xanthipost.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” σε παλαιότητα σπιτιού και εισοδήματα

Από 0,25% έως 1,25% κυμαίνεται το επιτόκιο για δανειολήπτες στεγαστικών για την αγορά σπιτιού μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου».

Με την οικονομία της χώρας να συνεχίζει την ανοδική της πορεία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τρέξει και το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με αλλαγές στα κριτήρια.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επιτόκιο το οποίο, χωρίς την επιδότηση, διαμορφώνεται σε ένα εύρος από 2% έως 4% και έτσι οι δικαιούχοι λαμβάνουν φθηνότερο δάνειο βάσει των προϋποθέσεων που ορίζονται στο πρόγραμμα.

Τα επιτόκια είναι κυρίως κυμαινόμενα και συνδεδεμένα με Euribor 3μήνου, όπου ο δανειολήπτης πληρώνει το 25% του επιτοκίου και η ΔΥΠΑ το υπόλοιπο 75%. Στην περίπτωση των πολυτέκνων, το επιτόκιο για τον δανειολήπτη είναι μηδέν.

Τα νέα δάνεια δίνονται προς άγαμους ή έγγαμους ηλικίας 25 έως 39 ετών και στην περίπτωση των έγγαμων αρκεί ένας από τους δύο να πιάνει το ηλικιακό όριο.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και, εφόσον εγκριθούν, το τελικό επιτόκιο για το σύνολο του ποσού διαμορφώνεται στο 1/4 του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο. Αν ο δανειολήπτης είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος, το δάνειο είναι πλήρως άτοκο.

Η διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη, ενώ η κάλυψη του δανείου ανέρχεται στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, από τις 23.393 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 3 (34%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 105.584 ευρώ. Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει 631.604.489 ευρώ που αντιστοιχούν στο 84% του συνολικού προϋπολογισμού των 750.000.000 ευρώ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» πρόκειται να τρέξει τις επόμενες ημέρες και προβλέπει βελτιωμένους όρους συμμετοχής, με σκοπό να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους 25 έως 29 ετών. Βασικότερη αλλαγή αφορά το εισόδημα των δικαιούχων: το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην Εφορία το νοικοκυριό είναι το ποσό των 10.000 ευρώ, ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και αν με τα τεκμήρια ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η παλαιότητα του ακινήτου

Επίσης, ακόμα μία αλλαγή είναι στην παλαιότητα του ακινήτου όπου λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς εκτός προγράμματος.

Στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα, ενώ το ακίνητο που αποκτάται πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής, επί οικοδομής η οποία κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο, έχει παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Το ανώτατο ετήσιο εισόδημα των άγαμων (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 16.000 ευρώ, των έγγαμων χωρίς παιδιά τα 24.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση οικογενειών με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.


Για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

dnews.gr

Related posts

O Ramūnas Macius Vice-President, Fiscal Affairs and Anti-illicit trade της JTI στο Delphi Economic Forum IX – Το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί την εγκληματικότητα – Η JTI συνεπής αρωγός των Αρχών στην καταπολέμησή του

xanthipost

ΑΑΔΕ – Λουκέτο για δύο χρόνια σε βενζινάδικα με νοθευμένα καύσιμα

xanthipost

JTI – Γεωργία Καρούντζου – Αντίδοτο στη  «μάστιγα» του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού η φορολογική σταθερότητα & ενημέρωση των καταναλωτών

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ