουν” την περιοχή τους. Έτσι, προειδοποιούσαν την αστυνομία να μην πλησιάζει στο έδαφός τους. Είναι σαν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους εγκληματίες και τις αρχές. Στην Αμερική υποστηρίζουν ότι τα παπούτσια ανήκουν σε πρώην μέλη της σπείρας που δολοφονήθηκαν σε εκείνον τον δρόμο. Πολλές φορές τα παπούτσια είναι λερωμένα με αίμα. Είναι ένας τρόπος για να τους θυμούνται. Είναι φόρος τιμής στους νεκρούς. Λέγεται πως όταν το πνεύμα του νεκρού επιστρέψει, θα περπατήσει στο ύψος των καλωδίων και όχι στον δρόμο, γιατί είναι πιο κοντά στον ουρανό. Για άλλους σημαίνει ότι στην περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ναρκωτικές ουσίες και ότι εκεί δρουν συμμορίες.

Επίσης μία από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί και είναι και ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, αναφέρει ότι τα παπούτσια υποδεικνύουν μέρη όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ναρκωτικές ουσίες. Θεωρία ωστόσο, που δεν γίνεται αποδεκτή από τους αστυνομικούς οι οποίοι τονίζουν ότι πρόκειται για έναν μύθο που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ στην πράξη.

Ξεκάθαρη εξήγηση δεν υπάρχει

Το σίγουρο είναι πως δύσκολα θα μάθουμε ποια είναι η πραγματική ερμηνεία πίσω από αυτά τα κρεμασμένα παπούτσια.

Στοιχεία από mixanitouxronou

Related posts

(video) – Φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» – Επίσημη έναρξη της μεγάλης γιορτής της μουσικής  το απόγευμα της Τετάρτης!

xanthipost

Ξάνθη: Διακοπή υδροδότησης την Πέμπτη 25-04-2024 λόγω προγραμματισμένων εργασιών αντικατάστασης δικτύου ύδρευση!

xanthipost

(video) – Ξάνθη: Ολυμπιακό ιδεώδες …και συμπεριφορές που δεν το τιμούν – Συνοδός της Φλόγας από την Ολυμπιακή Επιτροπή έσπρωξε και έριξε στο έδαφος δημοσιογράφο!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ