Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Επιχειρηματικότητας με τίτλο «Do I.T. – Do In Thrace» που διοργάνωσε η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc Thrace Incubator, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, στα Κιμμέρια Ξάνθης.
Χαιρετισμό απήυθυναν ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, ο Νέος Δήμαρχος της Ξάνθης Στράτος Κοντός, αλλά και η Μαρία Μιχαλοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Θερμοκοιτίδας και Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία παρουσίασε το σύνολο των δράσεων έρευνας και καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση της Θερμοκοιτίδας από τον Μιχάλη Πουσπουρίκα, Project Manager της Thinc Thrace Incubator, ο οποίος ανέπτυξε το αντικείμενο και τις δράσεις της Τhinc, κάνοντας μια αναδρομή στην συνολική προσφορά που είχε και στην αποδοτική συνεργασία με το ΔΠΘ και τους φοιτητές.
Το συνέδριο χωρίστηκε σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συνεντεύξεις από διακεκριμένους επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες και την πορεία τους προς την επιτυχία.
Τον συντονισμό του συνεδρίου ανέλαβε η Μαρία Χρύσα Σταμπουλίδου, Δημοσιογράφος του ThrakiNet, ενώ το κομμάτι των συνεντεύξεων κάλυψαν οι:
Μαρία Μιχαλοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερμοκοιτίδας, Καθηγήτρια ΔΠΘ
Βασίλης Λωλίδης, Δημοσιογράφος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σταύρος Αμοιράς, Project Manager, Thinc – Thrace incubator
Μιχάλης Πουσπουρίκας, Project Manager, Thinc Thrace incubator
Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης “Όμορφη Πόλη”
Την έναρξη των συνεντεύξεων σήμανε ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & CEO της Alumil, (ενός μεγάλου ομίλου που δραστηριοποιείται γύρω από το αλουμίνιο με πάνω από τριάντα θυγατρικές εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό). Σε ερώτηση που δέχτηκε από την κα Μαρία Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό ως το βασικό στοιχείο που οδήγησε στην ενδυνάμωση της εταιρεία και τους έδωσε το κίνητρο για να κάνουν το καλύτερο δυνατό ανοίγοντας τον δρόμο της επιτυχίας και ανεβάζοντας την εταιρεία σε μία από τις πέντε καλύτερες στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Δρ Γιώργος Σπανός, Αντιπρόεδρος & CEO της DOMES RESORTS, μία εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η DOMES RESORTS σήμερα συνεργάζεται με κορυφαίους Ομίλους επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων παγκοσμίως, διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία της κάτω από 4 διαφορετικά δικά της SUB-BRANDS (DOMES ORIGINALS, DOMES NORUZ, DOMES AULūS, DOMES RESERVES) αποτελεί τον μεγαλύτερο OPERATOR της MARRIOTT INTERNATIONAL στην Ελλάδα, ενώ κάποια από τα ξενοδοχεία του ομίλου λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της HILTON και της HAYATT. Δρ Σπανός αναφέρθηκε στην έναρξη της πορείας του στον τομέα της ιατρικής και στη συνέχεια στο επιτυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα στον τουρισμό. Τόνισε ότι βασικός στόχος της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί ως ένα ηγετικό luxury brand στον χώρο των resorts στην Ευρώπη.
Ο τρίτος ομιλητής του Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας “Do I.T.” ήταν ο Απόστολος Παπαδόπουλος, CEO της Meat Company. Γεννημένος στην Ξάνθη, ως παιδί μιας μεγάλης οικογένειας με μακρόχρονη παράδοση σχεδόν 100 χρόνων στην εμπορία ζώων, κρέατος και παραγωγής αλλαντικών, δεν άργησε ο ίδιος του να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Από το 1994 μέχρι σήμερα διατηρεί την επιχείρηση “Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company” μαζί με τους πέντε ξαδέλφους και ιδιοκτήτες. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον συντονιστή Σταύρο Αμοιρά, αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις δυσκολίες της οικογενειακής επιχείρησης, επισημαίνοντας πως η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.
Ο τέταρτος ομιλητής ήταν ο καταξιωμένος Πρώην Διεθνής Ποδοσφαιριστής και Επιχειρηματίας, Βασίλης Τοροσίδης. Με λόγο ευθύ και πολύ χιούμορ, ο διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για το δύσκολο ξεκίνημά του στο άθλημα από τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε, τον Πετεινό Ξάνθης, την πετυχημένη καριέρα του στις ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, φτάνοντας στο σήμερα και στα επιχειρηματικά του βήματα. Μεγάλη αναφορά έκανε στην πειθαρχία και στα χαρακτηριστικά που τον έφεραν στο μονοπάτι της επιτυχίας. Προς το κλείσιμο της ομιλίας του δέχτηκε 10 γρήγορες ερωτήσεις από τον συντονιστή κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα σχετικά με την πορεία του στο ποδόσφαιρο και τις ομάδες στις οποίες έπαιξε.
Ο πέμπτος ομιλητής μας ήταν ο Δημήτρης Σαράντης, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. Η εταιρεία διαθέτει επτά εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, με έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, δίπλα στην ΟΛΥΜΠΟΣ, την ΤΥΡΑΣ και τη ΡΟΔΟΠΗ, προστέθηκαν τα αναψυκτικά ΚΛΙΑΦΑ και το ανθρακούχο νερό ΔΟΥΜΠΙΑ.
Ο κ. Σαράντης περιέγραψε παραστατικά την σκληρή δουλειά που συνόδεψε την έως σήμερα πορεία του, χωρίς να παραλείψει να κάνει αναφορά για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και τις ζημιές που υπέστησαν. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, μαζί με τον αδελφό του και τα παιδιά τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν.
Ο τελευταίος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Γιώργος Γιορδαμλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prisma Electronics από το 1991 και μέλος Δ.Σ. εταιρειών στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ομιλιών. Η Prisma Electronics, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, είναι μία από τις ανερχόμενες εταιρείες στην Ευρώπη στη δημιουργία και τη λειτουργία γραμμής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έχει εμπλακεί σε έργα έρευνας και ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση γνώσης και δημοσίευση πολιτιστικού περιεχομένου σε έξυπνες συσκευές καθώς και σε καινοτόμα προϊόντα στον τομέα της παρακολούθησης και της αποτελεσματικότητας πλοίων. Ο ίδιος του έκανε λόγο για το ξεκίνημα της Prisma Electronics από οικογενειακή επιχείρηση και αναπτύχθηκε σε μια πετυχημένη και ευρέως διαδεδομένη εταιρεία.
Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου διεξήχθη Διαγωνισμός Παρουσίασης Επιχειρηματικών Ιδεών από τις ομάδες της Θερμοκοιτίδας, οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους ιδέες, ενώπιον ενός διακεκριμένου πάνελ κριτών και του κοινού, για την διεκδίκηση χρηματικών επάθλων.
Οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν οι:
– Ivoluntry
– CARU – CARPOOLING APP
– Environmental Energy Solutions
– e-Αιμοδότες
– B-Hydrogen
– Glossonauts
– Syko Bookings
– EnvRio
– GreenWave
– Pickup
– Cicloo
Η αξιολόγηση των ιδεών βασίστηκε στην κρίση της κριτικής επιτροπής, που αποτελούνταν από καθηγητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και από επιφανείς επιχειρηματίες, αλλά και από την ψηφοφορία του κοινού που βρισκόταν στην αίθουσα.
Την πρώτη θέση του διαγωνισμού κατέκτησε η ομάδα Green Wave, κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο των δύο χιλιάδων ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα Glossonauts με έπαθλο χίλια ευρώ και στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα e-Aimodotes με έπαθλο των πεντακοσίων ευρώ.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε σε εορταστικό κλίμα με μουσική συναυλία από τους Underhill West, μια μοντέρνα ξενόγλωσση pop rock μπάντα από την Ξάνθη ολοκληρώνοντας μια ημέρα γεμάτη έμπνευση, δικτύωση και ενδυνάμωση των δημιουργικών δυνατοτήτων.
Η ομάδα της Thinc ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου για τη συμβολή τους στη δημιουργία διαλόγου υψηλής αξίας για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ.