Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Μετά την πρόσφατη εμφάνιση της νόσου στη Βουλγαρία – Σε εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Δημήτριος Ψεμματάς, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης : «Τα μέτρα είναι ως προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσο και η κατάσταση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση…»
Αποδίδουν, όπως φαίνεται, τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζουν οι κτηνοτρόφοι της Θράκης, στο πλαίσιο θωράκισης του ζωικού τους κεφαλαίου από την ευλογιά, μετά την πρόσφατη εμφάνιση της νόσου στη Βουλγαρία.
Ειδικότερα, η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων κοντά στα ελληνικά σύνορα, μόλις εξήντα χιλιόμετρα από τον Έβρο, έθεσε σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τους κτηνοτρόφος της Θράκης, για να προλάβουν την εξάπλωση των κρουσμάτων και στην ελληνική επικράτεια.
Όπως αναφέρει, σχετικά με το θέμα, ο κύριος Δημήτριος Ψεμματάς, Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, «σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες μετά την εμφάνιση της νόσου κοντά στα σύνορα της χώρας. Άλλωστε, το πρόβλημα των ζωονόσων είναι γνωστό στην περιοχή της Θράκης λόγω της γειτνίασης με χώρες όπως Τουρκία και Βουλγαρία. Πλέον, μετά και την αρνητική εμπειρία που είχαμε πριν επτά χρόνια, όταν η νόσος έπληξε το ζωικό μας κεφάλαιο με οδυνηρές συνέπειες, έχουμε αποκτήσει την κατάλληλη γνώση για την πρόληψη και αντιμετώπισή της…».
Ο ίδιος συνιστά στους κτηνοτρόφους της περιοχής να αποφεύγουν, τουλάχιστον, για την τρέχουσα χρονική περίοδο τις μετακινήσεις προς τις γειτονικές χώρες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς της νόσου στη Θράκη.
«Δυστυχώς, ο κίνδυνος βρίσκεται πολύ κοντά μας. Χάρη όμως στα γρήγορα αντανακλαστικά των κτηνοτροφικών υπηρεσιών σε Έβρο και Αλεξανδρούπολη που έλαβαν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, μπορέσαμε να προστατεύσουμε τα κοπάδια μας από την ευλογιά στη Θράκη. Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε. Τα μέτρα είναι ως προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ύπουλη νόσο και η κατάσταση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Αξίζει να επισημάνουμε, επίσης, ότι είναι ανθεκτική η συγκεκριμένη νόσος και δεν αποκλείεται τα κρούσματα να εκδηλωθούν ακόμα και μετά από είκοσι ή και τριάντα ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, όπως απολυμάνσεις των οχημάτων που θα χρειαστεί να μεταφέρουν ζωοτροφές, γάλα ή ζώα στο εσωτερικό και όλων των οχημάτων στα σύνορα και να είμαστε σε επικοινωνία με τις κτηνοτροφικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα φορείς…».
Καταλήγοντας, ο κύριος Δημ. Ψεμματάς συμπληρώνει, ότι η νόσος της ευλογιάς δεν απειλεί την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί να την μεταφέρει, γι’ αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Ενώ, είναι εκείνη η ζωονόσος που απειλεί, κυρίως, τα πρόβατα και λιγότερα τα κατσίκια, προκαλώντας πυρετό και εξανθήματα στο δέρμα και στους βλεννογόνους.
Ντιάνα Τσερβονίδου