xanthipost.gr
ΚΑΙΡΟΣ

Ο πιο ζεστός και άνυδρος Οκτώβριος των τελευταίων χρόνων- Στη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας

Δεν καταγράφηκαν αρνητικές τιμές θερμοκρασίας ακόμα και σε ορεινά σημεία

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών για τον μήνα Οκτώβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

 Ειδικότερα, στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Θεσσαλία (+2,8 °C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7 °C).

Σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Οκτώβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, και την Κρήτη, ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος από το 2010.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Θεσσαλία (+2,8 °C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7 °C).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Οκτώβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός απουσίας αρνητικών τιμών θερμοκρασίας σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ακόμη και στους ορεινούς σε υψόμετρο άνω των 2000 μ.

meteo.gr

Related posts

Θράκη: Ισχυρή κακοκαιρία με βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

xanthipost

(video) – Καιρός : «Ψυχρολουσία» και χιόνια στα ορεινά  ..μετά τα 30άρια του Σαββατοκύριακου !

xanthipost

Θράκη : Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη έχει ο καιρός της τρέχουσας εβδομάδας – Θα “κοκκινίσουν” πάλι τα μπαλκόνια

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ