xanthipost.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Άρειος Πάγος έδειξε την “πόρτα εξόδου” σε δικαστικούς λειτουργούς

Απολύθηκαν 3 δικαστές, παραιτήθηκαν άλλοι 3 και επιβλήθηκε πρόστιμο σε έναν για υπέρμετρες καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν από 50 έως 250 υποθέσεις με κάποιες να υποπίπτουν σε παραγραφή – Απολύθηκε εφέτης με εξωφρενικά αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας. “Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία” σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα.

Χέρια… ψηλά δείχνει να σηκώνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα κατά την Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, στην οποία είχαν παραπεμφθεί 8 δικαστές και εισαγγελείς, με το ερώτημα της οριστικής παύσης και τελικώς επέλεξε την “πόρτα εξόδου” σε δικαστικούς λειτουργούς, λόγω ανεπάρκειας και ένας λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ των δικαστικών λειτουργών που βρέθηκαν στο Πειθαρχικό υπήρξε και η περίπτωση ενός όπου οι καθυστερήσεις κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, ενώ καθυστέρησε και 17 βουλευμάτων.

«Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα κατά την Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, στην οποία είχαν παραπεμφθεί 8 δικαστές και εισαγγελείς, με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω ανεπάρκειας και ένας λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την 65μελή Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνηαπολύθηκαν οριστικά από το δικαστικό σώμαλόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων (ανεπάρκεια) 3 δικαστές, σε έναν επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και αυτοπαραιτήθηκαν άλλοι 3. Αντίθετα, απορρίφθηκε το αίτημα απόλυσης δυο δικαστών και αναβλήθηκε η υπόθεση μιας Πρωτοδίκου.

Όπως ορίζει η απόφαση, απολύθηκαν 2 εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αποδοχών 3 μηνών. Ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν την σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας και μια πρόεδρος Πρωτοδικών, όπως και ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

“Πόρτα εξόδου” σε δικαστικούς λειτουργούς: Εφέτης χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για επικύρωση απόφασης

Σύμφωνα με την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξετάστηκε υπόθεση γυναίκας Εφέτη, η οποία έφτασε να επέλθει παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης, ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση.

Για το λόγο αυτό το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά απολύθηκε η συγκεκριμένη γυναίκα Εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών.

Δεν ήταν όμως η μόνη καθώς καταγράφηκαν και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων. Όπως σημειώνεται «οι καθυστερήσεις σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.

Ενδεικτικό είναι πως η κυρία Αδειλίνη περιγράφει ότι «ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της είπε ότι δεν χρεώνει στην εν λόγω Εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της», ενώ από την πλευρά της η κυρία Αδειλίνη επισήμανε ότι έχει αποδεχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, καθώς παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις και δεν σώζεται πλέον η κατάσταση. Έτσι, για τους λόγους αυτούς τάχθηκε υπέρ της απόλυσής της.

Οι άλλες απολύσεις δικαστικών λειτουργών: Καταπέλτης και από την Εισαγγελέα Γ. Αδειλίνη

Η κυρία Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, είπε ότι ή ίδια είχε αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα για τις καθυστερήσεις που σημείωνε, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Και κατέληξε: «Τι να κάνουμε δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του», κάτι που επανέλαβε η κυρία Αδειλίνη κατά την πρότασή της προς την Ολομέλεια. Από την πλευρά του ο Πρωτοδίκης, παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή και ότι έκανε μεν προσπάθεια, αλλά ο θάνατος του πατέρα του, δεν επέτρεψε να βελτιώσει τους χρόνους και τόνισε ότι «μακάρι να μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω».

Ενδεικτικές οι αναφορές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών σε σχέση με αναξιοπρεπείς συμπεριφορές που οδήγησαν στην απόφαση της απόλυσής τους. Όπως αναφέρεται «η συμπεριφορά Εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο, άφησε άφωνους και τους 65 δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην οποία παραπέμφθηκε με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για κατ΄ εξακολούθηση αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας».

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως ο συγκεκριμένος Εφέτης μπήκε σε σούπερ μάρκετ αγόρασε προϊόντα αξίας 14 ευρώ περίπου και πήγε στο ταμείο φωνάζοντας συγχρόνως ότι είναι φορέας του κορονοϊού και παρακάμπτοντας τη σειρά των πελατών οι οποίοι ήταν εμπρός από το ταμείο, πλήρωσε τα προϊόντα που αγοράσει, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του μάρκας Audi, το οποίο ήταν σταθμευμένο και δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες ήταν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, όπως διαπιστώθηκε μεταγενέστερα.

Η συμπεριφορά του Εφέτη προκάλεσε πανικό και αναστάτωση μέσα στο κατάστημα και η ταμίας ειδοποίησε τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ και αυτός με τη σειρά του κάλεσε την Αστυνομία. Αμέσως κατέφθασε περιπολικό με δυο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους δώσει ταυτότητα και άδεια οδήγησης. Ο Εφέτης αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και αντί της άδειας οδήγησης του αυτοκινήτου έδωσε στους αστυνομικούς παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Στην συνέχεια οι αστυνομικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν εκεί και μέσα στο αυτοκίνητο και  εκείνος απάντησε ότι κάθεται εκεί «και ξύνει τα αρχί… του και να πάνε και αυτοί να του τα ξύσουν», ενώ συγχρόνως τους είπε αν θέλουν να βρουν τα στοιχεία του, να τα αναζητήσουν στο κομπιούτερ, εννοώντας της ΕΛ.ΑΣ.

Επανειλημμένα αρνήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε». Την στιγμή που του περνούσαν τις χειροπέδες ο δικαστής φώναζε: «Ψάξτε, έχω ναρκωτικά». Κατά τη μικροσυμπλοκή αυτή τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας εκ των αστυνομικών στο χέρι και μετά το περιστατικό οδηγήθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας. Τον έβαλαν στο περιπολικό και πηγαίνοντας προς το Αστυνομικό Τμήμα, ο Εφέτης τους έλεγε «αρχ… εσένα θα σε γαμ…».

Στο Αστυνομικό Τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του, όπως και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Βάσει της εισηγήτριας στο Πειθαρχικό τόνισε ότι ο εν λόγω Εφέτης «δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθος, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» και εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.

dikastiko.gr

Related posts

Ιωάννινα: Αυτοπυρπολήθηκε 44χρονη γυναίκα – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση!

xanthipost

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο αναποδογύρισε στον Περιφερειακό

xanthipost

Διανομή πετρελαίου θέρμανσης: Πού θα κυμαίνεται η τιμή του στα μέσα Οκτωβρίου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ