xanthipost.gr
HOT POST ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ

Κίνδυνος να κηρυχθεί έκπτωτος ο συνδυασμός του Μπάμπη Δημαρχόπουλου “Δήμος Πρότυπο” ;  

Σύμφωνα με την έρευνά μας στο διαδίκτυο και τη νομοθεσία που διέπει την εκλογική διαδικασία, ο συνδυασμός “Δήμος Πρότυπο”  δεν υπέβαλε ως όφειλε τον πίνακα των εσόδων και δαπανών στην Επιτροπή του άρθρου 12 με ό, τι αυτό συνεπάγεται

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Νόμου 3870/2010 οι επικεφαλής υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι για τους αντίστοιχους συνδυασμούς, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, που εξελέγησαν υποχρεούνται να καταρτίσουν αναλυτική κατάσταση, στην οποία περιέχονται, κατά κατηγορίες, τα εκλογικά τους έσοδα, με επώνυμη αναφορά όσων κατέβαλαν οποιοδήποτε ποσό, καθώς και οι εκλογικές τους δαπάνες. Στην ίδια κατάσταση μνημονεύονται τα αντίστοιχα παραστατικά. Συντάσσεται, επίσης, και συγκεντρωτική κατάσταση των εκλογικών τους εσόδων και δαπανών, αυτή η αναλυτική κατάσταση των εκλογικών εσόδων, δαπανών και τα παραστατικά τους, για τους παραπάνω υπόχρεους, υποβάλλονται, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ανακήρυξη των επιτυχόντων συνδυασμών και των υποψηφίων, στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων του άρθρου 12.

 Η  επικύρωση των αποτελεσμάτων και η ανακήρυξη έγινε στις 09/11/2023 ενώ  η προθεσμία έληγε τη Δευτέρα 11/12/23. Ο συνδυασμός  “ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ” με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, αλλά και το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, δεν προχώρησαν στην κατάθεση των απαραίτητων στοιχείων   στην Επιτροπή του άρθρου 12 του Νόμου τα βιβλία εσόδων – εξόδων και τις σχετικές αναλυτικές καταστάσεις του συνδυασμού “ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ”.

Συνεπώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία και όσα προαναφέρονται ,  όποιος συνδυασμός δεν ακολουθεί την εν λόγω νόμιμη διαδικασία του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ή κηρύσσεται  έκπτωτος από το αξίωμά του τόσο ο επικεφαλής όσο και το σύνολο των υποψηφίων αυτού, σύμφωνα με τις προβλέψεις για την επιβολή κυρώσεων των άρθρων 13- 14-15 του Νόμου 3870/2010.

Ακολουθεί η νομοθεσία που διέπει την εκλογική διαδικασία 

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν 3870/2010 (Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές : δαπάνες συνδυασμών – υποψηφίων, έλεγχος αυτών), απαγγέλεται έκπτωση από τα αξιώματα του δημοτικού συμβούλου για όσους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους αρνηθούν την υποβολή των αναλυτικών καταστάσεων, εσόδων και δαπανών στην Επιτροπή του άρθρου 12. Επίσης προβλέπεται έκπτωση όταν δεν υποβληθούν στην Επιτροπή του άρθρου 12 του Νόμου τα βιβλία εσόδων – εξόδων και οι σχετικές αναλυτικές καταστάσεις των οικείων συνδυασμών. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν 3870/2010, οι συνδυασμοί υποχρεούνται να προβαίνουν σε δημοσιοποίηση εσόδων και δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υποχρεούνται να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών, που πραγματοποιούν, από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με ρητή αναφορά της οικείας κατηγορίας τούτων και επίκληση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων. Στην ίδια υποχρέωση υπόκεινται οι συνδυασμοί και για τα έσοδα και τις δαπάνες των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων τους. Η ενημέρωση της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων γίνεται τόσο για τους συνδυασμούς όσο και για τους υποψηφίους τους. Η μη τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης των εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων, στην Κεντρική Βάση Δεδομένων, καθώς και η απόκρυψη ή η αναληθής παράθεση δημοσιοποιούμενων στοιχείων, συνεπάγεται έκπτωση του επικεφαλής του συνδυασμού και των υποψηφίων.

Αξίζει να τονιστεί πως και μία απλή αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, συγκεκριμένα στον ιστότοπο για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές 2023 όπου παρατίθενται τα αναλυτικά στοιχεία Συνδυασμών και Υποψηφίων, διαπιστώνεται ότι ο μόνος συνδυασμός που δεν υπέβαλε οικονομικά στοιχεία ενώ συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές είναι ο συνδυασμός “ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ” (https://diafaneia.singularlogic.eu/diafaneiaportal/).

Related posts

Διακοπές Ρεύματος στον Δήμο Αβδήρων – Δείτε Αναλυτικά τις Περιοχές και τις Ώρες

xanthipost

Ξάνθη: Σκουπίδια ξανά δίπλα στην Ασπίδα – Παρά τους καθαρισμούς και τις συλλήψεις, ο χώρος μετατρέπεται ξανά σε σκουπιδότοπο

xanthipost

ΣΕΚΕ ΑΕ – THE GRECIALS: Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ