xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΑ

Έξαρση Κοξάκι στην Ξάνθη – Ιπποκράτης Καμαρίδης : Κανένας λόγος ανησυχίας για τους γονείς!

 Ο γνωστός Παιδίατρος – Νεογνολόγος της Ξάνθης κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης , ο οποίος αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά Κοξάκι στο ιατρείο του, μίλησε στο xanthipost.gr  και τόνισε πως η έξαρση των κρουσμάτων του ιού, δεν πρέπει να δημιουργεί ανησυχία στους γονείς. Τους συμβουλεύει, δε, με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος στα παιδιά να απευθύνονται στον παιδίατρο τους

Ο κ. Καμαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως η γνωστή ως νόσος χεριών, ποδιών και στόματος εμφανίζει  εξανθήματα στα άκρα και μέσα στη στοματική κοιλότητα και πρόσθεσε πως ο πυρετός που δημιουργεί  άγχος στις μητέρες υποχωρεί σε μερικές ημέρες. Άλλωστε, όπως υποστήριξε, ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα και ένας οδηγός ενώ παράλληλα σημείωσε πως σύμφωνα με τις στατιστικές και την πολυετή εμπειρία του μόνο 1 στα 2000 παιδιά που νοσούν από Κοξάκι μπορεί να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές.  

Ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ των μικρών παιδιών και έτσι παρατηρείται έξαρσή του σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη της ασθένειας είναι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με τον κίνδυνο μόλυνσης να είναι μεγαλύτερος στα παιδιά μέχρι 5 ετών.

Τα αίτια που προκαλούν τον ιό Κοξάκι

Ο ιός Κοξάκι ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών, ζει στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Θεραπεία και πρόληψη του ιού Κοξάκι

Η θεραπεία έγκειται περισσότερο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο ιός. Συνεπώς οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά και αντιπυρετικά. Επίσης, καλό είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση όξινων ή αλμυρών φαγητών ώστε να μην ερεθίζουν τα στοματικά έλκη.

Η πρόληψη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία έναντι του ιού. Οι τρόποι να προστατευτεί κανείς από τον ιό είναι:

  • Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
  • Συχνό καθάρισμα και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τα οποία έρχεται σε επαφή ένα παιδί
  • Αποφυγή αγγίγματος του στόματος, των ματιών, της μύτης και των αυτιών χωρίς προηγούμενο πλύσιμο των χεριών
  • Αποφυγή συνάντησης με άλλους ασθενείς.

Ο χρόνος επώασης του ιού Κοξάκι είναι συνήθως 3-5 ημέρες ενώ η νόσηση διαρκεί περίπου 7-10 ημέρες. Ο ιός κοξάκι εμφανίζεται κυρίως στην προσχολική ηλικία και αν κανείς νοσήσει έχει εφ’ όρου ζωής ανοσία στον ιό.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Related posts

Ξάνθη : Με νεκρά γατάκια γέμισε η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Μ. Ευμοίρου  

xanthipost

Χειροτονία του Επισκόπου Πολυστύλου κ. Σωφρόνιου Γκουτζίνη το Σάββατο 19 Οκτωβρίου   

xanthipost

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ στην ΠΕ. Ξάνθης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ