xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(video) – Εδώ Πολυτεχνείο … 50 χρόνια μετά !

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μεταξύ 14ης και 17ης Νοεμβρίου του 1973, γεγονότα που σηματοδότησαν μια μαζική αντιδικτατορική διαμαρτυρία.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατεστάλη από τη χούντα των συνταγματαρχών με την επίθεση του στρατού και της αστυνομίας και την είσοδο του άρματος στο χώρο του Πολυτεχνείου, τις δολοφονίες, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις και βασανισμούς φοιτητών και πολιτών και την επιβολή στρατιωτικού νόμου για τη χώρα.

Όμως το μήνυμα του Πολυτεχνείου, η συμμετοχή και η θυσία των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί κλόνισε συθέμελα το δικτατορικό καθεστώς και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ενώ το ίδιο το γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση αντιδικτατορικής δράσης.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, τη φωνή του οποίου έχουμε συνδυάσει με τη φράση «Εδώ Πολυτεχνείο», ήταν ο βασικός εκφωνητής του σταθμού των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Φοιτητών.

«Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Είμαστε άοπλοι. Αδέρφια μας στρατιώτες, δεν θα σηκώσετε όπλο. Δεν θα σηκώσετε και δεν θα πυροβολήσετε. Δεν θα σκοτώσετε τα αδέρφια σας»…

«Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τα αδέρφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα; Όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά και ‘γω πάλι πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, αυτό το αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας. Σε γνωρίζω από την κόψη…».
           

Μήνυμα – Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Οι εργαζόμενοι κρατούν ζωντανό το απελευθερωτικό μήνυμα  του Νοέμβρη του ’73 τότε που το σύνθημα για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η απαίτηση για Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική  Δικαιοσύνη ένωσε το λαό μας και άνοιξε δρόμους για τη δημοκρατική πορεία της χώρας μας.

            Τα μηνύματα αυτά ενότητας συνεχίζουν να εμπνέουν και να οδηγούν τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την ελαστική απασχόληση.

            Αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό, τη διασφάλιση της απασχόλησης, την κοινωνική προστασία και ασφάλεια όλων των ηλικιών, την υπεράσπιση της ειρήνης, της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

            Το Συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην απειλή κατάλυσης της δημοκρατίας και κυρίως δεν ξεχνά τους νεκρούς που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας.

            Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ξάνθης καλεί τα σωματεία μέλη του, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους πολίτες του νομού να δώσουν δυναμικό παρών στην πορεία διαμαρτυρίας  που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Related posts

Λιμνίο Ξάνθης : Εικόνες εγκατάλειψης – Ξερά χόρτα και φύλλα παντού  – Εκτός λειτουργίας το δίκτυο ποτίσματος !

xanthipost

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους κατοίκους οικισμών στα Άβδηρα Ξάνθης αφού ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλλειψη νερού    –  Έκτακτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Αβδήρων

xanthipost

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος – Το μήνυμα της Κυριακές  «Οι Καρποί του Φωτός»

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ