Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το έθιμο του «κουρμπανιού», στο Καλαμπάκι της Δράμας.
Οι κάτοικοι της περιοχής, μας προσκαλούν να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο, την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έθιμο που χρονολογείται από το 1922 και έχει τις ρίζες του στους κατοίκους από το Κρυόνερο της ανατολικής Θράκης.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Θεός κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα νωρίς το πρωί της γιορτής από τους «κουρμπανατζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους. Το φαγητό αυτό ονομάστηκε κουρμπάνι που στην τουρκική γλώσσα έχει την έννοια της θυσίας και της προσφοράς.
Το απόγευμα της παραμονής του πανηγυριού στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θα τελεστεί πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Δωρόθεου και θα ακολουθήσει η περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου.
Στις 11.00 το βράδυ θα ξεκινήσει το βράσιμο του κρέατος.
Ανήμερα της γιορτής, θα τελεστεί στις 7:30 πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στις 10:30 θα γίνει η υποδοχή των προσκεκλημένων και παρουσίαση παραδοσιακών χορών ενώ στις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η διανομή του κουρμπανιού στον κόσμο και γλέντι.
ertnews.gr