Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τη μη εφαρμογή του έκτακτου μέτρου «Αμάλθεια», ύψους 12 εκ. ευρώ, για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της νησιωτικής Ελλάδας, κατέθεσαν πέντε (5) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Με την εφαρμογή του προγράμματος «Αμάλθεια» επιδιώχθηκε η έκτακτη ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα της νησιωτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω των γνωστών συνθηκών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των μεταφορικών στα νησιά. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής για το κρέας και για το γάλα, με συνέπεια τη δραματική μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της νησιωτικής Ελλάδας.
Παρότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων έληγε στις 17.07.23 και μετά από παράταση που δόθηκε, με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, έληξε οριστικά την 30η Σεπτεμβρίου 2023 – μετά θα ακολουθούσε η διενέργεια του ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων, ως προς την τήρηση του Κανονισμού De minimis για κάθε δικαιούχο, ώστε να καταβληθούν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους – εντούτοις, μέχρι και σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή της ενίσχυσης, ούτε και υπάρχει κάποια ενημέρωση, παρότι έχουν παρέλθει 2 έτη από την νομοθέτηση του μέτρου (άρθρο 113 του Ν. 4926/2022, ΦΕΚ Α 82).
Κατόπιν όλων των παραπάνω οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, απευθύνουν στους αρμόδιους Υπουργούς, τα κάτωθι ερωτήματα:
1. Που αποδίδονται οι καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης;
2. Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σώρευσης κρατικών ενισχύσεων ως προς την τήρηση του Κανονισμού De minimis 1408/2013 για κάθε δικαιούχο από την «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας» Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ), και αν όχι γιατί ;
3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους δικαιούχους κτηνοτρόφους;
4. Σε ποια πρόσθετα μέτρα στήριξης της νησιωτικής κτηνοτροφίας προτίθεσθε να προβείτε προς αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στις περιοχές αυτές έναντι αυτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και της μειωμένης τιμής παραγωγού στο γάλα που λαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις;