Το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων με τα έσοδα από την φοροδιαφυγή προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών το πρόβλημα θα περιοριστεί
Τα 3 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα κρατικά φέσια στους ιδιώτες παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη μνημονιακή και μεταμνημονιακή περίοδο. Το δημόσιο όχι μόνο δεν κατόρθωσε να κλείσει αυτή την ανοιχτή πληγή που στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά αλλά «βλέπει» τα χρέη να διογκώνονται περαιτέρω. Πρωταθλητές ανακηρύσσονται τα νοσοκομεία με τις οφειλές τους προς τους ιδιώτες να αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα!
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρέπεμψε τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους». Αυτές οι υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει η Κομισιόn «παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων. Στο πλαίσιο της COVID -19 οι επιχειρήσεις αυτές διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στον ταχύ εφοδιασμό των νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν σε λειτουργία».
Το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων με τα έσοδα από την φοροδιαφυγή προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι με το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών το πρόβλημα θα περιοριστεί.
Σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων εκτιμά ότι από αυτές τις οφειλές, ένα μεγάλο μέρος αντιστοιχεί στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα. Σημειώνει δε, πως μεσοσταθμικά, οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, εξοφλούνται σε 274 ημέρες (9 μήνες περίπου), από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση. Ως αποτέλεσμα οι ανεξόφλητες οφειλές για υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες εκτοξεύτηκαν στο ποσό των 3,065 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 199 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2022 που ήταν 2,866 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 2,376 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 302 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό Σεπτέμβριο ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 590 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως:
- Οι εκκρεμείς οφειλές του Κράτους και των φορέων Γενικής κυβερνήσεως ανήλθαν σε 2.966 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate, υπολογίζονται στο ποσό των 1,374 δισ. ευρώ
- Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 590 εκατ. ευρώ, από 658 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 .Ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των δικαιούχων ν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για διάστημα άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 210 εκατ. ευρώ από 286 εκατ. ευρώ πέρυσι και οι επιστροφές κάτω των 90 ημερών για τις οποίες έχει εκδοθεί η εντολή πληρωμής ανήλθαν σε 380 εκ. ευρώ έναντι 506 εκατ. ευρώ
- Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ διαμορφώθηκαν το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στα 207 εκατ. ευρώ
imerisia.gr