Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης, του Αντιστράτηγου Ε.Α Υποδιοικητή της ΕΥΠ Γιώργου Κέλλη και του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη
Πολιτιστικός Σύλλογος Ξανθιωτών Αθήνας ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ : “…Είναι χρέος, τιμή και καθήκον να αναφερόμαστε στην Επέτειο αυτή, για να μην ξεχνάμε το παρελθόν , να μαθαίνουν οι νεότεροι και να διατηρείται άσβεστη η φωτιά μέσα μας..”
Τα 104 χρόνια Ελεύθερης Ξάνθης γιορτάστηκαν σήμερα Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξανθιωτών Αθήνας ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και τον Δήμο Ξάνθης .
Τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβαστιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Ελευθέριο Καραπαναγιώτη Απόστρατο Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού
https://www.facebook.com/100064540338672/videos/1052373672558911104η επέτειος Απελευθέρωσης της Ξάνθης
Αγαπητοί συμπολίτες, σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γιορτάσουμε ένα σημαντικό σημείο της ιστορίας μας, που αξίζει να αναγνωρίσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής.
Από το 1913 όταν έγινε η πρώτη απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Τούρκους, έγιναν πολλές αλλαγές στην διοίκηση της πόλης και της όλης περιοχής. Όμως από το 1914 και κατόπιν διαφόρων συμφωνιών παραχωρήθηκε με διεθνή συνθήκη στην Βουλγαρία. Η κατοχή της Ξάνθης από τους Βούλγαρους υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι διωγμοί και οι αρπαγές περιουσιών του ελληνικού πληθυσμού υπήρξαν οι σκληρότερες στην ιστορία της Ξάνθης. Μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ξάνθη και να περάσει στην Ανατολική Μακεδονία. Από την αρχή της Βουλγαρικής Κατοχής εφαρμόστηκε μια σειρά μέτρων αφανισμού της Ελληνικής Κοινότητας της Ξάνθης, όπως καταναγκαστικός εκπατρισμός Ελλήνων κατοίκων, κλείσιμο σχολείων κι εκκλησιών, καταστροφή βιβλίων και ιστορικών καταγραφών σχετικών με τον Ελληνισμό, κλοπή Κωδίκων και ιερών κειμηλίων, βίαιη απομάκρυνση ιερέων και δασκάλων, απαγόρευση ελληνικής προφορικής και γραπτής γλώσσας, κατάσχεση περιουσιών, επιστράτευση ομήρων σε Τάγματα Εργασίας, κυνηγητό καπνεμπόρων και δήμευση των καπναποθηκών τους, αφαίρεση ελληνικών πινακίδων καταστημάτων και γενικά εξαφάνιση του οτιδήποτε είχε σχέση με το ελληνικό στοιχείο. Απόλυτη εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών μιας σκληρής και μεθοδευμένης εθνοκάθαρσης που άγγιξε τα όρια της γενοκτονίας. Οι Βούλγαροι κατακτητές κατόρθωσαν να μετατρέψουν μέσα σε λίγα χρόνια την πλούσια πόλη, με τη δυτικότροπη και κοσμοπολίτικη συμπεριφορά των κατοίκων της, σε άθλια και φτωχή βαλκανική πόλη.
Μετά τη νίκη των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1918 σε βάρος των γειτόνων, δημιουργήθηκε το διασυμμαχικό κράτος, γνωστό ως «Χώρα της Θράκης» υπό γαλλική διοίκηση και με την παρουσία της ελληνικής μεραρχίας που εγγυόταν την ασφάλεια του πληθυσμού.
Με εντολή του ο αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ανατολής, Στρατηγός Ντ’ Εσπεραί έδωσε σχετικές οδηγίες στα ελληνικά στρατεύματα ενώ στο σχετικό σημείωμα ανέφερε ότι «η παραχώρησις της Θράκης εις την Ελλάδα θα είναι δίκαία αμοιβή δια την λαμπράν συμμετοχήν του ελληνικού στρατού εις τας εν Ανατολή επιχειρήσεις …».
Οι κάτοικοι της πόλης μας, υποφέρανε όλο αυτό το διάστημα, από την απώλεια της ελευθερίας τους, αλλά ποτέ δεν παραιτήθηκαν από το όνειρο της απελευθέρωσης.
“Ήταν πρωί Παρασκευής στις 4 Οκτωβρίου του 1919, όταν ο ελληνικός στρατός υπό το Στρατηγό Γεώργιο Λεοναρδόπουλο εισήλθε στο «τρίγωνο της Ξάνθης» (την Ξάνθη και περιοχές της σημερινής Ροδόπης μέχρι τον ποταμό Κομψάτο, κοντά στον Ίασμο). Αυτή η ημερομηνία αποτελεί ορόσημο στην πορεία προς την οριστική ενσωμάτωση ολόκληρης της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923).
Η απελευθέρωση της Ξάνθης ήταν ένα ιστορικό γεγονός συνυφασμένο με Θυσίες και στερήσεις , που ο δικός μας νους δεν μπορεί καν να συλλάβει. Πολλοί από εμάς γεννήθηκαν, κατάγονται, ζουν ή θα ήθελαν να ζουν στην Πόλη με τα Χίλια χρώματα , στην Πόλη της καρδιάς μας.
Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την επέτειο για να ενθαρρύνουμε τη συνοχή, την αλληλεγγύη και την αγάπη για την πατρίδα μας. Ας δουλέψουμε προς ένα μέλλον όπου η ελευθερία και η δικαιοσύνη επικρατούν σε όλη την χώρα μας.
Στο όνομα των Ηρώων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ξάνθης και όλων εμάς που την αγαπάμε, ας συνεχίσουμε να διατηρούμε ζωντανό το πνεύμα της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας. Είναι χρέος, τιμή και καθήκον να αναφερόμαστε στην Επέτειο αυτή, για να μην ξεχνάμε το παρελθόν , να μαθαίνουν οι νεότεροι και να διατηρείται άσβεστη η φωτιά μέσα μας.
Ζήτω η Ξάνθη, Ζήτω η Ελευθερία , Ζήτω η Ελλάδα
Ευχαριστώ