Δέσποινα Κάλφα, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αναμένεται να κορυφωθεί από τον Νοέμβριο, όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακείο και να ολοκληρώνει τη διαδικασία χωρίς συνταγογράφηση
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου και όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, κυρία Δέσποινα Κάλφα, «κινούνται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα λόγω μειωμένης ζήτησης. Πρώτη φορά, ενώ έχουν έρθει όλα τα εμβόλια, δεν υπάρχει ενδιαφέρον».
Όπως εξηγεί η ίδια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αναμένεται να κορυφωθεί από τον Νοέμβριο, όταν, δηλαδή, ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακείο και να ολοκληρώνει τη διαδικασία χωρίς συνταγογράφηση.
Να σημειωθεί, ότι φέτος εκτός από τα συμβατικά εμβόλια υπάρχουν και δύο νέου τύπου, που απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα άνω των 60 και 65 ετών αντίστοιχα και χορηγούνται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.
Αναφερόμενη στην αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού και με ιδιαίτερη έμφαση τους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η κυρία Δ. Κάλφα τους συμβουλεύει να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό και να θωρακιστούν απέναντι στις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν.
Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα
Αναφερόμενη στις ελλείψεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς, η κυρία Δ. Κάλφα σημειώνει πως αυτές έχουν επιδεινωθεί. Ενώ, όπως αναφέρει, εντονότερο είναι το πρόβλημα σε ινσουλίνες και παιδικές αντιβιώσεις.
Ειδικότερα, από σοβαρές έως πολύ σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων και στον νομό Ξάνθης, με τους φαρμακοποιούς να κρούουν καμπανάκι για επιδείνωση του προβλήματος εν όψει του χειμώνα, όποτε λοιμώξεις και ιώσεις θα είναι σε έξαρση.
Όπως δηλώνει η κυρία Δ. Κάλφα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται με τα αντιβιοτικά και πιο συγκεκριμένα με τις παιδιατρικές αντιβιώσεις που λόγω της αυξημένης ζήτησης καταγράφουν μεγαλύτερη έλλειψη. Η κατηγορία αυτή των φαρμακευτικών σκευασμάτων συγκαταλέγεται σε εκείνα όπου η έλλειψή τους έχει καθιερωθεί ως μόνιμη μαζί με εκατοντάδες άλλα σκευάσματα που ξεπερνούν τα 250, τα οποία ανά διαστήματα είναι δυσεύρετα.
Ντιάνα Τσερβονίδου