xanthipost.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ 2023 – Στα βήματα της Απελευθέρωσης -Όλες οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του εορτασμού της 4ης Οκτωβρίου

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων εορτασμού των 104ων Ελευθερίων Ξάνθης

Σημαιοστολισμός | Φωταγώγηση

Τριήμερος Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί της 2ας Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 4ης Οκτωβρίου. Φωταγώγηση Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 3ης έως και της 4ης Οκτωβρίου. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα φωταγωγηθεί η πόλη της Ξάνθης με τη φροντίδα του Δήμου Ξάνθης.

Ομιλίες για την Επέτειο της Απελευθέρωσης, στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΩΡΑ 18:30

Παρουσίαση Λευκώματος του Δήμου Ξάνθης, με τίτλο «Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού».

ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

(άνωθεν δημοτικού πάρκινγκ)

ΩΡΑ 09:00 – 14.30

5η Εθελοντική Αιμοδοσία | Στη μνήμη των προγόνων μας

O Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ», πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία. Δίνουμε αίμα εις μνήμη, τιμή και ανάμνηση των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν, προκειμένου να απολαμβάνουμε εμείς στη σημερινή μας εποχή τους «καρπούς» των αγώνων τους για την Ελευθερία. Συμμετέχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

ΩΡΑ 11:00

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και Κατάθεση στεφάνων από σχολεία, Προσκόπους, Οδηγούς, αντιπροσωπείες όλων των Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Ιδρυμάτων.

Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Μετά την κατάθεση «Στα βήματα της Απελευθέρωσης»

Σε ανάμνηση της ημέρας απελευθέρωσης πραγματοποιείται συμβολική πορεία πανηγυρικής πομπής, σε τμήμα από το δρομολόγιο του στρατού που απελευθέρωσε την Ξάνθη.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Πλατεία Δικαστηρίων

1η ΣΤΑΣΗ

Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας

επίδοση 1ης σημαίας απελευθέρωσης στον Μητροπολίτη.

2η ΣΤΑΣΗ

Λέσχη Αξιωματικών, επίδοση 2ης σημαίας απελευθέρωσης στον Υποδιοικητή Δ ́ Σώματος Στρατού.

3η ΣΤΑΣΗ

Ρολόι Ξάνθης, Επίδοση 3ης σημαίας απελευθέρωσης στο Δήμαρχο και ανύψωση στον ιστό του Ρολογιού Ξάνθης, ως αναπαράσταση του συμβάντος από τον εύζωνα στρατιώτη της 9ης Μεραρχίας την ημέρα απελευθέρωσης.

Τιμές θα αποδώσει τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ ́ Σώματος Στρατού.

ΩΡΑ 18:30 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Υποδοχή Ιεράς Εικόνος Παναγιάς Αρχαγγελιώτισσας

Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ ́ Σώματος Στρατού.

ΩΡΑ 19:00

Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό

Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΩΡΑ 08:30

Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής, του Δ ́ Σώματος Στρατού.

ΩΡΑ 09:00 – 10:00

Η Φιλαρμονική του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης θα παιανίζει Θούριους και Εμβατήρια σε κεντρικές οδούς της πόλης.

ΩΡΑ 10:30

Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Έλενα Τάτσιου, Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ξάνθης, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

ΩΡΑ 11:00 – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Δεξίωση

ΩΡΑ 11:45

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

Κατάθεση Στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Δήμαρχο Ξάνθης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον Στρατηγό Διοικητή Δ ́ΣΣ, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τον Αστυνομικό Δ/ντή, τον Διοικητή του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγους, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, Οργανισμών και Ιδρυμάτων, τον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων και Οδηγών με στολή, Προέδρους Επιστημονικών Οργανώσεων, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, το Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, εκπροσώπους εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, τον Ε.Ε.Σ. Παράρτημα Ξάνθης, καθώς και από όποιον εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας έως την Παρασκευή 29.9.23 (Τ 25413 50801).

Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής

Μουσικής, του Δ ́ Σώματος Στρατού.

ΩΡΑ 12:15

Παρέλαση

Στρατιωτική και μαθητική παρέλαση με τη συμμετοχή των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εθελοντριών Αδελφών Ε.Ε. Σταυρού, Λαογραφικών Συλλόγων, μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσκόπων, οδηγών, τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπεύθυνος πολιτικής παρέλασης: κ. Κοντογιάννης Κωσταντίνος, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

ΩΡΑ 18:30 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Υποστολή σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης

Τιμές θα αποδώσει τμήμα Απόδοσης Τιμών και τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής,

του Δ ́ Σώματος Στρατού.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Η 4η Οκτωβρίου 1919 αποτελεί τον πιο σπουδαίο σταθμό στη Νεότερη Ιστορία της Ξάνθης, και ολόκληρης της Δυτικής Θράκης. Είναι το τέλος της ζοφώδους και ασέληνου περιόδου δουλείας 6 αιώνων και η απελευθέρωση της μαρτυρικής Ξάνθης από τον εφιάλτη της βουλγαρικής κατοχής. Σαν σήμερα, πριν από 104 έτη, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει για δεύτερη φορά την «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης» και περήφανα παρελαύνει με μπροστάρη τον Ξανθιώτη Ανθυπολοχαγό του Μηχανικού Γαβριήλ Λαδά. Από τον Οκτώβρη του 1919, η Ξάνθη γεύεται τη χαρά, αναπνέει τον ζωογόνο αέρα της ελευθερίας και ταυτόχρονα γίνεται το ορμητήριο του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Δυτικής Θράκης.

Ενώ, σε λιγότερο από ένα έτος, χάρις στη διπλωματική δεξιότητα του Ελ. Βενιζέλου, ενσωματώνεται οριστικά στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).

Δυστυχώς, η μαρτυρική και η αιματόβρεχτη Ξάνθη, η οποία στο ιστορικό διάβα των αιώνων αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα σε Οθωμανούς και Βούλγαρος υπέμεινε δύο αιώνες περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας την τυραννική σκλαβιά. Ειδικά κατά τη Β’ Βουλγαρική κατοχή, οι κατακτητές προβαίνουν σε φρικτά εγκλήματα και πρωτοφανή σε αγριότητα μαρτύρια, βάση οργανωμένου σχεδίου εθνοκάθαρσης που υπέχει σαφή χαρακτηριστικά Γενοκτονίας. Έτσι αρκετοί οι κάτοικοι της Ξάνθης εγκαταλείπουν τις περιουσίες τους και μετακινούνται σε άλλες περιοχές.

Η Ξάνθη αρχίζει να ερημώνεται.

Ωστόσο, παρά τις διώξεις, τις απάνθρωπες φρικαλεότητες και τις επίμονες απόπειρες των Βουλγάρων ν’ απαρνηθούν και να αποκηρύξουν οι Ξανθιώτες την αυτοσυνειδησία, την ιδιοπροσωπία και την Ελληνική εθνική ταυτότητα ο λαός άντεξε και αντιστάθηκε. Διατήρησε τα ζώπυρα της Ορθόδοξης Πίστης, της Ιστορίας, της Πατρίδας και του Γένους μας.

Σήμερα τιμούμε την απελευθέρωση της Ξάνθης. Ένα ιστορικό γεγονός συνυφασμένο με ανείπωτες θυσίες και στερήσεις που ίσως δεν μπορούμε να τις συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους.

 Όμως, όλοι όσοι επιλέξαμε να ζήσουμε στην ευλογημένη Πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη της καρδιάς μας, γνωρίζουμε ότι είμαστε ταγμένοι από την Ελληνική Ιστορία και τους Αγώνες του Έθνους να είμαστε Ακρίτες: άγρυπνοι φρουροί της πατρώας Ελληνικής Γης, έτοιμοι πάντα για νέους αγώνες για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Ζήτω η 4η Οκτωβρίου 1919! «Χρόνια πολλά» Ξάνθη μας!

Χρόνια ελεύθερα και ειρηνικά Θράκη μας!

Ε.Τ.

Related posts

Η Ξάνθη είναι φτωχότερη …έφυγε για πάντα ένας αγαπημένος φίλος ..μία μεγάλη καρδιά!

xanthipost

«Έπεσαν»  πυροβολισμοί  στα Κιμμέρια Ξάνθης :  Με καραμπίνα πυροβόλησε άνδρα και το θύμα του άσκησε μήνυση!

xanthipost

Ξάνθη : Προφυλακίστηκε η 40χρονη Ρομά που λήστεψε την άτυχη ηλικιωμένη με την τραγική κατάληξη να χάσει τη ζωή της λίγο αργότερα από ανακοπή

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ