Κατεξοχήν, τα ξενοδοχεία της επαρχίας θα επωμιστούν τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου μέτρου, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου
Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης: Δεν έχουμε άλλη ανθεκτικότητα στις φορολογικές επιβαρύνσεις της κυβέρνησης
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ξενοδόχων στην οριζόντια αύξηση φόρου, γνωστή μέχρι εχθές με την ονομασία φόρος διαμονής και πλέον ως «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή», καθώς δηλώνουν ανήμποροι να αναλάβουν το κόστος από την εφαρμογή του νέου μέτρου.
«Δεν έχουμε άλλη ανθεκτικότητα στις φορολογικές επιβαρύνσεις της κυβέρνησης. Κατεξοχήν, οι ξενοδοχειακές μονάδες της επαρχίας θα επωμιστούν τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου μέτρου, ο οποίος δεν αναμένεται να επιφέρει έσοδα στο κράτος, παρά μόνον να μειώσει τον κύκλο εργασιών του κλάδου», σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας.
Όπως διευκρινίζει, η αύξηση του φόρου υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κυρίως, της Θράκης. Ενώ, δεν είναι δίκαιη καθώς δεν επιβαρύνει αναλογικά τα ξενοδοχεία.
«Η κυβέρνηση δεν μας τα λέει καλά στη δεύτερη τετραετία της. Όσο αυξάνεται η φορολογία, τόσο μειώνεται η ξενοδοχειακή δραστηριότητα στη χώρα. Άλλωστε, ο φόρος διαμονής απέτυχε παταγωδώς, αφού δεν έφερε οικονομικά οφέλη στο κράτος. Το μόνο που κατάφεραν με το συγκεκριμένο μέτρο είναι να περιορίσουν αρκετά τον τουρισμό. Η επιβολή του νέου τέλους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο. Θα καταστήσει μη ανταγωνιστικές τις δικές μας επιχειρήσεις σε σχέση με τις γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία και Τουρκία. Μπορεί πράγματι το τέλος να το επιβαρύνεται ο πελάτης, αλλά το εισπράττει ο ξενοδόχος που το προσθέτει στην τιμή του δωματίου, προκειμένου στη συνέχεια να το αποδώσει. Δηλαδή, μια αρνητική επίπτωση στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα, αφού το «τέλος ανθεκτικότητας» θα κάνει ακριβότερη τη χώρα μας σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Οι σπουδαγμένοι στο εξωτερικό «φωστήρες» θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, ότι η Ελλάδα δεν είναι Λονδίνο, ούτε είναι μόνον η Αθήνα. Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες. Δεν είναι το ίδιο, τουριστικά, η Κρήτη με την Θράκη, όπως δεν είναι η Λήμνος με τη Μύκονο. Το συγκεκριμένο μέτρο απαιτεί επανασχεδιασμό με πιο ορθολογικά κριτήρια. Είμαστε κατά των μέτρων που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν», υπογραμμίζει.
Και συνεχίζει, «η προσέγγιση της Θράκης έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω των διοδίων με αποτέλεσμα να «ερημώνει» τουριστικά η περιοχή. Δεν είναι δηλαδή τυχαίο που στην Ξάνθη λειτουργούν τόσα λίγα ξενοδοχεία. Ιδιαίτερα, δε, όσον αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ορεινής περιοχής, αυτές δεν λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Κυρίως Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, για ευνόητους λόγους».
Σε ό,τι αφορά, την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και Α’ αντιπροέδρου της ΠΟΞ, Ανδρέα Μανδρίνου, για χωρισμό των ξενοδοχείων της χώρας σε Ζώνες και ανάλογη προσαρμογή του τέλους, βάσει των τιμών που δηλώνονται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, προκειμένου να μην επιβαρύνονται τα ξενοδοχεία της επαρχίας, ο κύριος Α. Αγκόρτσας σημειώνει πως, «είναι μια καλή ιδέα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές βιώσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελούσαν λύση στο πρόβλημα, αν και βάσει των όσων έχουν, ήδη, γνωστοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται για ειλημμένη απόφαση που δεν επιδέχεται αλλαγές παρά μόνον ορισμένες βελτιώσεις».
Ενώ, ένα ακόμη «αγκάθι» στην εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων είναι και το ηλεκτρονικό βιβλίο πόρτας, για το οποίο, όπως σημειώνει, «θα καταγράφει τις αφίξεις πελατών για φοροεισπρακτικούς λόγους που, ωστόσο, στερούν την ανωνυμία σε όποιον θέλει να τη διατηρήσει, με αποτέλεσμα να χαθεί αυτή η μερίδα πελατών μας που είναι ένα 20% με 30%.
Γιατί πριν παρθούν αυτές οι αποφάσεις δεν ζητήθηκε η άποψη του κλάδου;», διερωτάται, ο ίδιος, στο τέλος.
Ντιάνα Τσερβονίδου