Ειρήνη Χαριτωνίδου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού : Ένα σημείο και μνημείο πολιτισμού που ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και ανάπτυξης για την πόλη
Κέντρο Διασύνδεσης Επιστήμης και Πολιτισμού – Το παλαιό Δημαρχείο θα αποτελέσει τον καταλύτη της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου και της προβολής της παλιάς πόλης , με σημαντικές προεκτάσεις σε πολλούς τομείς.
Παραδίδεται στους πολίτες της Ξάνθης πλήρως αποκατεστημένο για να «στεγάσει» τις ιδέες και τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις που θα προβάλλουν την ιστορία του τόπου μας αλλά και τις ομορφιές του. Ένα σημείο και μνημείο πολιτισμού που ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη.
Προσιτό, ανοικτό, φιλικό προς όλους τους πολίτες, κατάλληλο να φιλοξενήσει τις πιο απαιτητικές και τις πιο ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ειρήνη Χαριτωνίδου μίλησε στην κάμερα του xanthipost.gr και εξήγησε πως στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πέρασε ο κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Διασύνδεσης Επιστήμης και Πολιτισμού που θα στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης και υπογράμμισε τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την ολοκλήρωσή του τόσο από την Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου όσο και από την Νομική Υπηρεσία, με τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη .
Ανοίγει τις πύλες του στις 31 Αυγούστου 2023 !
«…Για μας ο κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Διασύνδεσης Επιστήμης και Πολιτισμού είναι η αφετηρία για τον προγραμματισμό πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλούς επιστημονικούς συλλόγους..» , τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Χαριτωνίδου και ιδιαίτερα ικανοποιημένη ενημέρωσε πως το Κέντρο Διασύνδεσης Επιστήμης και Πολιτισμού ανοίγει τις πύλες του για το κοινό στις 31 Αυγούστου.
Πρόκειται για το γνωστό τριώροφο διατηρητέο κτίσμα, του 19ου αιώνα, με εμβαδόν περίπου 1.125,00τ.μ.
Αστική αρχοντική κατοικία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, κτισμένη γύρω στο 1880 από τον καπνέμπορο Μωυσή. Χρησιμοποιήθηκε τοπικός ψαμμίτης από τα λατομεία της Μάνδρας και γρανίτης Ροδόπης.
Εντυπωσιακό είναι το διπλό κεντρικό κλιμακοστάσιο. Διαθέτει πλούσια εσωτερική διακόσμηση από σιδεριές και γύψινες διακοσμήσεις από υλικό, που μέχρι σήμερα δεν εξακριβώθηκε η σύνθεσή του, καθώς και για τα σκαλιστά του ταβάνια.
Κατά την αποκατάσταση του κτιρίου έγιναν εργασίες επαναφοράς- στην αρχική τους μορφή- των στοιχείων που αλλοιώθηκαν, λόγω μεταγενέστερων επεμβάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η μορφή και ο χαρακτήρας του.